Auto van de zaak en bijtelling, hoe zit dat?

Auto van de zaak en bijtelling, hoe zit dat? Voor het kunnen uitvoeren van jouw werk, kan door jouw werkgever een auto ter beschikking worden gesteld. Dat kan een leaseauto zijn of een auto die eigendom van het bedrijf zelf is. De kosten van het leasen of bezitten van de auto zijn voor de werkgever. Als bestuurder van de auto moet ook u kosten betalen, wanneer u de auto ook privé gaat gebruiken. Is dat het geval, dan kijkt u naar de bijtelling van de auto. De overheid stimuleert het gebruik van schonere auto’s: hoe schoner de auto, des te lager de bijtelling en dat kan oplopen tot 0% bijtelling! Er bestaan veel verhalen rondom de auto van de zaak, ook spookverhalen. Hierdoor is het niet voor iedereen meer duidelijk, hoe het nu precies zit met de auto van de zaak en de bijtelling. Bestuurders van auto’s van de zaak willen zelf zo min mogelijk geld betalen voor het gebruik van de auto van de zaak. Dit versterkt het ontstaan van de spookverhalen .. in het voordeel van de berijder. In dit artikel worden de regels uiteengezet, die van toepassing zijn op het grootste deel van de situaties. Heeft u een bijzondere situatie, dan wordt u doorverwezen naar de website van Belastingdienst.

Auto van de zaak

Bent u in loondienst en rijdt u in een auto van uw werkgever? Dan geldt de zogeheten regeling privégebruik auto van de werkgever. De Belastingdienst ziet de mogelijkheid tot voordeel door privégebruik van deze auto, als een verkapte vorm van inkomen en daar moet belasting over worden betaald. Uw werkgever is verplicht een bedrag bij uw loon op te tellen: de zogenoemde bijtelling. De bijtelling is doorgaans 25% van de catalogusprijs van de auto. Betaalt u uw werkgever een vergoeding voor het privégebruik van de auto? Dan wordt de bijtelling verminderd met deze vergoeding. Rijdt u met de auto van uw werkgever omgerekend naar een heel kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers? En kunt u dat overtuigend bewijzen? Dan hoeft uw werkgever niets bij uw loon te tellen.

Alle kilometers die u niet voor uw werk rijdt, zijn privékilometers. Woon-werkverkeer valt onder zakelijke kilometers.

Wanneer heeft u een auto van de zaak?

De regeling privégebruik auto geldt voor bijna alle personen- en bestelauto's van een werkgever. Hierbij gaat het niet alleen om een auto die daadwerkelijk eigendom van de werkgever is. Ook in de volgende situaties hebt u een auto van de zaak:
  • Uw werkgever heeft met u afgesproken dat u de auto alleen voor zakelijke ritten gebruikt.
  • Uw werkgever heeft de auto voor u gehuurd of geleaset.
  • U hebt een eigen auto en u hebt met uw werkgever afgesproken dat hij alle kosten (inclusief afschrijving) vergoedt.
  • U hebt zelf een auto gehuurd of geleaset en uw werkgever vergoedt de kosten daarvan.

Wanneer heeft u dan géén auto van de zaak? In deze gevallen kunt u niet worden belast voor het rijden van de auto van de zaak:
  • U rijdt met uw eigen auto en uw werkgever geeft u voor zakelijke ritten een vergoeding van € 0,19 per kilometer.
  • U maakt alleen zakelijke kilometers met de auto van de zaak en kunt dit overtuigend bewijzen.
  • U heeft een verbod van uw werkgever tot privé gebruik van de auto van de zaak.
  • De auto is ingericht voor bijzonder vervoer (bijvoorbeeld: politie, brandweer, ambulance, geldtransport, etc.)

Verklaring 'Geen privé gebruik auto'
Wanneer u alleen zakelijke kilometers met de auto van zaak maakt en dus geen belasting (bijtelling) betaalt, heeft u op jaarbasis de mogelijkheid om maximaal 500 kilometers privé te rijden, zonder dat u hiermee toch als belastbare zakelijke rijder wordt gezien. U dient vóóraf bij uw werkgever aan te geven, dat u geen privé kilometers gaat rijden en dus geen bijtelling wenst. Dit doet u met het formulier 'Verklaring geen privé gebruik auto'. Dit vindt u op de website van de Belastingdienst.

Rittenregistratie
De bewijslast dat u echt alleen maar zakelijke kilometers rijdt, ligt bij u zelf. U dient een rittenregistratie te kunnen overleggen, die wordt geaccepteerd door de Belastingdienst. Maakt u hierbij dan ook gebruik van applicaties die door de Belastingdienst worden erkend. Dan heeft u achteraf geen problemen.

Bijtelling

De Belastingdienst belast het voordeel van het privégebruik van een auto van de zaak met standaard 25% van de catalogusprijs van de auto. Dit percentage kan afwijken, bijvoorbeeld 20%, 14% of zelfs 0% in het belastingstelsel (anno 2013). De overheid stimuleert het gebruik van milieuvriendelijke auto’s en hoe schoner de auto, des te lager het bijtellingspercentage. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand) een evenredig deel van het voordeel bij uw loon. Dit is de bijtelling.

Voorbeeld:
De auto heeft een catalogusprijs van €30.000,-
Het bijtellingspercentage voor deze auto is 25%
Uw bijtelling op jaarbasis is 25% van € 30.000,- is € 7.500,- en wordt bovenop uw belastbaar inkomen geteld
Op maandbasis is uw bruto bijtelling: 7.500,- gedeeld door 12 maanden is € 625,-
U valt binnen de 42% belastingschaal?
Dan betaalt u netto per maand aan bijtelling: 42% van € 625,- is € 262,50
© 2013 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijtelling leaseauto berekenenBijtelling leaseauto berekenenVeel werknemers met een leaseauto gebruiken de leaseauto ook privé. Prive gebruik van een leaseauto wordt door de belast…
Auto van de zaak – de voordelen en de nadelenAuto van de zaak – de voordelen en de nadelenEen auto van de zaak heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Indien u een auto mag uitkiezen, doe het dan verstandig. S…
Wat kost een leaseauto per maand?Wat kost een leaseauto per maand?Een leaseauto kost u over het algemeen een eigen bijdrage en bijtelling over de nieuwwaarde. U kunt er ook voor kiezen o…
Auto van de zaak wel of niet privé gebruiken?Auto van de zaak wel of niet privé gebruiken?Een auto die door uw werkgever aan u beschikbaar wordt gesteld wordt gezien als een vorm van loon. De Belastingdienst za…
Scootmobiel - Verkeersregels en VeiligheidScootmobiel - Verkeersregels en VeiligheidDe scootmobiel; rijden, verkeersregels en veiligheid op de weg. Een blik op de weg leert ons dat de scootmobiel niet mee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Laobc, Openclipart
  • www.belastingdienst.nl
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.