Fietscomputer: van kilometerteller tot smartphone

Fietscomputer: van kilometerteller tot smartphone Fietscomputers zijn verkrijgbaar van erg simpel tot zeer uitgebreid. Het verschil zit vooral in het aantal functies van de apparaatjes. Bij een eenvoudige fietscomputers is er eigenlijk nauwelijks sprake van computer en moet zeker niet aan een pc, laptop of tablet worden gedacht. Uploaden en downloaden bijvoorbeeld is bij een eenvoudige fietscomputer niet mogelijk. Maar er zijn ook fietscomputers met meer mogelijkheden en apparaatjes die met een gps-systeem talrijke navigatiemogelijkheden hebben. Als alternatief voor die verschillende fietscomputers wordt ook wel een smartphone gebruikt.

Van weinig naar veel functies

Een eenvoudige fietscomputer is eigenlijk niet veel meer dan een kilometerteller. Weliswaar is er sprake van een elektronisch apparaatje met een display waarvan gegevens kunnen worden afgelezen, maar die gegevens blijven bij een eenvoudige fietscomputer beperkt tot enkele hoofdfuncties als snelheid, dagafstand en totale afstand. Tussen die eenvoudige modellen en bijvoorbeeld een geavanceerde gps-fietscomputer liggen talrijke andere modellen waarbij de functies zeer uitgebreid kunnen zijn met zelfs een functie om de hoogte te meten. Heel handig voor een fietstocht door de bergen waarbij dan geen aparte hoogtemeter meer nodig is.

Onderdelen van fietscomputer

Een fietscomputer bestaat uit een aantal onderdelen zoals:
 • Sensor: Deze is aan de vork bevestigd.
 • Magneet: De magneet is aan een spaak van het wiel bevestigd en maakt telkens bij elke draaibeweging van het wiel contact met de sensor.
 • Verbindingssnoer: Dit snoer maakt contact tussen de sensor en de uiteindelijke computer. Er zijn echter ook systemen waarbij de overbrenging van signalen draadloos gaat.
 • Houder: Hiermee kan de computer op het stuur worden bevestigd.
 • Computer: Een los apparaatje dat op de houder kan worden geklikt. Om diefstal tegen te gaan hebben de meeste ontwikkelaars van fietscomputers gekozen voor een afneembare computer.

Werking van fietscomputer

Bij elke omwenteling van het wiel ontstaat contact tussen de sensor en de magneet. Het aantal keren dat dit gebeurt heeft een relatie met de afgelegde afstand. De omvang van het wiel is daarbij bepalend. Om die reden moet tevoren worden ingesteld hoeveel centimeter omtrek het wiel (over de band gemeten) heeft. Het aantal centimeters en het aantal omwentelingen zijn rekenfactoren voor de bepaling van de afgelegde kilometers. In de praktijk wordt een precisie van ongeveer 99 procent gehaald omdat de bandenspanning meespeelt en het in bochten op de zijkant rijden van de band die daar een iets afwijkende omtrek heeft. Het uitlezen van de afstand kan naast kilometers meestal ook worden ingesteld op Engelse mijlen. De stroomvoorziening gebeurt meestal door een knoopcel (platte batterij). Bij een draadloze fietscomputer heeft de sensor ook een batterij.

Uiteenlopende functies

Een aantal functies is minimaal bij alle fietscomputers terug te vinden maar gelijke tred houdend met de prijzen die oplopen kunnen ook de functies in aantal sterk oplopen. Functies die minimaal aanwezig zijn:
 • Dagafstand
 • Kloktijd
 • Rittijd
 • Snelheid
 • Totaalafstand

Overige functies zijn onder meer:

Gemiddelde snelheid

Dit gegeven zal niet voor iedereen even interessant gevonden worden maar sporters kunnen wel benieuwd zijn naar hun gemiddelde snelheid. Zeker zal dit het geval zijn als er progressie in zit en elke nieuwe rit een hoger gemiddelde heeft.

