Verplicht gebruik van de autogordel in auto en camper

Verplicht gebruik van de autogordel in auto en camper Wanneer is het dragen van de autogordel of veiligheidsgordel in de auto of camper verplicht? De verplichting tot het dragen van een autogordel is afhankelijk van de aanwezigheid van het aantal gordels en het aantal zitplaatsen waar de autogordels zijn aangebracht. Daarnaast wordt het gebruik mede bepaald door de toelating op de weg van het bewuste voertuig. De algemene regels voor het dragen van de autogordel in auto en regels voor het dragen van de gordel in camper of kampeerauto.

Gebruik van autogordels en het vervoer van kinderen

In het schema vindt u een overzicht voor het gebruik van de gordel bij motorvoertuigen die in gebruik zijn als camper. In ieder geval gelden de volgende regels voor het dragen van een gordel altijd, ongeacht het voertuig.
  1. Als in een voertuig bij een zitplaats -welke dan ook - een gordel is gemonteerd, dan moet deze tijdens het rijden worden gebruikt
  2. Er mogen nooit meerdere personen gebruik maken van één gordel
  3. Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 17 jaar, die kleiner zijn dan 1.35 meter, mogen in een oudere camper of auto zonder gordels alleen maar meereizen als ze niet op de voorste zitplaatsen vervoerd worden
  4. Kinderen tot en met de leeftijd van 2 jaar mogen nooit worden vervoerd in een camper, of auto, of brommobiel die niet is voorzien van veiligheidsgordels of kinderbeveiligingssystemen

Autogordels en zitplaatsen

Wat wordt onder gordels verstaan

Onder gordels wordt verstaan: standaard aanwezige, goedgekeurde gordels die zijn bevestigd aan goedgekeurde bevestigingspunten of aangebrachte goed werkende gordels aan deugdelijke bevestigingspunten.

Wat wordt onder zitplaatsen verstaan

Onder een zitplaats die mag worden gebruikt tijdens het rijden, wordt altijd een deugdelijk aan het voertuig bevestigde zitplaats verstaan. Dus geen losse of provisorisch aangebrachte zitplaats.

Regels voor het dragen van de autogordel in camper of kampeerauto

Regels, die gelden -vanaf 1 maart 2014- voor het gebruik van een autogordel in campers/kampeerauto's tijdens het rijden en het gebruik van de openbare weg.

Staat op het kentekenbewijs/kentekenregister het aantal zitplaatsen vermeld
JA
Dan is dit het aantal zitplaatsen dat tijdens het rijden gebruikt mag worden. De zitplaatsen moeten zijn voorzien van een gordel.
NEE
Is de kampeerauto gebaseerd op een bedrijfsauto of personenauto Bedrijfsauto Is de bedrijfsauto voor het eerst in het verkeer gebracht ná 31-12-1997
JA
De naar achteren gerichte zitplaatsen en de in de langsrichting geplaatste zitplaatsen mogen tijdens het rijden worden gebruikt. De naar voren gerichte zitplaatsen mogen tijdens het rijden alleen worden gebruikt als ze van gordels zijn voorzien. Deze gordels hoeven echter niet gemonteerd te zijn als er op een afstand van maximaal 1.30 meter vóór de rugleuning van de stoel of bank een veiligheidsscherm of de rugleuning van een andere stoel is gemonteerd.
NEE
Alle zitplaatsen in het woongedeelte -maar ook de zitplaatsen voorin- mogen tijdens het rijden worden gebruikt, ook als daar geen gordel is gemonteerd.
Personenauto
Is de personenauto voor het eerst in het verkeer gebracht ná 30-09-2000
JA
In langsrichting geplaatste zitplaatsen mogen tijdens het rijden worden gebruikt. De naar voren en naar achteren gerichte zitplaatsen mogen alleen worden gebruikt als ze van gordels zijn voorzien.
NEE
Is de personenauto voor het eerst in het verkeer gebracht ná 31-12-1989 maar vóór 01-10-2000
JA
Naar achteren gerichte zitplaatsen en in langsrichting geplaatste zitplaatsen mogen tijdens het rijden worden gebruikt. Naar voren gerichte zitplaatsen mogen alleen worden gebruikt als ze van gordels zijn voorzien.
NEE
Is de personenauto in het verkeer gebracht ná 01-01-1971 en vóór 01-01-1990
JA
Alle zitplaatsen -ongeacht de zitrichting- mogen tijdens het rijden worden gebruikt. Slechts de zitplaatsen van de chauffeur en de passagiersplaats direct naast het voorportier moeten zijn voorzien van gordels.
NEE
De camper/kampeerauto is in 1970 of nog eerder in gebruik genomen. Nu mogen alle zitplaatsen -inclusief de voorste zitrij- worden gebruikt, ook als daar geen gordels zijn gemonteerd.
Let wel op de regels van kinderen.
© 2014 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gordels dragen - regelsGordels dragen - regelsVoor het dragen van gordels zijn verschillende regels. Iedereen moet met een gordel vastzitten in de auto. Zonder gordel…
Moet iedereen in België een gordel dragen in de autoDe autogordel is een goedkoop, eenvoudig en efficiënt middel om de inzittenden te beschermen bij een ongeval. Het is dus…
Camper kopen: Waarop letten en wat kost een kampeerauto?Ook wel eens jaloers op mensen met een eigen camper? Vrij om te gaan en staan waar je wilt en altijd je eigen huisje bij…
Verkeer - Auto te water - Hoe te handelenVerkeer - Auto te water - Hoe te handelenWat te doen of hoe te handelen bij het te water raken met de auto? Een nachtmerrie voor iedere automobilist is wel het t…

Bezwaar maken tegen verkeersboetesBezwaar maken tegen verkeersboetesWe tekenen in Nederland steeds vaker beroep aan tegen opgelegde verkeersboetes. Dat houdt onder meer verband met de in 2…
Rijbewijs ingevorderdRijbewijs ingevorderdIn het verkeer is het van belang dat iedereen zich aan de regels houdt. Op overtredingen staan strenge straffen die verg…
Bronnen en referenties
  • Autorij-instructie.nl
  • Rijksoverheid
  • Verkeersknooppunt
Reactie

Wanda, 04-11-2014
Goedendag,

Wij staan op het punt een camper aan te schaffen (Hymer B 644 van 2003 met kenteken: 51-BT-SF)
Nu zie ik in het kentekenregister van de RDW dat er 3 zitplaatsen vermeld staan,
de huidige eigenaar geeft aan dat er op het papieren kentekenbewijs geen zitplaatsen vermeld staan.
Het klopt dat er 3 gordels in de camper aanwezig zijn, nl. 2 voorin en 1 op de korte kant van de L-hoekbank.
Inmiddels weet ik dat op de lange kant (in de lengte richting van de camper) personen zonder gordels vervoerd mogen worden.
Mijn vraag is, wat is de regelgeving, mogen wij nu wel of niet met ons gezin van 4 op pad.
Ik hoop dat u mij verder kunt helpen in de wirwar van regels.

Met vriendelijke groet,
Wanda Wijtsma Reactie infoteur, 04-11-2014
Beste Wanda,

Kijk even bij de volgende link:
http://www.anwb.nl/rechtshulp/in-het-verkeer/verkeersregels/vervoer-van-personen-in-kampeerauto

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 06-07-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.