Rijbewijs ingenomen door de politie en danů

De politie kan uw rijbewijs innemen om verschillende redenen, bijvoorbeeld een grove snelheidsovertreding of overmatig alcoholgebruik of omdat zij menen dat u met uw rijgedrag een gevaar op de weg vormt. Hoe krijgt u uw rijbewijs weer terug en als u een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt, hoe lang bent u uw rijbewijs dan kwijt?

Wanneer mag de politie uw rijbewijs innemen?

Als u de verkeersveiligheid in gevaar brengt, heeft de politie het recht uw rijbewijs 'in te vorderen'. U brengt de verkeersveiligheid in ieder geval in gevaar als u rijdt onder invloed van teveel alcohol of drugs, als u weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek of als u meer dan 50 kilometer per uur te hard rijd en hiervoor bent aangehouden.

De politie heeft uw rijbewijs. Wat gebeurt er daarna?

Binnen 3 dagen nadat uw rijbewijs is ingenomen stuurt de politie het naar de officier van justitie. Binnen 10 dagen na de invordering moet de Officier van Justitie beslissen wat er met u rijbewijs gebeurt. Daarvan ontvangt u bericht. Hebt u na 10 dagen nog niets gehoord? Dan kunt u contact opnemen met het openbaar ministerie in het arrondissement waartoe de plaats behoort waar uw rijbewijs is ingenomen.

Wat kan de beslissing zijn van de Officier van Justitie?

U krijgt uw rijbewijs terug

Als de Officier van Justitie besluit dat u uw rijbewijs terug krijgt dan moet u uw rijbewijs dan zelf gaan ophalen bij het parket van de officier van justitie.

U krijgt uw rijbewijs niet meteen terug

Als de overtreding te ernstig is of als u al meerdere malen bent aangehouden voor het zelfde vergrijp, dan vordert de officier van justitie uw rijbewijs voor langere tijd in. Hoe lang dit zal zijn hangt af van de straf die de rechter naar verwachting gaat opleggen, meestal zal dit in ieder geval zijn tot de dag van de rechtszitting. Binnen 6 maanden na de invordering door de politie moet de officier van justitie uw zaak voorleggen aan de rechter, indien er binnen 6 maanden na invordering geen rechtszaak is geweest krijgt u uw rijbewijs terug

Hoe lang kan ik mijn rijbewijs kwijt zijn?

Onderstaand treft u een overzicht aan van de maximale ontzegging van de rijbevoegdheid welke de rechter u kan opleggen. De tijd dat u uw rijbewijs kwijt was voor de rechtszitting wordt afgetrokken van de straf die u krijgt.

Soort overtreding1e keerMeerdere malen
Snelheidsovertreding2 jaar4 jaar
Rijden met teveel alcohol5 jaar10 jaar
Rijden met drugs5 jaar10 jaar
Doorrijden na ongeval5 jaar10 jaar

Naast een ontzegging van de rijbevoegdheid kunt u doorgaans ook nog een geldboete en soms zelfs een gevangenisstraf verwachten.

Kan ik mijn rijbewijs ook eerder terugkrijgen?

Als u het oneens bent met de beslissing van de Officier van Justitie of als u uw rijbewijs nodig heeft voor bijvoorbeeld uw werk, dan kunt u een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Dit is een brief gericht aan de griffie van de rechtbank die bij de plaats hoort waar uw rijbewijs is ingenomen. Het adres kunt u vinden op www.rechtspraak.nl

In deze brief verzoekt u de rechter om teruggave van uw rijbewijs en geeft u duidelijk aan waarom teruggave belangrijk voor u is. Een rechter wil nog wel eens open staan voor uw argumenten. De rechter kan voorwaarden verbinden aan deze teruggave, bijvoorbeeld dat u een bepaalde periode niet in het weekend mag rijden maar wel door de week.

Als u een verzoekschrift in wil dienen dan is het verstandig van tevoren contact op te nemen met een advocaat. Er zijn diverse kantoren die gespecialiseerd zijn in dit soort kwesties.

Wanneer kunt u een klaagschrift indienen?

U hoeft hiermee niet te wachten tot de Officier van Justitie heeft besloten dat u uw rijbewijs terugkrijgt. Indien u echter voor de 10 dagen periode verzoekt om teruggave dan moet uw klaagschrift worden gericht aan het openbaar ministerie in het arrondissement waartoe de plaats behoort waar uw rijbewijs is ingenomen. De adressen kunt u vinden op www.om.nl. Dit klaagschrift moet u altijd zelf indienen.

Mag ik rijden als mijn rijbewijs is ingevorderd

Rijden is strafbaar, u heeft immers geen rijbewijs. U kunt dan ook als u betrapt wordt een boete of zelfs een gevangenisstraf invoeren. Dit geldt niet alleen voor een auto maar voor elk gemotoriseerd voertuig dus ook een brommer of een tractor.

Kan ik mijn rijbewijs ook voor altijd kwijtraken?

Ja. Bij zeer grove overtredingen of recidive kan er een artikel 130-procedure tegen u gestart worden. U zult dan moeten worden onderzocht om na te gaan of u lichamelijk en/of geestelijk nog wel geschikt bent om een motorrijtuig te besturen. Afhankelijk van de uitkomst van dat onderzoek kan het CBR uw rijbewijs permanent ongeldig verklaren.

