Reizen met de DLR in Londen - Complete gids

Reizen met de DLR in Londen - Complete gids Naast de metro (tube, underground) rijdt er in Oost-Londen, het Docklands-gebied, de Docklands Light Railway, de DLR. Dit is een railnetwerk dat de verschillende plaatsen in het gebied met elkaar verbindt, waaronder het vliegveld 'London City'. In deze gids leest u precies hoe het reizen met de DLR werkt.

Algemene informatie over de DLR

De DLR bedient het gebied ten oosten van het centrum van Londen, rond de rivier de Theems. Nadat het gebied in de jaren 80 in verval raakte, zijn er nieuwe projecten begonnen. Nu staan er in de Docklands vooral dure woningen en veel kantoren.

Door de nieuwe ontwikkelingen was er behoefte aan beter openbaar vervoer. Dit resulteerde in de opening van de DLR in 1987. Dit systeem kent een groot aantal verschillen met het metronetwerk van Londen. Zo rijdt de DLR bijna over bovengrond, maar veel belangrijker nog, er zijn geen bestuurders aanwezig. De DLR werkt volledig automatisch. Dit maakt het systeem een stuk goedkoper dan traditionele soortgelijke systemen.

Vergeleken met de metro van Londen is het traject maar heel kort, namelijk 34 kilometer tegenover 408 kilometer van de metro. De DLR telt 45 station, veelal bovengronds gelegen. De stations kunt u herkennen aan het logo dat naast de inleiding van dit artikel weergegeven is.

Het dichtstbijzijnde station vinden

Als u zich in de Docklands bevindt, zal er vaak een DLR-station in de nabije omgeving zijn. Ziet u niet direct een station, gebruik dan een gratis kaart die op veel plekken te krijgen is, of vraag het even aan iemand op straat. Op deze manier moet u er altijd wel uitkomen.

Zodra u eenmaal het station heeft gevonden, kunt u hier een kaartje pakken met het netwerk van de DLR erop. Zo kunt u uw reis makkelijk uitstippelen. Hier zijn ook de kaartjes te koop. Hieronder meer informatie over de tarieven.

Een kaartje kopen

Het beste kunt u met de DLR met een 'Oyster Card' reizen. Deze kaart kunt u ook in de metro en in het andere openbaar vervoer in Londen gebruiken. De prijs van een reis hangt af van de zone waarin u reist. De DLR ligt in de zones 1 tot en met 4. De tarieven zullen dus van deze zones uitgaan.
Naast de Oyster Card kunt u, als u van plan bent veel met de metro en met de DLR te reizen, een Travelcard kopen. Met deze kaart kunt u één dag, één week of één maand onbeperkt reizen. De Travelcards zijn losse kaartjes die niet op een Oyster Card kunnen worden geladen.
Het is ook mogelijk om contant te betalen, maar dit is veruit de duurste manier van reizen.

Oyster Card, enkele reis, spitsOyster Card, enkele reis, buiten de spits*Travelcard, 1 dagTravelcard, 1 dag, buiten de spits**Travelcard, 1 weekTravelcard, 1 maandContant
Zone 1£2.20£2.20£9.00£8.90£31.40£120.60£4.70
Zone 1 en 2£2.80£2.20£9.00£8.90£31.40£120.60£4.70
Zone 1 t/m 3£3.20£2.70£11.40£8.90£36.80£141.40£4.70
Zone 1 t/m 4£3.80£2.70£11.40£8.90£45.00£172.80£5.70

* Dit tarief geldt van maandag t/m vrijdag, vanaf 9.30. Voor 9.30 wordt er het spitsbedrag gerekend. In het weekend is dit tarief de hele dag geldig.
** U kunt deze Travelcard op maandag t/m vrijdag pas vanaf 9.30 gebruiken. In het weekend de hele dag.


Wanneer een Travelcard voordelig is, hangt af van in hoeveel zones u reist en hoe vaak u reist.

Op zoek naar het juiste perron

Om bij de perrons te komen, checkt u met uw Oyster card in, of haalt u uw Travel Card door de scanner. Het poortje zou nu open moeten gaan. Lukt er iets niet, dan is er altijd iemand van de metro aanwezig die u graag even helpt.

