Soorten binnenvaartschepen

Een binnenvaartschip is een schip dat in principe niet zeewaardig is en goederen en personen vervoert over binnenwateren zoals rivieren en kanalen. De officiële naam, zoals die wordt gebruikt in de wet, is binnenschip. Binnenschepen zijn er in verschillende soorten afhankelijk van de producten of stoffen die vervoerd worden. Ook de grootte van de binnenschepen varieert. Overigens beschikt Nederland over de grootste vloot binnenvaartschepen. Een klein gedeelte van die schepen zijn passagiersschepen.

Eigendom van binnenvaartschip

Veel schippers zijn zelf eigendom van het schip wat voor hen en hun gezin ook een varend huis is. Maar er zijn ook veel schepen in beheer van een rederij in welk geval de schipper in dienst is van die rederij. Dit was al langer gebruikelijk in de tankvaart maar komt ook steeds vaker voor in andere vervoerssectoren.

Binnenvaartschepen en vletten voor opslag

Binnenvaartschepen vervoeren naast passagiers allerlei soorten lading zoals droge lading, vloeibare lading en gassen. Soms worden binnenschepen en vooral ook duwbakken benut voor tijdelijke opslag wat vletten wordt genoemd. Met vletten wordt echter minder verdiend dan met het vervoeren van de lading. Vletten komt zowel voor bij de tankvaart als bij het overige vervoer.

Nederland grootste West-Europese binnenvaartvloot

Binnenschepen bestaan er in de hele wereld maar het meest in West-Europa waar Nederland over de grootste binnenvaartvloot beschikt. Een belangrijke reden die daarin meespeelt is met name de gunstige ligging van Rotterdam ten opzichte van de Rijn en de Maas. Vanuit Rotterdam worden tot diep in Europa goederen vervoerd door binnenvaartschepen.

Vervoerd door vrachtschepen met schuifluiken

Vrachtschepen zijn vooral ingericht op het vervoeren van bulkgoederen ook al worden door die schepen evenzo stukgoederen vervoerd. Bulkgoederen zijn onder meer erts, graan, kunstmest, landbouwproducten en steenkool. Vrachtschepen zijn vaak voorzien van luiken omdat de lading niet nat mag worden. De luiken zijn echter niet altijd gesloten omdat dit tijdwinst oplevert bij het laden en lossen. Speciale zandschepen en grindschepen kennen zelfs geen luiken. Het laden van die schepen gebeurt door ze vol te spuiten.

Vrachtschepen voor containervervoer

Bij het vervoer van stukgoederen worden de luiken meestal wel gesloten. Maar stukgoed wordt tegenwoordig hoofdzakelijk per container vervoerd waardoor er vanzelf een afsluiting bestaat. Bij het vervoer van containers zijn de lengte en de breedte van het schip meestal afgestemd op het model en de afmeting van containers die beschikbaar zijn in een standaardmaat. Het aantal containers dat een containerschip vervoert is afhankelijk van de diepgang van het schip.

Beunschepen voor andere soorten lading

Een schip dat speciaal is uitgevoerd zodat het water dat er tegelijk met de lading ingespoten wordt weer kan wegvloeien, is een beunschip. Een beunschip wordt meestal gebruikt voor het vervoer van ballastzand en bagger.

Tankschepen in verschillende types

Het overgrote deel van alle gevaarlijke stoffen zoals gassen, poedervormige producten en vloeistoffen wordt met tankschepen over het water vervoerd. Die manier van vervoeren is veiliger dan per vrachtauto of trein die dikwijls door stedelijke gebieden moeten rijden. Tankschepen zijn voor de extra veiligheid dikwijls voorzien van dubbele wanden zodat bij een eventuele aanvaring geen lekkages ontstaan. Tankschepen bestaan er in vier typen namelijk type N (normaal), type C (chemie), type G (gas) en poedertankers.

Type N (normaal)

Met deze schepen worden voornamelijk benzine, diesel en andere aardoliedestillaten vervoerd.

Type C (chemie)

Dit type tanker voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen omdat er zware chemie in wordt vervoerd zoals fenol en zoutzuur en dergelijke.

Type G (gas)

Gastankers hebben vaak drie wanden en zijn tevens voorzien van ronde tanks omdat die vorm het meest geschikt is om de druk van het gas te kunnen doorstaan.

Poedertankers

Veel poedertankers vervoeren cement of vliegas maar ook meel wordt met deze tankers vervoerd en andere producten als gips, kalk en gemalen hoogoven granulaat.

Roroschepen

Een roroschip of roll-on-roll-offschip vervoert rollende lading die via een laadklep het schip op en af kan rijden zoals auto's, tractoren en vrachtwagens.

Duwbak en duwboot

Duwbakken zijn schepen die niet zelfstandig kunnen varen maar waar een duwboot achter wordt geplaatst als aandrijving. Een duwboot is niet meer dan een drijvende machinekamer met een stuurhut en een verblijf voor de bemanning. De combinatie van een duwboot en duwbak heet duwstel en kan tot 200 meter lang zijn door het koppelen van de maximale zes bakken.

Passagiersschepen

Passagiersschepen worden alleen gebruikt voor het vervoer van personen wat op verschillende manieren kan gebeuren. Zo is er de hotelcruisevaart met meestal lange vaarroutes over grote rivieren, de dagpassagiersvaart met rondvaarten en partyvaarten en de veerdiensten voor het overzetten van passagiers (vaak ook vervoermiddelen) van de ene oever naar de andere.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binnenscheepvaart en het economische belangBinnenscheepvaart en het economische belangDe binnenscheepvaart is een belangrijke schakel in de Europese logistiek. Binnenschippers vervoeren vooral goederen over…
Zware lading-schepen: niets is onmogelijk!Zware lading-schepen: niets is onmogelijk!Alle goederen die door hun vorm, gewicht of afmetingen niet in een container, of los in een schip vervoerd kunnen worden…
Geschiedenis van het binnenschipVele eeuwen lang bestond de scheepvaart zowel op zee als in de binnenwateren uit zeilvaart. Voor de binnenvaart waren er…
Bulkcarrier: een specialist in losgestorte ladingStukgoederen worden bijna allemaal vervoerd in containers. Er zijn ook goederen die niet verpakt worden, maar los worden…

Overheid stimuleert veilige binnenvaartDe binnenvaart, met vaarwegen als rivieren, kanalen en bevaarbare meren, stoot beduidend minder CO2 uit dan vrachtagens.…
Functies bemanning van binnenscheepvaartFuncties bemanning van binnenscheepvaartWerken in de binnenscheepvaart is elke dag anders. Op een klein schip met weinig personeel varieert het werk van schoonm…
Bronnen en referenties
  • Bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 12-03-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.