Let op

U bent ook verantwoordelijk voor eventueel medicijngebruik. Sommige geneesmiddelen kunnen uw reactievermogen verminderen. Dat geldt zelfs voor bepaalde medicijnen zonder gele waarschuwingssticker! Ook de combinatie met (een beetje) alcohol kan gevaarlijk zijn.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijbewijs kwijt door alcoholRijbewijs kwijt door alcoholJaarlijks worden er gemiddeld 30.000 automobilisten aangehouden, waar vervolgens het rijbewijs van ingevorderd wordt omd…
Rijden bij ingevorderd rijbewijsRijden bij ingevorderd rijbewijsBij het invorderen van het rijbewijs door de politie wordt er vaak verteld dat je een misdrijf pleegt als je een voertui…
Rijbewijs ingevorderdRijbewijs ingevorderdIn het verkeer is het van belang dat iedereen zich aan de regels houdt. Op overtredingen staan strenge straffen die verg…

Aanrijding in het buitenland en dan?Veel mensen trekken ook deze zomer weer naar het buitenland met de auto om vakantie te vieren. Helaas zal een enkeling v…
Autoruitschade laten herstellenOnze wegen liggen vol met steentjes en andere kleine troepjes die door de banden van onze voorgangers op onze ruiten ter…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijbewijsterug.nl/?gclid=CPChx-OEz5MCFQuKMAod6H7pjg http://www.infopolitie.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1235&Itemid=31 http://www.hetjl.nl/hetjl/ http://www.rijbewijs.nl/nl/faq/examen.asp http://infopol.asp4all.nl/jsp/page.jsp?xdl=infopol/GgvDrg&xsl=infopol/GgvDrg&type=_all&GgvDrgIdt=200045509&Pad=Zoe,rijbewijs&SelTrf=&mode=&SelOnd=5000028&Zoe.Geo=
Reacties

Liesbeth, 16-05-2011
Nog even een vraagje, dit is iets wat ik nergens terug kan vinden.
Mocht het zo zijn dat het rijbewijs ingevorderd wordt, is het dan mogelijk om weer 'overnieuw' theoretisch examen en praktijkexamen te doen en zo een 'nieuw' rijbewijs te halen… in de tussentijd tot de evt. procedures zijn afgerond… of kan dat niet omdat het om gedragsproblemen gaat? mvrgr Liesbeth Reactie infoteur, 22-05-2011
Het is niet voor niets dat u hierover geen verdere informatie kunt vinden, het is simpelweg niet mogelijk. Het feit dat uw rijbewijs ingevorderd is en ongeldig verklaard is betekend niet dat het niet bestaat. U heeft al een rijbewijs waarvan u geen gebruik kunt maken. Iedereen kan in principe maar een rijbewijs halen dus via een omweg van opnieuw examen doen zult u geen tweede geldig rijbewijs kunnen verkrijgen.

Marinda, 15-05-2011
Geachte meneer/ mevrouw,

ik heb een vraag mijn vriend is afgelopen weekend aangehouden toen hij met teveel drank op achter het stuur zat van een stilstaande (geparkeerde) auto met draaiende motor.
om deze reden is zijn rijbewijs ingevorderd kan dit zomaar?

hoop snel een reactie te horen!

groetjes marinda Reactie infoteur, 22-05-2011
Het nuttigen van teveel drank kan inderdaad een reden zijn om het rijbewijs in te vorderen. De officier van justitie en eventueel de rechter zal vervolgens een beslissing nemen over wat er verder zal moeten gebeuren.

Linda de Groot, 05-04-2010
Beste LS,

mijn rijbewijs is ingenomen wegens een snelheids overtreding van 64 km. Nu ben ik op de avond nadat mijn rijbewijs is ingevorderd weer gaan rijden en aangehouden. Kunt u mij vertellen wat de verdere consequenties zijn?

bij voorbaat dank,

L. de Groot Reactie infoteur, 06-04-2010
De verdere consequenties zullen worden bepaald door de rechter, u kunt alleen maar afwachten.

Ellen, 07-09-2009
Mijn rijbewijs is ingevorderd en moet ook mijn theoretisch examen overdoen… Maar wat als ik toch gebuisd ben? Krijg je dan nog kansen? Reactie infoteur, 07-09-2009
Aangezien u in uw vraag een niet Nederlandse term gebruikt neem ik aan dat u uit Belgie komt. Dit artikel gaat over de Nederlandse wet- en regelgeving. Hoe dit in Belgie geregeld is zou u elders moeten navragen.

Helaas kan ik u niet verder helpen.

Peter, 11-03-2009
Mijn rijbewijs is ingevorderd maar ik heb mijn bromfiets certivcaat nog wel mag ik dan op een scooter rijden? Reactie infoteur, 11-03-2009
Dat ligt eraan, als je nog een "oud" rijbewijs hebt en daarnaast een bromfiets-certificaat dan mag je gewoon nog steeds bromfiets rijden. Heb je echter een het nieuwe rijbewijs (een klein pasje met daarop ook de categorie AM dan mag je niet meer op een bromfiets rijden.

Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.