Rijbewijs ingevorderd

Rijbewijs ingevorderd In het verkeer is het van belang dat iedereen zich aan de regels houdt. Op overtredingen staan strenge straffen die vergaande gevolgen kunnen hebben. Zo kan de politie uw rijbewijs invorderen en kan de officier van justitie uw rijbewijs voor een langere periode inhouden. En als u uw rijbewijs nodig heeft om te kunnen werken, dan zou dat uiteindelijk ontslag tot gevolg kunnen hebben. Het is dus van belang om goed te weten wanneer u een risico loopt en hoe u het ergste kunt voorkomen als u toch in de fout bent gegaan. Het is namelijk wel mogelijk om te proberen om uw rijbewijs eerder terug te krijgen en om de gevolgen van uw fout zoveel mogelijk te beperken. En een advocaat is daarbij niet altijd noodzakelijk omdat er alternatieven zijn.

Wanneer kan een rijbewijs worden ingevorderd?

De politie kan uw rijbewijs inderdaad invorderen als u zich niet aan de regels heeft gehouden. De politie zal ook echt overgaan tot inhouding van uw rijbewijs indien u:

  • 50 kilometer of meer te hard gereden heeft of
  • op een bromfiets 30 kilometer of meer te hard gereden heeft en/of
  • bij alcohol: meer dan 570 ug/l heeft geblazen en een beginnend bestuurder meer dan 350ug/l of
  • heeft geweigerd om mee te werken aan een blaastest en/of
  • onder invloed van drugs heeft gereden

De politie kán uw rijbewijs invorderen wanneer u de veiligheid op de weg ernstig in gevaar heeft gebracht.

Hoe gaat dat nu verder?

U krijgt van de politie alleen een ontvangstbewijs van uw ingevorderde rijbewijs. De politie maakt van de invordering een proces-verbaal op en dit moeten zij binnen drie dagen naar de officier van justitie sturen. Over het algemeen gaan de ingevorderde rijbewijzen naar het CVOM in Utrecht. De officier van justitie moet vervolgens binnen tien dagen na de dag van de invordering van het rijbewijs beslissen of u uw rijbewijs terug krijgt of dat het wordt ingehouden. De dagen in het weekend tellen mee voor deze tien dagen. Op de elfde dag moet het openbaar ministerie u kunnen vertellen wat er besloten is. Op het moment dat er dan nog geen beslissing is genomen, heeft u recht op teruggave van uw rijbewijs.

U mag er van uit gaan dat er op tijd besloten wordt en dat u het rijbewijs waarschijnlijk niet terug krijgt na afloop van de tien dagen. De officier van justitie zal uw rijbewijs hoogstwaarschijnlijk inhouden voor een periode tussen de twee en de zes maanden. Dit is een voorlopige maatregel in afwachting van de uiteindelijke afhandeling van de strafzaak door de strafrechter of door de officier van justitie (strafbeschikking). Ondertussen betekent dit wel dat u niet mag autorijden.

Klaagschrift ingevorderd rijbewijs

U heeft het recht om een klaagschrift in te dienen tegen de invordering van uw rijbewijs of tegen de inhouding van uw rijbewijs door de officier van justitie. U hoeft de tien dagen dus niet af te wachten. De rechter kijkt vaak anders naar een zaak dan de officier van justitie. Een rechter is meer geneigd om persoonlijke omstandigheden mee te wegen. Als u voor de eerste keer bijvoorbeeld alcohol op heeft gereden en u heeft uw rijbewijs echt nodig voor het werk, dan is de kans groot dat de rechter het rijbewijs zal teruggeven.

Is een advocaat verplicht voor een klaagschrift?

Nee. En het is ook maar de vraag of dat in dit soort zaken noodzakelijk is. Het is wel verstandig om gebruik te maken van een professional, maar er zijn in het strafrecht ook alternatieven te vinden voor een dure advocaat. Zo zijn er bedrijven die u, in de vorm van een “doe-het-zelf-pleidooi”, bijvoorbeeld de juridische kennis geven om uw zaak zelf te kunnen behartigen.