Omdat het netwerk van de DLR niet heel groot is, is het vaak makkelijk om het goede perron te vinden. Meestal zijn er twee perrons, één voor iedere kant. Gebruik altijd de pocket-map om te kijken welke richting u op moet.

De verschillende routes

De DLR bestaat uit de volgende routes:
  • Stratford - Poplar - Canary Wharf - Island Gardens - Lewisham
  • Bank - Westferry - Canary Wharf - Island Gardens - Lewisham
  • Tower Gateway - Westferry - Poplar - Canning Town - Beckton
  • Bank - Westferry - Poplar - Canning Town - King George V - Woolwich Arsenal

Let dus altijd op waar de trein naar toe gaat, en welke route wordt gevolgd.

Op het perron

Als u eenmaal op het perron staat, kunt u op de digitale borden kijken om te zien over hoeveel minuten de volgende trein vertrekt, en waar deze naar toe gaat. De informatie is altijd zeer accuraat. Op het perron vindt u vaak ook nog een plattegrond en een aantal bankjes, waarop u op de volgende trein kan wachten.

In de trein

Het ziet er een beetje raar uit als de trein komt aanrijden, er zit namelijk helemaal geen bestuurder in. Het netwerk wordt automatisch bestuurd. De deuren gaan automatisch open. Wees niet bang dat de deuren al te vroeg dicht gaan, er is altijd iemand aanwezig in de trein die er handmatig voor zorgt dat de deuren sluiten.

Boven aan de zijkanten van de rijtuigen ziet u de route die gevolgd wordt. De stations en eventuele waarschuwingen worden ook altijd duidelijk omgeroepen.

De trein verlaten

U verlaat het rijtuig op het gewenste station. Als u dit station wilt verlaten, volgt u de borden 'Exit'. Vaak zijn er meerdere uitgangen. Bij iedere uitgang is duidelijk aangegeven op welke weg of bij welke bezienswaardigheid of welk gebouw deze uitkomt.

Er zijn een aantal belangrijke station waar overgestapt kan worden op ander vervoer:
  • Momument: overstappen op verschillende metrolijnen
  • Tower Gateway: door een klein stukje te lopen kunt u overstappen op de metro en de trein
  • Shadwell: overstappen op de Londen Overground
  • Canary Wharf: overstappen op de Jubilee metrolijn
  • Canning Town: overstappen op de Jubilee metrolijn
  • Londen City Airport: toegang tot het vliegveld 'Londen City'
  • Bow Church: overstappen op verschillende metrolijnen
  • Stratford: overstappen op de trein en de Central metrolijn
  • Stratford International: overstappen op nationale, en op korte termijn internationale, treinen

Veiligheid

Over het algemeen is het reizen met de DLR erg veilig. De toegangpoortjes houden het grootste deel van de tasjesdieven en zakkenrollers weg. U moet uw persoonlijke eigendommen natuurlijk dicht bij u houden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Larsico, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interessante musea in LondenInteressante musea in LondenVoor toeristen is in Londen veel te zien en het aanbod aan bezienswaardigheden in de hoofdstad van het Verenigd Koninkri…
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Het culturele LondenLonden, een wereldstad waar zoveel valt te beleven. Je kunt er shoppen, je kunt Buckingham Palace of The Big Ben bezoeke…
Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen? Londen trekt elk jaar weer erg veel toeristen aan. De stad biedt dan ook ontzettend veel beziensw…

Bezoekersvergunning voor bewoners in Amsterdam OostBezoekersvergunning voor bewoners in Amsterdam OostVrienden, familie en/of kennissen kunnen een stuk goedkoper parkeren in Amsterdam Oost. Sinds 1 januari 2014 kunnen bezo…
Taxi-app Uber: Hoe werkt dat?Taxi-app Uber: Hoe werkt dat?Snel en makkelijk een taxi bestellen. Met de Uber app bestel en betaal je je taxi met je mobiele telefoon en kun je teve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: P Montiel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Tfl.gov.uk
  • En.wikipedia.org
  • Urbanrail.net
Larsico (5 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.