Motorbanden kiezen

Als je motor rijdt moet je ook goede banden hebben. Er zijn veel verschillende soorten banden te koop, waar moet je op letten en wat is verplicht?

Wat is verplicht

Volgens de wet is het verplicht om op je motor banden te hebben met een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter. Dit kan je zelf controleren door te letten op de slijtage indicatoren. Deze verhogingen in het profiel van de band zijn te zien ter hoogte van de markering TWI op de zijkant van de band.

Wat is aan te raden?

Het is aan te raden om de banden te vervangen bij een minimale profieldiepte van 2 millimeter. Ook is het aan te raden de banden na 6 jaar te vervangen. Dit in verband met verharding en afbrokkeling van het rubber na verloop van tijd.

Rubbermengsel

Je hebt 'zachte' banden en 'harde' banden. Hiermee wordt het rubber bedoeld. Zacht rubber zorgt voor meer tractie en grip terwijl hardere banden minder slijtage hebben. De keuze voor zacht of hard rubber hangt van je rijgedrag af. Als je een supersport rijdt en veel op het circuit te vinden bent dan is zacht rubber aan te raden. De keuze voor hard rubber is slimmer als je een toermotor rijdt, tractie en grip is dan door de minder uitdagende rijstijl van ondergeschikt belang.

Profiel

Het profiel is in eerste instantie bedoeld om (regen)water af te voeren. Hiervoor is er een bepaald profiel dat er voor moet zorgen dat water snel afgevoerd wordt. Hierdoor is het ook logisch dat het vanuit de wet verplicht is om een minimale profieldiepte te hebben. Als je op het circuit rijdt is het ook mogelijk om op een 'slick' te rijden. Dit is een band zonder profiel, dit moet ervoor zorgen dat je optimale grip en tractie hebt met het asfalt. Een 'slick' is niet toegestaan op de openbare weg.

Endurobanden

Dit zijn banden met daarop 'noppen'. Deze noppen moet ervoor zorgen dat je een perfecte grip hebt op een ondergrond van zand en/of modder. Logischerwijs zijn deze banden niet ideaal voor op de openbare weg. Je hebt ook banden waar NHS of not for highway use op staat. Deze banden zijn niet toegestaan op de openbare weg.

Verschil in de vorm van de band

Er zijn ook verschillende vormen van banden op de markt. Zo hebben toerbanden in vergelijking met racebanden een rondere vorm die moet zorgen voor meer stabiliteit. Racebanden zijn spitser van vorm, daardoor kan je scherper insturen. Verstandig is altijd om je rijstijl te bespreken met de bandenleverancier, de leverancier kan je dan een op maat advies geven.

Bandenmaat

De juiste bandenmaat is belangrijk en het is aan te raden om hiervoor de standaard fabrieksspecificatie van de je motor aan te houden.

Snelheidsindicatie

Aan de zijkant van de band staat altijd een snelheidsindicatie vermeld, dit is de snelheid die maximaal gereden mag worden met de band. Kies altijd een band met een hogere snelheidsindicatie dan je nodig hebt. Nooit lager.
 • J = 100 km/h
 • K = 110 km/h
 • L = 120 km/h
 • M = 130 km/h
 • N = 140 km/h
 • P = 150 km/h
 • Q = 160 km/h
 • R = 170 km/h
 • S = 180 km/h
 • T = 190 km/h
 • U = 200 km/h
 • H = 210 km/h
 • V = 240 km/h
 • W = 270 km/h
© 2014 - 2024 Veelwetend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motor-Babes: Vrouwen met een passie voor motoren!Motor-Babes: Vrouwen met een passie voor motoren!Voor vrouwen met een passie voor motoren en die op zoek zijn naar veel gezelligheid! Dan ben je op zoek naar de motor-ba…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…
Motor-Forum: Online ontmoetingsplek voor motorrijdend NLMotor-Forum: Online ontmoetingsplek voor motorrijdend NLMotorrijdend Nederland opgelet! Je hebt een motor maar niemand om mee te rijden? Kijk dan eens op Motor-Forum. Een ontmo…
Waar moet je op letten bij het kopen van een motor?Waar moet je op letten bij het kopen van een motor?Het kopen van een motor sluit aan bij je lifestyle en is niet iets dat je zomaar doet zonder er goed over na te denken.…

De elektrische scooter: scooter van de toekomst?De elektrische scooter: scooter van de toekomst?Nu steeds meer mensen rekening houden met het milieu zijn ook de elektrische voertuigen in opkomst. De verkoopcijfers va…
Tips om je fiets te pimpenEen fiets heeft bijna iedereen. Een leuk idee is, om door middel van decoraties, een persoonlijke stempel op je fiets te…
Bronnen en referenties
 • http://www.topbanden.com/boutique/Motorbanden
Veelwetend (8 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.