Wel te hard gereden, maar mijn rijbewijs is niet ingevorderd. Kan ik hem alsnog kwijt raken?

Als uw rijbewijs niet is ingevorderd omdat u niet bent staande gehouden, moet u voorzichtig zijn. Op het moment dat u voor de eerste keer 50 kilometer te hard gereden heeft, of op het moment dat u, binnen twee jaar na een veroordeling voor 31 kilometer of meer te hard, weer een keer betrapt bent met een snelheid van 31 kilometer te hard, dan krijgt u waarschijnlijk óf een dagvaarding óf een uitnodiging voor een zitting bij het Openbaar Ministerie. U mag er van uit gaan dat zij u in dat geval een ontzegging van de rijbevoegdheid willen opleggen! U heeft dan mogen rijden tot de zitting, maar u raakt uw rijbewijs daar waarschijnlijk wel kwijt.

Uiteindelijke strafzaak

Als u een tijdje het rijbewijs kwijt bent geweest, is de zaak daarmee nog niet afgedaan. U zult nog moeten worden veroordeeld voor het gepleegde strafbare feit. U heeft immers iets gedaan wat niet mag en de officier van justitie had uw rijbewijs voorlopig ingehouden. U moet dus nog voor de strafrechter of bij de officier van justitie komen voor de uiteindelijke beoordeling van de zaak. U moet er rekening mee houden dat u in dat geval nog te maken zult krijgen met een, afhankelijk van de ernst van het feit, forse boete of zelfs een taakstraf. Als u het rijbewijs terug heeft gekregen dankzij een klaagschrift is dat geen garantie dat u het niet alsnog kwijt raakt. Dat is niet aannemelijk en dat gebeurt ook zelden, maar formeel kan dat wel. Als uw rijbewijs niet was ingevorderd (bij snelheidsovertredingen) dan loopt u nu het risico dat u een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt.

Ben ik verplicht om een advocaat te nemen?

Nee. Ook hier geldt dat een advocaat niet verplicht is. En het is ook maar de vraag of dat in dit soort zaken noodzakelijk is. Het is wel verstandig om gebruik te maken van een professional, maar er zijn in het strafrecht ook alternatieven te vinden voor een dure advocaat. Zo zijn er bedrijven die u, in de vorm van een “doe-het-zelf-pleidooi”, de juridische kennis geven om uw zaak zelf te kunnen behartigen.

Niet binnen zes maanden op de zitting

De officier van justitie mag uw rijbewijs uiterlijk zes maanden inhouden.Het openbaar ministerie zal daarom proberen om de zaak binnen deze zes maanden op een zitting af te handelen. Op het moment dat dat niet lukt, is het enige gevolg dat zij u het rijbewijs zullen moeten teruggeven. Dat wil niet zeggen dat er geen zitting meer komt. U moet immers nog steeds veroordeeld worden en dat kan ook buiten deze zes maanden.
© 2014 - 2024 Juridium, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijbewijs ingenomen door de politie en dan…De politie kan uw rijbewijs innemen om verschillende redenen, bijvoorbeeld een grove snelheidsovertreding of overmatig a…
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Het rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzenHet rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzenWat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs, van het rijbewijs AM tot en met het rijbewijs DE. Voor het besture…
Rijbewijs kwijt door alcoholRijbewijs kwijt door alcoholJaarlijks worden er gemiddeld 30.000 automobilisten aangehouden, waar vervolgens het rijbewijs van ingevorderd wordt omd…

Verplicht gebruik van de autogordel in auto en camperVerplicht gebruik van de autogordel in auto en camperWanneer is het dragen van de autogordel of veiligheidsgordel in de auto of camper verplicht? De verplichting tot het dra…
Met de auto over de Alpen naar ItaliëMet de auto over de Alpen naar ItaliëDe Alpen vormen al sinds de Romeinen een grote barrière voor het verkeer van noord naar zuid Europa. Tegenwoordig kan me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay
Juridium (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.