Auto, motor of ander voertuig schorsen: hoe werkt het?

Het schorsen van een auto of ander voertuig kan interessant zijn, wanneer je het voertuig langere tijd niet wilt gebruiken. Gedurende een schorsing mag je niet met het voertuig aan het verkeer deelnemen. Het voordeel is dat in die periode geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen en dat ook de APK-plicht niet geldt. En ook een autoverzekering is niet nodig. Wat komt er kijken bij het schorsen van een auto en wat moet je weten?

Wanneer je auto laten schorsen

Er zijn allerlei redenen waarom je je auto, motor of ander voertuig zou willen laten schorsen. Misschien ga je lang op vakantie of om een andere reden langdurig weg, terwijl je je auto gewoon wilt aanhouden. Een andere reden kan zijn dat je het voertuig op moet knappen en je verwacht daar vele maanden of zelfs jaren mee bezig te zijn. Ook voor verzamelaars die niet daadwerkelijk de weg op willen met hun kostbaarheden is schorsing een goede optie.

Een aantal belangrijke punten

Er zijn een paar zaken die je goed moet begrijpen als je overweegt een voertuig te gaan schorsen:
  • Het voertuig moet op jouw naam staan.
  • Een geschorst voertuig mag niet op de weg rijden of staan.
  • De motorrijtuigenbelasting wordt automatisch gestopt.
  • Je moet zelf de verzekering stopzetten, nadat de schorsing geregeld is.
  • Het kentekenbewijs en eigendom van de auto blijft ongewijzigd. Je krijgt geen nieuwe papieren wanneer de schorsing voorbij is.

Hoe laat je je voertuig schorsen?

Net als alle andere zaken rondom kenteken administratie moet je ook voor het schorsen bij de RDW wezen. Je kunt je voertuig op twee manieren aanmelden voor een schorsing: online of bij een daarvoor geschikte balie. Online is verreweg het gemakkelijkst en meest efficiënt. Geschikte plaatsen waar je dit kan doen zijn de een kentekenloket, RDW balie of een RDW keuringsstation. Een kentekenstation is dezelfde plek waar je ook een voertuig kunt laten overschrijven, dus een vestiging van PostNL, de vroegere postkantoren.

Online schorsen

Het online schorsen gaat, net als met andere overheidsdiensten, met gebruik van je DigiD. Je kunt het gewoon doen via de RDW site. Je moet alle gegevens invullen en moet direct betalen via iDEAL. Heb je het proces doorlopen, dan is je voertuig meteen geschorst. Je krijgt hier verder geen post over, maar wel een email met daarin een bevestiging en alle relevante gegevens.

Hoe lang laten schorsen

Een schorsing duurt altijd maximaal een jaar. Daarna zal de APK-plicht weer gelden en zal je ook weer motorrijtuigenbelasting moeten betalen. De RDW zal ongeveer een maand voordat de schorsing afloopt je een herinneringsbrief sturen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. In die maand kun je een verlenging van de schorsing aanvragen. Ook dat kun je eenvoudig online doen. Korter dan een jaar schorsen kan natuurlijk ook, wanneer je je auto weer wilt gebruiken.

Wat kost een auto laten schorsen?

Voor verschillende voertuigen en situaties gelden verschillende kosten. De RDW hanteert vier verschillende tarieven. In 2015 zijn deze hetzelfde als in 2014. Dit zijn de volgende:
Type schorsingTarief 2014/2015
Normaal tarief 73
Laag tarief 24
Hoog tarief 120
Brom- en snorfiets 11
Het normale tarief betaal je voor personenauto's van maximaal 15 jaar oud. Is de auto ouder dan betaal je het laag tarief. Voor bedrijfsauto's geldt hetzelfde zolang het voertuig niet meer weegt dan 3500 kg. Voor alle andere voertuigen geldt het lage tarief, met als uitzondering de brom- en snorfietsen. Daarvoor geldt een speciaal tarief. Korter dan een jaar laten schorsen, kost iets minder. Je betaalt voor het aanmelden van de schorsing, ongeacht de duur van de schorsing.

Besluit je een voertuig voor een tweede maal te schorsen, binnen een jaar nadat de vorige schorsing is ingegaan, dan betaal je zonder meer het hoge tarief. Ongeacht in welke categorie het voertuig thuis hoort, volgens voorgaande regels. Om die reden moet je dus vooral een schorsing niet opheffen, als je daar niet zeker van bent.

Wanneer de schorsing is afgelopen

Bedenk wel dat wanneer de schorsing is afgelopen, alle reguliere regels weer gelden. De auto moet dus weer verzekerd zijn en je moet weer wegenbelasting betalen. Maar ook de APK-plicht geldt weer. In veel gevallen zal je je auto opnieuw moeten laten keuren. Om die reden is het toegestaan met je auto naar een APK-station / garage te rijden, terwijl je auto nog geschorst is. Je moet echter wel kunnen aantonen dat de afspraak staat en je mag alleen rond die tijd de weg op en onderweg zijn naar de afspraak.

Schorsen voor verzamelaars

Voor verzamelaars van oude auto's of andere voertuigen, kan het schorsen van al die verzamelobjecten in de papieren gaan lopen. Gelukkig is daar een speciale regeling voor. Je hoeft daar verder niet voor te doen. Wel geldt dat de voertuigen in kwestie ouder moeten zijn dan 15 jaar. De eerste vijf aanmeldingen moet je gewoon betalen. Maar vanaf de zesde schorsing hoeft je niet meer te betalen voor het aanmelden.
© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringBoete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringOnverzekerd, geen verzekeringspapieren kunnen tonen? Als uw auto of motorvoertuig onverzekerd is in 2022 en u gaat toch…
Uw kenteken en autoverzekering schorsenHet kan voorkomen dat u uw voertuig voor langere tijd stalt of een bepaalde periode geen kenteken op uw naam heeft staan…
Auto naar de sloopAuto naar de sloopIn dit artikel kunt u lezen hoe het werkt om een auto 'naar de sloop te brengen' Uw auto is 'overleden' en er is niks me…
Autoverzekering tijdelijk stoppenIndien u uw auto tijdelijk niet gebruikt of u hebt uw auto verkocht en u koopt geen vervangende auto, dan kunt u uw verz…

Gevaarherkenning: remmen, gas loslaten of niets doenGevaarherkenning: remmen, gas loslaten of niets doenSinds 1 maart 2008 is gevaarherkenning een verplicht onderdeel bij het theorie-examen. Je krijgt 25 vragen over uiteenlo…
Hoe werkt navigatie echt?Dankzij satellietnavigatie is het (vrijwel) onmogelijk om de weg kwijt te raken. Vliegtuigen, schepen en ook auto's en m…
Bronnen en referenties
  • https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Voertuig-tijdelijk-niet-gebruiken;-schorsen-online.aspx
  • https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Schorsing-van-een-voertuig-online-verlengen.aspx?path=Portal/Particulier/Auto/Tijdelijk%20niet%20gebruiken
  • https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Schorsingsregeling-voor-verzamelaars-van-oude-voertuigen%3b-online-aanvraag.aspx?Path=Portal/Particulier/Auto/Tijdelijk%20niet%20gebruiken
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.