Maximale snelheid

Wellicht dat dit een leuke informatie is voor iemand om te weten wat de snelste afdaling van een berg is geweest om daar over te snoeven naar vrienden en kennissen. Niets mis mee toch?

Calorieverbruik

Sporters zullen zeker deze functie waarderen en kunnen gebruiken om een trainingsschema op te stellen of te wijzigen.

Hoogtemeter

Een geïntegreerde hoogtemeter is vooral voor fietsklimwerk in de bergen van belang. Vóór vertrek kan de hoogte van het vertrekpunt worden ingesteld en daarna volgt de meter elke hoogte die wordt bereikt. Dit gebeurt op basis van de werking van een barometer die de luchtdruk meet die per hoogte verschillend is. De meter telt ook het totaal van het hoogteverschil van de trip op.

Thermometer

Dat lijkt een leuk gegeven maar is lang niet altijd betrouwbaar. Als de zon op de meter staat is het aantal graden dat aangegeven wordt veel hoger.

Overige functies en aanduidingen

Overige aanduidingen hebben onder meer betrekking op automatisch stoppen van de telling van de rijtijd bij stilstand, instelling van wielmaten, twaalf of vierentwintig uur instelling van de klok, omschakeling van kilometers naar mijlen, stopwatch en batterijindicator

Gps-fietscomputer

Een speciaal soort fietscomputer is de gps-fietscomputer. Weliswaar heeft deze ook een aantal functies zoals andere fietscomputers maar het apparaatje is vooral bedoeld om te navigeren. Evenals een TomTom voor auto’s kan met een gps-fietscomputer ook de weg van A naar B worden bepaald. Ook heeft de computer diverse andere mogelijkheden zoals bij autonavigatie. Voor sporters is de gps-fietscomputer ook ideaal omdat er soms extra mogelijkheden zijn zoals bijvoorbeeld hartslagmeting en het instellen en bewaren van trainingsdoelen en resultaten.

Smartphone als alternatief

Wie het toch bezwaarlijk vindt om een behoorlijk bedrag uit te geven voor een fietscomputer en wel over een smartphone beschikt kan dat apparaatje ook prima als alternatief voor een aantal functies gebruiken. Met de combinatie van de gps-functie en een app kunnen de afgelegde afstand, snelheid, tijdsduur, verbruikte calorieën en zelfs hoogteverschillen worden opgemeten en aangegeven. Op de website van de app kan achteraf precies de afgelegde route worden bekeken. Beschikbare apps zijn onder meer Strava Cycling en Runkeeper.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietscomputer kopenMeten is weten! Met een fietscomputer op je fiets ben je direct op de hoogte van je huidige en gemiddelde snelheid, de a…
Hartfilm met smartphone maken – Medische appsMet een speciale applicatie voor je smartphone kun je een hartfilmpje maken. Deze applicatie is alleen nog maar beschikb…
Signaalverwerking, hoe werkt het en hoe kan het ons helpen?Signaalverwerking, hoe werkt het en hoe kan het ons helpen?Signaalverwerking is een deelgebied van de toegepaste natuurkunde dat zich bezighoudt met het verwerken van signalen in…
Meten van de hartslag via vinger, borstband of horlogeHet regelmatig meten van de hartslag is natuurlijk vooral iets voor sporters zowel amateurs als professionals. Maar ook…

Antwoord op toenemende files: de fietssnelwegDe fietssnelweg is anno 2015 nog geen tien jaar oud, maar op diverse plekken in Nederland kan men al van de snelle fiets…
Deelfietsen in BelgiëDeelfietsen in BelgiëFietsen is snel en makkelijk, zeker in de grote stad. Niet iedereen heeft echter een eigen fiets. Je eigen fiets moet je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
 • http://www.kieskeurig.nl/fietscomputer
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietscomputer
 • http://www.onlinefietser.nl/je-smartphone-als-fietscomputer-gebruiken/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 21-12-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.