Sneeuwkettingen: hoe leg je een sneeuwketting om?

Sneeuwkettingen: hoe leg je een sneeuwketting om? Wie met de auto op wintersportvakantie gaat is verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen en vaak is de noodzaak er zeker om ze ook om te doen. Maar hoe doe je een sneeuwketting om een autoband? En oefen eens met sneeuwkettingen thuis, dan weet je precies hoe het moet.

Sneeuwkettingen en winterbanden

Sneeuwkettingen staan los van winterbanden. In alle wintersportlanden is het verplicht om winterbanden te dragen, want er staan forse boetes op als iemand ze niet onder zijn wagen heeft zitten. De sneeuwketting is dus een extra maatregel bovenop de sneeuwband. De sneeuwketting wordt vooral omgedaan als het weer extremer is. Overigens zijn ook sneeuwkettingen verplichte kost in wintersportlanden. Je moet ze dus in de auto hebben liggen of om je banden hebben gespannen.

Gebruiksaanwijzing: leg ze gebruiksklaar in de auto en leg er handschoenen naast

Sneeuwkettingen worden gebruikt als het weer extreem is. Dus veel sneeuwval, of hoge duinen met sneeuw. Het is dan ook erg handig om ze klaar te hebben liggen in de auto en zo voor het grijpen. Handig is om er ook nog een oude deurmat bij te leggen waar je op plaats kunt nemen, handschoenen die voor het grijpen liggen zijn een must en ook een stuk stof of een oud jack kunnen goed dienst doen. Neem ook een zaklamp mee of een lamp die je op je hoofd kunt vastbinden, want soms moet je ook in de nacht aan de slag.

Sneeuwkettingen plaatsen en verwijderen is vies en koud werk

Sneeuwkettingen plaatsen en verwijderen gebeurt als het weer slecht is. Niemand doet ze onder als het warm is en het kwik lekker oploopt. Bovendien is het vies werk, want ze moeten om de banden die al in de sneeuw zijn gedoopt en het gebeurt allemaal buiten.

De wieldoppen moeten van de banden

Wie echt goed voorbereid op weg gaat, haalt thuis alvast de wieldoppen van de wielen. Wie namelijk de kettingen erom heen legt, heeft grote kans dat de doppen beschadigen. Bovendien moet je ze anders ook maar weer meezeulen en het zijn meestal niet de meest schone exemplaren om mee te nemen in je auto. Daar komt nog bij dat wieldoppen er in de kou heel moeilijk af te krijgen zijn.

Stop op tijd in de sneeuw

Je hebt natuurlijk zelf wel in de gaten dat het rijden steeds moeilijker wordt en dat je de sneeuwkettingen om moet doen als je op weg bent naar een wintersportbestemming. Stop dan ook op tijd en zorg ervoor dat je niet al een ongeluk hebt voordat je ze hebt kunnen bevestigen. Vaak worden de gevarenzones trouwens aangegeven door borden. Ook wordt dan vaak aangegeven waar zich een veilige plek bevindt waar je kunt stoppen om de sneeuwkettingen om te doen.

Rijden op de sneeuwkettingen

Rijden met winterbanden en sneeuwkettingen betekent niet dat je als een gek verder kunt gaan. Ook met sneeuwkettingen moet je nog steeds rustig aan doen. Stadstempo is aanbevolen. Op drogere stukken kan het metaal slijten en kan ook het wegdek beschadigd raken. In wintersportgebieden is de politie dan ook extra alert op het gedrag van autorijders en wordt er weer driftig bekeurd als dit niet volgens de regels is.

Geen sneeuwsokken of kleefartikelen gebruiken

Naast sneeuwkettingen worden er op de markt ook wel sneeuwsokken of kleefartikelen verkocht die zouden moeten doorgaan voor betrouwbaar bij extreme sneeuwval. Niets is echter minder waar, stelt de ANWB. Ook kunststof sneeuwkettingen zijn niet aan te raden. Ze werken wel goed, maar voldoen in bepaalde landen niet aan de wettelijke voorschriften en dat kan dus ook weer een bekeuring opleveren.

Ze zijn er in maten en soorten

Thuis oefenen met sneeuwkettingen is een goede zaak. Zo is al duidelijk hoe het moet als het echt moet en of alle onderdelen wel aanwezig zijn. Het voorkomt bovendien veel frustratie. De sneeuwkettingen moeten goed om de wielen en de wielkasten passen. Overigens worden de kettingen in verschillende maten geleverd. Ook zijn er speciale sneeuwkettingen voor auto’s waarbij er weinig ruimte rondom de wielen is.

Uitleg hoe je de kettingen aanbrengt

Op YouTube is een heel goed instructiefilmpje te vinden over het installeren van de sneeuwkettingen. Dat filmpje is hier te vinden: Uitleg sneeuwkettingen
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aankoop en gebruik van sneeuwkettingenAankoop en gebruik van sneeuwkettingenIn de winter trekken veel mensen naar sneeuwgebieden om lekker een weekje te gaan skiën of snowboarden. Hierbij kun je d…
Wat heb je allemaal nodig als het sneeuwt?Wat heb je allemaal nodig als het sneeuwt?De ene vindt sneeuw heerlijk om te zien en om sneeuwpop te maken, en de ander blijft binnen lekker warm bij de openhaard…
Winterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkWinterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkIn Oostenrijk is het bij wet verplicht gesteld om in de periode van 1 november tot 15 april de auto te voorzien van wint…
Waar zijn winterbanden verplicht?Waar zijn winterbanden verplicht?Steeds meer automobilisten in ons land verruilen in de winter hun autobanden voor winterbanden. Gebleken is dat het gebr…

Handelen bij een auto-ongelukEen ongeluk zit in een klein hoekje zo ook op de weg. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren waardoor schade soms niet…
Autoschades herstellen door Autoschade Herstel GroepAutoschades herstellen door Autoschade Herstel GroepEr zijn veel autobedrijven die schades aan auto’s herstellen. Ze zullen allemaal hun sterkste kanten aanbevelen aan de k…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • YouTube
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.