Fietscomputer: van kilometerteller tot smartphone
Fietscomputers zijn verkrijgbaar van erg simpel tot zeer uitgebreid. Het verschil zit vooral in het aantal functies van de apparaatjes. Bij een eenvoudige fietscomputers is er eigenlijk nauwelijks sprake van computer en moet zeker niet aan een pc, laptop of tablet worden gedacht. Uploaden en downloaden bijvoorbeeld is bij een eenvoudige fietscomputer niet mogelijk. Maar er zijn ook fietscomputers met meer mogelijkheden en apparaatjes die met een gps-systeem talrijke navigatiemogelijkheden hebben. Als alternatief voor die verschillende fietscomputers wordt ook wel een smartphone gebruikt.
Van weinig naar veel functies
Een eenvoudige fietscomputer is eigenlijk niet veel meer dan een kilometerteller. Weliswaar is er sprake van een elektronisch apparaatje met een display waarvan gegevens kunnen worden afgelezen, maar die gegevens blijven bij een eenvoudige fietscomputer beperkt tot enkele hoofdfuncties als snelheid, dagafstand en totale afstand. Tussen die eenvoudige modellen en bijvoorbeeld een geavanceerde gps-fietscomputer liggen talrijke andere modellen waarbij de functies zeer uitgebreid kunnen zijn met zelfs een functie om de hoogte te meten. Heel handig voor een fietstocht door de bergen waarbij dan geen aparte hoogtemeter meer nodig is.
Onderdelen van fietscomputer
Een fietscomputer bestaat uit een aantal onderdelen zoals:
- Sensor: Deze is aan de vork bevestigd.
- Magneet: De magneet is aan een spaak van het wiel bevestigd en maakt telkens bij elke draaibeweging van het wiel contact met de sensor.
- Verbindingssnoer: Dit snoer maakt contact tussen de sensor en de uiteindelijke computer. Er zijn echter ook systemen waarbij de overbrenging van signalen draadloos gaat.
- Houder: Hiermee kan de computer op het stuur worden bevestigd.
- Computer: Een los apparaatje dat op de houder kan worden geklikt. Om diefstal tegen te gaan hebben de meeste ontwikkelaars van fietscomputers gekozen voor een afneembare computer.
Werking van fietscomputer
Bij elke omwenteling van het wiel ontstaat contact tussen de sensor en de magneet. Het aantal keren dat dit gebeurt heeft een relatie met de afgelegde afstand. De omvang van het wiel is daarbij bepalend. Om die reden moet tevoren worden ingesteld hoeveel centimeter omtrek het wiel (over de band gemeten) heeft. Het aantal centimeters en het aantal omwentelingen zijn rekenfactoren voor de bepaling van de afgelegde kilometers. In de praktijk wordt een precisie van ongeveer 99 procent gehaald omdat de bandenspanning meespeelt en het in bochten op de zijkant rijden van de band die daar een iets afwijkende omtrek heeft. Het uitlezen van de afstand kan naast kilometers meestal ook worden ingesteld op Engelse mijlen. De stroomvoorziening gebeurt meestal door een knoopcel (platte batterij). Bij een draadloze fietscomputer heeft de sensor ook een batterij.
Uiteenlopende functies
Een aantal functies is minimaal bij alle fietscomputers terug te vinden maar gelijke tred houdend met de prijzen die oplopen kunnen ook de functies in aantal sterk oplopen. Functies die minimaal aanwezig zijn:
- Dagafstand
- Kloktijd
- Rittijd
- Snelheid
- Totaalafstand
Overige functies zijn onder meer:
Gemiddelde snelheid
Dit gegeven zal niet voor iedereen even interessant gevonden worden maar sporters kunnen wel benieuwd zijn naar hun gemiddelde snelheid. Zeker zal dit het geval zijn als er progressie in zit en elke nieuwe rit een hoger gemiddelde heeft.
Maximale snelheid
Wellicht dat dit een leuke informatie is voor iemand om te weten wat de snelste afdaling van een berg is geweest om daar over te snoeven naar vrienden en kennissen. Niets mis mee toch?
Calorieverbruik
Sporters zullen zeker deze functie waarderen en kunnen gebruiken om een trainingsschema op te stellen of te wijzigen.
Hoogtemeter
Een geïntegreerde hoogtemeter is vooral voor fietsklimwerk in de bergen van belang. Vóór vertrek kan de hoogte van het vertrekpunt worden ingesteld en daarna volgt de meter elke hoogte die wordt bereikt. Dit gebeurt op basis van de werking van een barometer die de luchtdruk meet die per hoogte verschillend is. De meter telt ook het totaal van het hoogteverschil van de trip op.
Thermometer
Dat lijkt een leuk gegeven maar is lang niet altijd betrouwbaar. Als de zon op de meter staat is het aantal graden dat aangegeven wordt veel hoger.
Overige functies en aanduidingen
Overige aanduidingen hebben onder meer betrekking op automatisch stoppen van de telling van de rijtijd bij stilstand, instelling van wielmaten, twaalf of vierentwintig uur instelling van de klok, omschakeling van kilometers naar mijlen, stopwatch en batterijindicator
Gps-fietscomputer
Een speciaal soort fietscomputer is de gps-fietscomputer. Weliswaar heeft deze ook een aantal functies zoals andere fietscomputers maar het apparaatje is vooral bedoeld om te navigeren. Evenals een TomTom voor auto’s kan met een gps-fietscomputer ook de weg van A naar B worden bepaald. Ook heeft de computer diverse andere mogelijkheden zoals bij autonavigatie. Voor sporters is de gps-fietscomputer ook ideaal omdat er soms extra mogelijkheden zijn zoals bijvoorbeeld hartslagmeting en het instellen en bewaren van trainingsdoelen en resultaten.
Smartphone als alternatief
Wie het toch bezwaarlijk vindt om een behoorlijk bedrag uit te geven voor een fietscomputer en wel over een
smartphone beschikt kan dat apparaatje ook prima als alternatief voor een aantal functies gebruiken. Met de combinatie van de gps-functie en een app kunnen de afgelegde afstand, snelheid, tijdsduur, verbruikte calorieën en zelfs hoogteverschillen worden opgemeten en aangegeven. Op de website van de app kan achteraf precies de afgelegde route worden bekeken. Beschikbare apps zijn onder meer Strava Cycling en Runkeeper.
Lees verder