Rijbewijs kwijt door alcohol

Rijbewijs kwijt door alcohol Jaarlijks worden er gemiddeld 30.000 automobilisten aangehouden, waar vervolgens het rijbewijs van ingevorderd wordt omdat zij teveel hebben gedronken. Verder vallen er ieder jaar helaas nog 200 dodelijke slachtoffers door alcohol. Wat staat je eigenlijk allemaal te wachten wanneer je je rijbewijs kwijtraakt? En hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Bij hoeveel promille ben je het rijbewijs daadwerkelijk kwijt? En wanneer kom je in aanmerking voor een EMA cursus?

Rijbewijs kwijt door alcohol

Wanneer de politie een reguliere alcoholcontrole houdt, of op basis van rijgedrag vermoed dat een bestuurder een slok teveel op heeft en dit blijkt zo te zijn kunnen er verschillende dingen gebeuren. Sowieso dient er natuurlijk eerst een blaastest uitgevoerd te worden, wanneer blijkt dat er alcohol in het spel is, zal je worden aangehouden. De politie neemt je dan mee naar het bureau, waar nog een test zal plaatsvinden. Wanneer je meer blaast dan 570 ugl (voor een beginnend bestuurder is dit overigens 350), wordt het rijbewijs direct ingevorderd. De politie is dit wettelijk verplicht. Hier is dan ook niet tegenin te gaan, aangezien de politie anders zelf strafbaar wordt bevonden.

Ingevorderd, en dan?

Na invordering wordt het rijbewijs opgestuurd naar de officier van justitie opgestuurd. Dit is altijd de officier van justitie in de regio waar u woont. Deze beslist binnen 10 dagen (gewone dagen, geen werkdagen), wat er met het rijbewijs gaat gebeuren. Na uiterlijk 6 maanden na de dag van invordering wordt de zaak voor de rechter gebracht. Hier ontvangt u dan een dagvaarding voor.

De rechter kan dan beslissen of je het rijbewijs terugkrijgt, of dat het rijbewijs weer wordt ingevorderd. De invordering zal in dit geval voor maximaal 9 maanden zijn. Vaak wel in combinatie met een fikse boete.

EMA cursus

Ook kan het zijn dat de officier besluit dat u gebruikt moet gaan maken van de EMA cursus. Dit staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. Dit gebeurt wanneer er meer dan 1.3 promille alcohol is geconstateerd. Bij beginnend bestuurders ligt dit aantal overigens op 0.8 promille. Dit is een drie daagse cursus waarin uitgelegd wordt wat alcohol met het lichaam doet, hoe lang het duurt voordat het door het lichaam afgebroken is, en wat de gevaren van alcohol zijn in combinatie met verkeer. Deze cursus is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat iemand niet nogmaals de fout in gaat. Gehoor geven aan medewerking aan deze cursus is verplicht. Wanneer je dit weigert zal het rijbewijs ongeldig worden verklaard. Ook wanneer je niet op komt dagen zal het rijbewijs ongeldig worden verklaard.

De EMA cursus duurt in totaal 3 dagen, verspreid over 7 weken. Deze dagen zijn ten aller tijden op doordeweekse dagen, en zullen een volledige werkdag in beslag nemen. Dit wordt op deze manier gedaan zodat je langere tijd met de cursusinformatie bezig bent. Zo zal de informatie waarschijnlijk beter blijven hangen. Of dit dan ook daadwerkelijk voor verbetering van de kandidaat zorgt is en blijft natuurlijk de vraag…

De kosten van de EMA cursus bedragen €732,00 dit bedrag dient geheel voor eigen rekening te worden genomen. De cursus wordt gegeven door ervaren docenten, die werkzaam zijn in de verslavingszorg. Zij weten dus goed hoe ze met dergelijke situaties om moeten gaan.

Wanneer je na het volgen van de EMA cursus opnieuw de fout in gaat, oftewel wederom aangehouden wordt met teveel alcohol, wordt er op een hardere manier te werk gegaan. Er wordt dan een onderzoek ingesteld. De kosten voor dit onderzoek bedragen €942,00 en zijn wederom voor eigen rekening.

Lees verder

© 2010 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijbewijs ingevorderdRijbewijs ingevorderdIn het verkeer is het van belang dat iedereen zich aan de regels houdt. Op overtredingen staan strenge straffen die verg…
Rijbewijs ingenomen door de politie en dan…De politie kan uw rijbewijs innemen om verschillende redenen, bijvoorbeeld een grove snelheidsovertreding of overmatig a…
Gevolgen van rijden onder invloed van alcohol en drugsGevolgen van rijden onder invloed van alcohol en drugsIndien u onder invloed van alcohol en drugs een auto bestuurt, bent u strafbaar. De gevolgen zijn groot als u wordt aang…

Asfaltopbouw en de meestgebruikte soortenHet merendeel van de wegen in Nederland is gemaakt van Asfalt. Deze wegen worden opgebouwd uit verschillende soorten lag…
Uitrit of inrit - Herkennen en de verkeersregelsUitrit of inrit - Herkennen en de verkeersregelsBij het inrijden van een inrit of bij het uitrijden van een uitrit geldt de regel dat je als bestuurder al het overige v…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 16-10-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.