Mijn kind moet met het openbaar vervoer (OV) reizen, help!

Mijn kind moet met het openbaar vervoer (OV) reizen, help! Elk jaar als de scholen weer beginnen staan er rijen met hopeloze ouders bij het station of bij punten waar u buskaarten kunt kopen. Met de komst van de OV-kaart is het voor de meeste ouders nog ingewikkelder geworden dan voorheen, aangezien ze hier vaak zelf niet mee in aanraking zijn geweest. In dit artikel probeer ik de hopeloze ouders wat wegwijs te maken in de wereld van het openbaar vervoer.

Wanneer komt uw kind in aanmerking voor een gratis chipkaart?

Sommige kinderen die gaan studeren krijgen meteen een gratis chipkaart, ze kunnen dan dus ook gratis reizen. Uw kind komt hiervoor in aanmerking als uw kind een HBO of WO opleiding volgt of als uw kind 18 jaar of ouder is. Meestal start uw kind als hij of zij 16 is aan een MBO opleiding, wat betekent dat u dus 2 jaar zelf de reiskosten moet betalen. Als uw kind 17 is en een HBO opleiding studeert krijgt uw kind wel gelijk een gratis chipkaart. Hier wordt in de politiek nog veel over gediscussieerd aangezien dit eigenlijk een vorm van discriminatie is.

Let er wel op dat als uw kind een HBO of WO opleiding doet, u soms de eerste maand van de opleiding wel reiskosten moet betalen omdat de chipkaart dan nog niet klaar of actief is. Ook moeten de reiskosten worden terugbetaald als uw kind besluit de opleiding te stoppen. Uw kind heeft dus gratis gereisd mits de opleiding wordt behaald.

Week- of weekend OV

Als uw kind een gratis OV-kaart krijgt moet hij of zij kiezen voor een week- of weekend OV. Met een week OV kan in het weekend niet gratis gereisd worden en andersom. Wel is er korting mogelijk.

Moet u een persoonlijke of een anonieme chipkaart aanvragen?

Het is ten alle tijden verstandig om een persoonlijke chipkaart aan te laten maken wanneer uw kind gaat studeren. Hiermee kan uw kind mogelijk korting krijgen of er een abonnement op zetten. Dit is met de anonieme chipkaart niet mogelijk.

Hoe kan mijn kind zijn of haar reis plannen?

Vaak weet u niet precies welke bussen uw kind moet hebben en welke tijden de bus rijdt. Hiervoor is een gemakkelijke website in het leven geroepen genaamd: 9292ov.nl. Op deze site kunt u invullen van welk punt naar welk punt u wilt reizen en hoe laat u wilt aankomen. De site berekent dan de snelste routes. Ook komt hier de prijs van de reis te staan, zodat u weet wat er van uw chipkaart wordt afgeschreven.

Een weekkaart, maandkaart of betalen per rit, wat is het voordeligst?

Op de bovengenoemde website kunt u zien wat een enkele rit uw kind kost als uw kind per rit betaalt. U zet dan dus geld op de chipkaart en dit wordt er automatisch afgeschreven als uw kind uitcheckt. Stel uw kind betaalt 4 euro enkele reis, dat betekent dus dat uw kind per dag (heen en terug) 8 euro betaalt aan reiskosten. Dit is per week dus 5 maal 8 euro: 40 euro. Dit is een hoop geld. Vaak kunt u goedkoper reizen door een week of wellicht maandkaart te kopen. U betaalt dan een vast bedrag en dan kan uw kind zo vaak reizen als hij of zij wil. Wel zijn sommige week of maandkaarten provincie gebonden zoals bijvoorbeeld de Brabant-kaart. U moet dus wel even kijken of uw kind in dezelfde provincie woont als hij of zij studeert.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openbaar vervoer en de marktordeningOpenbaar vervoer en de marktordeningWie is er verantwoordelijk voor het openbaar vervoer? Binnen het openbaar vervoer is een marktordening. Hier zijn alle a…
Amsterdam duurste stad om te parkerenAmsterdam duurste stad om te parkerenParkeren in het centrum van Amsterdam is een probleem. Lukt het u toch om een plaatsje te bemachtigen, dan moet u de hoo…
Goedkoop interrailenMet een InterRail pas kun je onbeperkt met de trein door Europa reizen. Je kunt interraillen zo duur maken als je zelf w…
Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Reis je in 2020 van en naar je werk met het openbaar vervoer: elke dag, een aantal dagen in de week of slechts incidente…

Het inschakelen van de ANWBHet inschakelen van de ANWBDe ANWB staat voor Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond. Inmiddels heet de ANWB eigenlijk Koninklijke Nederlandse Toe…
Boete of sanctie bij verkeersovertredingen voor 2021Boete of sanctie bij verkeersovertredingen voor 2021Boete of sanctie bij verkeersovertredingen in Nederland, vastgesteld voor 2021. In Nederland kennen we vele verkeersrege…
Bronnen en referenties
  • 9292ov.nl
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.