Fietsnavigatie: gps-fietscomputer als handige hulp
Navigeren op de fiets was vroeger een kwestie van de zogenaamde paddenstoelen in de gaten houden en telkens de richting zoeken van de volgende bestemming. Zo’n paddenstoel was een betonnen blok in een model dat inderdaad op een paddenstoel leek. Aan de zijden van de paddenstoel werden routedoelen vermeld met het aantal kilometers tot dat punt. Maar tijden veranderen en navigeren op de fiets gaat tegenwoordig dikwijls aan de hand van een gps-fietscomputer. Weliswaar hebben niet alle fietscomputers mogelijkheden om te navigeren maar de duurdere soorten beschikken daar wel over. Een eenvoudige kilometerteller heeft die mogelijkheden echter niet.
Geen wegwaaiende kaarten meer
Veel navigatie is afhankelijk van het gps-systeem zoals in de luchtvaart en scheepvaart. Ook onze autonavigatie maakt gebruik van het gps-systeem. Nog niet algemeen in gebruik maar in opkomst is het gps-systeem voor fietsnavigatie. Het onhandige uitvouwen van een kaart, die door de wind regelmatig werd weggeblazen, behoort daarmee tot het verleden. Steeds meer
fietsers schaffen een gps-fietscomputer aan.
Werking van gps-systeem
Het gps-systeem is gebaseerd op de signalen van 32 satellieten die voortdurend een vaste baan rond de aarde maken. Die satellieten bevinden zich uiteraard op verschillende plekken met gevolg dat de signalen die ze uitzenden niet op precies hetzelfde moment bij een gps-ontvanger aankomen. Op het moment dat een gps-ontvanger minstens vier signalen opvangt worden die met elkaar vergeleken. Daarna kan door een zogenaamde driehoeksberekening de plek van de gps-ontvanger worden berekend. Overigens is het ontvangen van de gps-signalen gratis.
Een gps-fietscomputer kiezen
Bij de keuze van navigatieapparatuur voor de
fiets speelt een aantal zaken een rol zoals:
Fietsroute alleen achteraf bekijken
Bij een navigatieapparaat zonder kaart kan alleen vooraf thuis een route worden bepaald die onderweg door middel van een stippellijntje op het apparaatje wordt aangegeven. Eenmaal thuis kan de gevolgde route worden bekeken.
Fietsroute vooraf plannen
Een gps-fietscomputer met kaart heeft veel meer navigatiemogelijkheden zoals onderweg navigeren waarbij onder meer oriëntatiepunten zoals dorpen, kruisingen, wegen enz. worden weergegeven. Voor fietsers is het aan te bevelen om een topografische kaart te gebruiken waar naast fietspaden ook wandelpaden, riviertjes, bebouwing en bos op worden aangegeven.
Gebruik van gedetailleerde kaarten
Vooral voor het navigeren in onbekende streken is een gedetailleerde kaart reuze handig. Evenals bij
autonavigatie kan bij dit soort fietscomputers een bestemming worden ingevoerd en wordt een route berekend. Voorts kunnen belangrijke dichtstbijzijnde punten worden weergegeven als fietsenmaker, politiebureau, supermarkt en dergelijke. Er bestaan ook topografische kaarten waarbij gebruik wordt gemaakt van satellietfoto’s die het in de natuur makkelijker maken om te oriënteren en waarmee vooraf het terrein kan worden verkend.
Connectie met internet
Gps-fietscomputers met een
internetverbinding hebben weer talrijke andere mogelijkheden zoals het ontvangen van de laatste
weerberichten en waarschuwingen dat het weer zal omslaan. Helemaal bijzonder is dat het thuisfront een rit via zogenaamde Live Tracking kan volgen.
Schermgrootte
De grootte van een scherm moet zodanig zijn dat niet telkens een leesbril hoeft te worden opgezet om de gegevens te kunnen zien.
Accu of batterijen
Apparaten met een accu kunnen onderweg leeg raken. De batterijen zijn echter tijdens het maken van een tocht eenvoudig wisselbaar.
Trainingstool
Gps-fietscomputers zijn ook geschikt als hulpmiddel bij het
trainen indien ze bijvoorbeeld beschikken over een draadloze sensor voor
hartslagmeting of voor meting van vermogen. Ook kunnen bij bepaalde computers trainingsdoelen worden ingesteld zoals afstand en tijd. Het is zelfs mogelijk om over een parcours tegen een virtuele tegenstander te rijden. Alle ritten kunnen worden opgeslagen en later op de
computer worden teruggekeken om voortgangsprestaties bij te houden.
Bevestiging fietscomputer
Een
fietscomputer wordt zodanig op het stuur bevestigd dat er tijdens het rijden goed zicht op is. Het bevestigen van zo’n computer is aan de hand van een beschrijving geen moeilijk karwei. Zorgvuldig de stappen opvolgen zal het juiste resultaat opleveren.
Lees verder