Auto van de zaak wel of niet privé gebruiken?
Een auto die door uw werkgever aan u beschikbaar wordt gesteld wordt gezien als een vorm van loon. De Belastingdienst zal over dit voordeel belasting heffen. U kunt er echter voor kiezen om de auto niet privé te gebruiken.
Werknemers die voor hun werk veel kilometers maken, hebben in veel gevallen een leaseauto van de werkgevers ter beschikking gekregen. De werkgever maakt met de werknemer afspraken over het gebruik van de auto. Er kan bijvoorbeeld een bijdrage in de kosten door de werknemer worden afgesproken. Daarnaast zal de Belastingdienst ook nog een heffing verrichten op deze vorm van loonverstrekking. De hoogte van de bijtelling is onder andere afhankelijk van de uitstoot van CO2 en de cataloguswaarde van de auto. Is het voordelig om de auto uitsluitend zakelijk te gebruiken of kan de fiscale bijtelling uit voor een werknemer?
Fiscale bijtelling door een auto van de zaak
Indien u de beschikking heeft over een auto van de zaak, gaat de Belastingdienst er vanuit dat u de auto ook privé gebruikt. Indien u de auto uitsluitend zakelijk gebruikt, moet u dit aan kunnen tonen door een sluitende kilometeradministratie. Dagelijks moeten de ritten geregistreerd worden en ook de bestemmingen moeten in deze administratie worden opgenomen. In het geval u de auto gebruikt voor privédoeleinden krijgt u jaarlijks een bijtelling tot maximaal 25 procent. Indien er aan voorwaarden wordt voldaan kan de bijtelling beperkt worden tot 14 of 20 procent. Het is toegestaan om maximaal 500 kilometer privé te rijden zonder dat er een bijtelling geldt.
Waarvan is de bijtelling afhankelijk?
De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto. Standaard geeft een auto van de zaak een bijtelling van 25 procent. In het geval de CO2 uitstoot onder de dan geldende norm blijft kan een lagere bijtelling gelden. Het percentage wordt geheven over de cataloguswaarde van de auto. De hoogte van de bijtelling is niet afhankelijk van de leeftijd van de auto. Uitsluitend indien de auto van de zaak ouder is dan vijftien jaar geldt een afwijkende regeling. De bijtelling bedraagt in dat geval 35 procent van de waarde van de auto in het economische verkeer. De heffing bedraagt dus 35 procent van de dagwaarde van de auto.
Wat kost de bijtelling in geld uitgedrukt?
Hoeveel geld het u daadwerkelijk netto kost is ook afhankelijk van de belastingschijf waar het inkomen in zit. Iemand die bijvoorbeeld 70.000 per jaar verdient, kan rekening houden met een heffingspercentage van 52. Het percentage aan bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto. Stel, een auto kost 40.000. Bij een bijtelling van 25 procent, moet het inkomen voor de belastingheffing verhoogd worden met 10.000. Uitgaande van de hoogste belastingschijf kost deze auto de werknemer per maand: 10.000 x 52 procent = 5.200 per jaar. Dit komt neer op een maandelijks bedrag van 433,33. Een eventuele eigen bijdrage die de werknemer aan de werkgever moet betalen mag verrekend worden.
Goedkoper om privé een auto te kopen met kilometerdeclaratie?
Voordat u besluit om de auto van de zaak ook privé te gebruiken, doet u er verstandig aan om uit te rekenen wat de auto u maandelijks gaat kosten. Hierbij maakt de cataloguswaarde en het percentage aan bijtelling het grote verschil. Indien u toch naast de auto van de zaak nog een tweede auto moet aanhouden, zal het in veel gevallen niet uit kunnen om de zakelijke auto ook privé te gebruiken.