Waar moet je op letten bij het kopen van een motor?

Waar moet je op letten bij het kopen van een motor? Het kopen van een motor sluit aan bij je lifestyle en is niet iets dat je zomaar doet zonder er goed over na te denken. Het is belangrijk dat je de keuze maakt voor een motor die bij je past en die ook kwalitatief in orde is. Ook koop je liefst jouw motor bij een solide verkoper, waar je ook later terecht kan met eventuele problemen. Wat zijn de belangrijkste dingen waarop je moet letten bij het kopen van een nieuwe of tweedehands motor? Hoe koop je een motor?

Wat voor motor ga ik kopen: Hoe maak je een keuze voor een motor merk of type?

Denk er goed over na wat voor jou de belangrijkste reden is om een motor te kopen. Wil je lange ritten maken, heb je vrienden met een bepaald type motor of wil je je aansluiten bij een motorclub. Meestal heb je zelf een voorliefde voor een bepaald type motor en ben je ook op zoek naar een specifieke beleving van rij- en zitcomfort. Het belangrijkste is dat jij goed nadenkt over wat motorrijden voor jou betekent en op basis daarvan op zoek gaat naar merken en types, die in aanmerking komen.

Zo voorkom je dat je jezelf een motor laat aanpraten, die achteraf absoluut niet past bij jou als persoon en bij jouw beleving van het motorrijden.

Denk ook goed na of je een nieuwe of tweedehands motor wilt gaan kopen. Tweedehands is natuurlijk voordeliger maar vaak is de motor wel specifiek getuned op de eisen van de vorige eigenaar. Ook weet je in dit geval niet zeker of de motor kwalitatief in orde is. Hieronder is een checklist opgenomen voor waar je allemaal op moet letten, wanneer je besluit om particulier of bij een dealer een motor tweedehands te gaan kopen.

Waar koop ik mijn nieuwe of tweedehands motor?

Een nieuwe motor zul je meestal kopen bij een dealer maar wanneer het gaat om een tweedehands motor zijn er soms natuurlijk fantastische aanbiedingen te vinden bij particulieren. Voor een tweedehands motor kun je vaak goedkoper terecht bij een particuliere aanbieder maar het is niet per definitie zo dat je kunt vertrouwen op de kwaliteit en herkomst van de motor. Zo kan een motor gestolen zijn of er kunnen redenen zijn, waarom de particulier zijn of haar motor wil verkopen.

Gebruik de checklist hieronder om te extra goed te kijken of de motor kwalitatief aan alle vereisten voldoet. Vraag de verkoper waarom hij of zij de motor wil verkopen. Wanneer je een auto of motor koopt bij een particuliere verkoper moet je bovendien zelf heel goed oppassen dat je de volledige eigendomsrechten in bezit krijgt. Een motor is geen fiets en voordat je betaalt moet je zeker weten dat jouw motor ook echt op jouw naam komt te staan.

Besef dat je minder rechten hebt wanneer je van een particuliere verkoper koopt. Het enige wat je kunt doen als je per ongeluk een slechte motor koopt is een rechtszaak aanspannen. Wanneer een verkoper een motor aanbiedt als "in goede staat" wil dat niet zeggen dat de motor ook 100% in orde is. Voor een bedrijf dat motors verkoopt gelden er aanvullende regels, waardoor je veel gemakkelijker je recht kunt halen, wanneer er toch iets mis zou zijn.

Waarop moet ik letten om te weten of de motor kwalitatief in orde is?

Wanneer je besluit om een tweedehands motor te kopen zijn er wel wat dingen, die je in de gaten moet houden. Wanneer je technisch niet zo goed thuis bent in motoren neem dan een vriend of vriendin mee naar de verkoper of dealer, zodat die de juiste vragen kan stellen. De volgende aspecten geven een richtlijn voor waar je zoal op moet letten.

Hoeveel kilometers heeft de motor gereden?

Een lage kilometerstand is natuurlijk gunstig. Laat je echter niet voor de gek houden door een opgepimpte motor, waarbij er met de kilometerstand is geknoeid. Je kunt een motor extern laten keuren wanneer je twijfels zou hebben. Technische informatie uit het verleden (onderhoud et cetera), hoe de motor is gebruikt en jaartal van aankoop geven inzicht in hoe hoog de kilometerstand zou moeten zijn.

Hoe ziet de motor er van buiten uit?

Controleer de motor bij daglicht op eventuele krassen en andere beschadigingen, die wijzen op schade in het verleden. Kijk ook of er onderdelen op zitten, die niet bij de oorspronkelijke motor lijken te horen. Vraag eventueel naar de herkomst van onderdelen, die zijn vervangen.

Is de motor mechanisch in orde?

Kijk zelf oppervlakkig naar staat van de motor, wanneer je hier verstand van hebt of laat je vriend of vriendin een kijkje nemen. Vraag met name naar het verleden van de motor en naar eventuele schade. Vraag naar bewijzen van onderhoud. Kijk of er ergens vloeistof lekt en luister naar het geluid van de motor als hij draait.

Rijdt de motor goed?

Maak altijd een proefrit om te kijken hoe de motor aanvoelt, hoe hij rijdt en zit. Je moet niet alleen weten of de motor kwalitatief wel deugt maar ook of je een goed gevoel krijgt als je er op zit en mee rond rijdt. Vraag je af of de motor bij je past en of je jezelf hier de komende jaren op ziet rondrijden. Voelt het goed?

Wat moet je controleren en meekrijgen wanneer je de motor zou kopen?

Je moet zeker een kentekenbewijs (drie delen) of overschrijvingsbewijs meekrijgen. Neem nooit genoegen met het smoesje dat het is kwijtgeraakt. Check of de identiteit van de verkoper hetzelfde is als wat op het kentekenbewijs staat aangegeven. Vraag naar lopende verzekeringen. Check of de motor is voorzien van chassisnummer en motornummer.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motor-Babes: Vrouwen met een passie voor motoren!Motor-Babes: Vrouwen met een passie voor motoren!Voor vrouwen met een passie voor motoren en die op zoek zijn naar veel gezelligheid! Dan ben je op zoek naar de motor-ba…
Hoe vind ik mijn gestolen motor of crossmotor terug?Hoe vind ik mijn gestolen motor of crossmotor terug?Dagelijks worden er in 2017 in Nederland ongeveer vijf motoren gestolen. Op jaarbasis is dit een aantal van 1800 motoren…
Een tweedehands motor aanschaffenEen tweedehands motor aanschaffenHet aanschaffen van een tweedehands motor brengt een aantal risico’s met zich mee. Het is onbekend hoe de vorige eigenaa…
De Hybride MotorSteeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze mot…

Gestolen bromfiets en (inboedel)verzekeringBrommers en scooters zijn zeer gewilde objecten voor dieven en worden dan ook regelmatig gestolen. Niet alleen op straat…
Oldtimer bromfiets: Zündapp 517De Zündapp 517 is het meest gewilde type van de modellen die Zündapp in de loop van vele jaren gemaakt heeft. Ze lijken…
Bronnen en referenties
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-02-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.