Asfaltopbouw en de meestgebruikte soorten

Het merendeel van de wegen in Nederland is gemaakt van Asfalt. Deze wegen worden opgebouwd uit verschillende soorten lagen. En hiervoor kunnen verschillende typen asfalt worden gebruik. In dit artikel zal de opbouw en de types worden toegelicht.

Fundering

De basis van een asfaltweg bestaat uit een zandpakket. Dit zandpakket is de goede draagkrachtige grond waarop de weg aangelegd wordt. Bovenop dit zandpakket wordt vervolgens een laag puin gestort. Waardoor de draagkracht nog meer toeneemt.

Onderlaag

Voor de onderlaag wordt vaak gekozen voor Grindasfaltbeton of steenslagasfaltbeton. Hieronder wordt in het kort de verschillen tussen deze 2 weergegeven.

Grindasfaltbeton (GAB)

Grindasfaltbeton is bedoeld voor tussen- en/of onderlagen. Kenmerkend voor GAB is het gebruik van grind (ongebroken aggregaat) en het relatief lage bitumengehalte. Door de betrekkelijk lage inwendige wrijving is de weerstand tegen blijvende vervormingen relatief laag.

Steenslagasfaltbeton (STAB)

Steenslagasfaltbeton wordt toegepast in tussen- en/of onderlagen. Door de toepassing van gebroken steenslag is de weerstand tegen blijvende vervormingen aanzienlijk hoger dan die van grindasfaltbeton.

Toplaag

Voordat een toplaag wordt aangebracht, wordt er eerst een bitumen kleeflaag aangebracht om de onderlaag en toplaag aan elkaar te laten hechten. Voor de toplaag zijn meerdere mogelijkheden, de 3 meest toegepaste zullen hieronder worden toegelicht.

Zeer open asfaltbeton (ZOAB)

Zeer Open Asfaltbeton informeel ook wel fluisterasfalt genoemd, is een wegverharding met een hoge concentratie holtes (tot 20%). De vele holtes worden bereikt door de keuze van granulaten met een uniforme grootte.
Dit type wegverharding voorkomt het opspatten van water en reduceert het geluid ten opzichte van een verharding als dichtasfaltbeton (DAB). ZOAB heeft ook nadelen, onder andere wordt de werking na verloop van tijd minder. Men gebruikt dit type asfalt in Nederland en Vlaanderen sinds 1995 op vrijwel alle autosnelwegen, meestal enkel als toplaag. Op provinciale of gewestelijke wegen wordt het beperkt toegepast en op gemeentelijke wegen vrijwel nooit.

Dicht asfalt beton (DAB)

Dichtasfaltbeton is de traditionele en meest toegepaste asfaltsoort voor de deklaag/toplaag van wegen. DAB bestaat uit 35% grove steen, 22% fijnere steen, 35% zand en 8% vulstof. DAB wordt als standaard genomen voor vergelijking met andere asfalt deklagen in de vorm van bv. geluidsproductie. Het dichtasfaltbeton heeft een duurzaamheid van ca. 17 jaar. DAB is in verband met een relatief geringe macrotextuur en stijfheid vooral geschikt als deklaag voor wegen binnen de bebouwde kom met relatief weinig zwaar verkeer. Om voldoende weerstand tegen de inwerking van weer en verkeer te kunnen bieden moet het bitumengehalte van DAB zo hoog mogelijk zijn. Maar omdat het mengsel is gebaseerd op een zo dicht mogelijke korrelopbouw is het bitumengehalte aan een maximum gebonden om overvulling te voorkomen.

Steenslag Mastiek asfalt (SMA)

Steenmastiekasfalt bevat net als ZOAB ook een hoog percentage gebroken materiaal. De ontstane holle ruimten worden vrijwel geheel gevuld door mastiek. Mastiek is een mengsel van zand, vulstof en bitumen. Het zandpercentage is ongeveer 25% en de vulstof op ca. 10% en het percentage bitumen komt op 8%. De laagdikten van SMA zijn meestal gering, tussen de 15 en 25mm. Steenmastiekasfalt heeft een grote duurzaamheid van gemiddeld 20 jaar en heeft een zeer hoge weerstand tegen vervorming ten opzichte van traditioneel DAB. SMA is ook economisch aantrekkelijk doordat het maar weinig onderhoudt vraagt.
© 2010 - 2024 M987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoab en geen aquaplaning meerZoab (zeer open asfalt beton) is een wegverharding met een hoog percentage holle ruimte. Met zoab wordt het opspatten va…
Tuinhuisje zelf bouwenAls je een tuinhuisje wilt, kun je een bouwpakket kopen, maar je kunt het tuinhuisje ook zelf bouwen. Als je zelf een tu…
Fundament: het leggen van een funderingFundament: het leggen van een funderingVoor het bouwen van een huis is een goede fundering nodig. Wanneer de fundering niet goed is zouden er scheuren in het h…
Fundering: waar staat een gebouw op, hoe is het gefundeerd?Fundering: waar staat een gebouw op, hoe is het gefundeerd?Constructeurs rekenen een gebouw door beginnend bij het dak en eindigend bij de fundering, terwijl de fundering als eers…

Rijden met auto, aanhanger of caravan in Nederland en EURijden met auto, aanhanger of caravan in Nederland en EURegels rijden met auto, plus aanhanger of caravan vanaf 19 januari 2013. Vanaf deze datum ging de EU-rijbewijsrichtlijn…
Rijbewijs kwijt door alcoholRijbewijs kwijt door alcoholJaarlijks worden er gemiddeld 30.000 automobilisten aangehouden, waar vervolgens het rijbewijs van ingevorderd wordt omd…
M987 (8 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.