Fietsnavigatie: gps-fietscomputer als handige hulp

Navigeren op de fiets was vroeger een kwestie van de zogenaamde paddenstoelen in de gaten houden en telkens de richting zoeken van de volgende bestemming. Zo’n paddenstoel was een betonnen blok in een model dat inderdaad op een paddenstoel leek. Aan de zijden van de paddenstoel werden routedoelen vermeld met het aantal kilometers tot dat punt. Maar tijden veranderen en navigeren op de fiets gaat tegenwoordig dikwijls aan de hand van een gps-fietscomputer. Weliswaar hebben niet alle fietscomputers mogelijkheden om te navigeren maar de duurdere soorten beschikken daar wel over. Een eenvoudige kilometerteller heeft die mogelijkheden echter niet.

Geen wegwaaiende kaarten meer

Veel navigatie is afhankelijk van het gps-systeem zoals in de luchtvaart en scheepvaart. Ook onze autonavigatie maakt gebruik van het gps-systeem. Nog niet algemeen in gebruik maar in opkomst is het gps-systeem voor fietsnavigatie. Het onhandige uitvouwen van een kaart, die door de wind regelmatig werd weggeblazen, behoort daarmee tot het verleden. Steeds meer fietsers schaffen een gps-fietscomputer aan.

Werking van gps-systeem

Het gps-systeem is gebaseerd op de signalen van 32 satellieten die voortdurend een vaste baan rond de aarde maken. Die satellieten bevinden zich uiteraard op verschillende plekken met gevolg dat de signalen die ze uitzenden niet op precies hetzelfde moment bij een gps-ontvanger aankomen. Op het moment dat een gps-ontvanger minstens vier signalen opvangt worden die met elkaar vergeleken. Daarna kan door een zogenaamde driehoeksberekening de plek van de gps-ontvanger worden berekend. Overigens is het ontvangen van de gps-signalen gratis.

Een gps-fietscomputer kiezen

Bij de keuze van navigatieapparatuur voor de fiets speelt een aantal zaken een rol zoals:

Fietsroute alleen achteraf bekijken

Bij een navigatieapparaat zonder kaart kan alleen vooraf thuis een route worden bepaald die onderweg door middel van een stippellijntje op het apparaatje wordt aangegeven. Eenmaal thuis kan de gevolgde route worden bekeken.

Fietsroute vooraf plannen

Een gps-fietscomputer met kaart heeft veel meer navigatiemogelijkheden zoals onderweg navigeren waarbij onder meer oriëntatiepunten zoals dorpen, kruisingen, wegen enz. worden weergegeven. Voor fietsers is het aan te bevelen om een topografische kaart te gebruiken waar naast fietspaden ook wandelpaden, riviertjes, bebouwing en bos op worden aangegeven.

Gebruik van gedetailleerde kaarten

Vooral voor het navigeren in onbekende streken is een gedetailleerde kaart reuze handig. Evenals bij autonavigatie kan bij dit soort fietscomputers een bestemming worden ingevoerd en wordt een route berekend. Voorts kunnen belangrijke dichtstbijzijnde punten worden weergegeven als fietsenmaker, politiebureau, supermarkt en dergelijke. Er bestaan ook topografische kaarten waarbij gebruik wordt gemaakt van satellietfoto’s die het in de natuur makkelijker maken om te oriënteren en waarmee vooraf het terrein kan worden verkend.

Connectie met internet

Gps-fietscomputers met een internetverbinding hebben weer talrijke andere mogelijkheden zoals het ontvangen van de laatste weerberichten en waarschuwingen dat het weer zal omslaan. Helemaal bijzonder is dat het thuisfront een rit via zogenaamde Live Tracking kan volgen.

Schermgrootte

De grootte van een scherm moet zodanig zijn dat niet telkens een leesbril hoeft te worden opgezet om de gegevens te kunnen zien.

Accu of batterijen

Apparaten met een accu kunnen onderweg leeg raken. De batterijen zijn echter tijdens het maken van een tocht eenvoudig wisselbaar.

Trainingstool

Gps-fietscomputers zijn ook geschikt als hulpmiddel bij het trainen indien ze bijvoorbeeld beschikken over een draadloze sensor voor hartslagmeting of voor meting van vermogen. Ook kunnen bij bepaalde computers trainingsdoelen worden ingesteld zoals afstand en tijd. Het is zelfs mogelijk om over een parcours tegen een virtuele tegenstander te rijden. Alle ritten kunnen worden opgeslagen en later op de computer worden teruggekeken om voortgangsprestaties bij te houden.

Bevestiging fietscomputer

Een fietscomputer wordt zodanig op het stuur bevestigd dat er tijdens het rijden goed zicht op is. Het bevestigen van zo’n computer is aan de hand van een beschrijving geen moeilijk karwei. Zorgvuldig de stappen opvolgen zal het juiste resultaat opleveren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietscomputer kopenMeten is weten! Met een fietscomputer op je fiets ben je direct op de hoogte van je huidige en gemiddelde snelheid, de a…
Astra satellietenAstra satellietenEigenaar van de Astra satellieten is SES ASTRA in Luxemburg van de SES groep. De SES groep is het grootste, beursgenotee…
Strava, opvolger van de traditionele fietscomputer?Strava, opvolger van de traditionele fietscomputer?Steeds meer fietsers grijpen bij hun fietstraining terug op de smartphone. Niet om te bellen natuurlijk! Nee, voor Strav…
Hoe werkt de GPS van je telefoon of navigatie?Hoe werkt de GPS van je telefoon of navigatie?Bijna iedereen die een mobiele telefoon heeft gebruikt wel eens de navigatie-app. Of je stuurt een berichtje met je loca…

Antwoord op toenemende files: de fietssnelwegDe fietssnelweg is anno 2015 nog geen tien jaar oud, maar op diverse plekken in Nederland kan men al van de snelle fiets…
Deelfietsen in BelgiëDeelfietsen in BelgiëFietsen is snel en makkelijk, zeker in de grote stad. Niet iedereen heeft echter een eigen fiets. Je eigen fiets moet je…
Bronnen en referenties
  • http://www.kieskeurig.nl/fietscomputer/informatie
  • https://www.fiets-navigatie-shop.nl/gps-computer/beste-fietsnavigatie-keuzehulp/
  • http://www.mantel.com/blog/koopgids-fietsnavigatie/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.