Functies bemanning van binnenscheepvaart

Functies bemanning van binnenscheepvaart Werken in de binnenscheepvaart is elke dag anders. Op een klein schip met weinig personeel varieert het werk van schoonmaken, schuren en verven, reparaties verrichten, laden en lossen, tot het besturen van het schip. Daarnaast moeten ook huishoudelijke taken worden verricht zoals koffie zetten, eten klaarmaken, afwassen en schoonhouden van alle woonruimten. Op grotere schepen zijn de taken meer verdeeld ten opzichte van een bepaalde functie.

Binnenscheepvaart: onregelmatig werk en van huis weg

Voor de meeste bemanningsleden geldt dat onregelmatig werken een vanzelfsprekende zaak is. Bij grotere vaarten is meerdere dagen van huis zijn ook normaal en kan er zelfs sprake zijn van een of enkele weken van huis zijn. Met de moderne communicatiemiddelen als gsm en internet is contact houden met het thuisfront echter niet zo’n probleem.

Functies bemanning binnenscheepvaart

De werkzaamheden op een binnenschip zijn onder te verdelen in een achttal functies:

Deksman

De eerste functie op een binnenvaartschip is vaak deksman. Een deksman die geen beroepsopleiding volgt is minimaal 16 jaar oud en promoveert na drie jaar vaarervaring tot matroos.

Lichtmatroos

Lichtmatroos is eigenlijk dezelfde functie als deksman met dit verschil dat een lichtmatroos wel een beroepsopleiding volgt. Om die reden mag een lichtmatroos al op 15jarige leeftijd aanvangen wat voor velen een stimulans is.

Matroos

Een matroos voert veel soorten werkzaamheden uit die op het schip verricht moeten worden in opdracht van de stuurman of de schipper. Afhankelijk van het al dan niet gevolgd hebben van een beroepsopleiding is een matroos minimaal 18 of 19 jaar oud. Het werk van een matroos bestaat voor een groot deel uit schrobben van het dek, roestvrij maken en schuren en schilderen en verrichten van kleine reparaties. Een matroos maakt ook het schip los en vast als directe hulp van de stuurman of schipper. Verder zijn de werkzaamheden afhankelijk van het soort schip en van de lading die het vervoert.

Volmatroos

Volmatroos is de hoogte graad van matroos zijn en wordt bereikt door veel ervaring opdoen of door het succesvol afronden van een erkende vakopleiding. Er zijn vijf manier om volmatroos te worden:
  1. Na minimaal één jaar vaartijd als matroos die een opleiding heeft gevolgd.
  2. Na minimaal één jaar vaartijd als matroos zonder opleiding maar met een succesvol afgelegd praktijkexamen.
  3. Na minimaal twee jaar vaartijd als matroos zonder opleiding.
  4. Door het succesvol afronden van een driejarige beroepsopleiding.
  5. Door het succesvol afronden van een driejarige opleiding aan een schippersvakschool waarin één jaar vaartijd in de binnenvaart is opgenomen.

Stuurman

De functie stuurman kan iemand uitoefenen die als volmatroos één jaar vaartijd heeft. Een andere mogelijkheid is het behalen van het groot vaarbewijs of het bezit van het Rijnpatent. Naast assisteren bij het laden en lossen zorgt de stuurman voor het aanmeren en afmeren van het schip en hij verricht onderhoudswerkzaamheden. Soms is de stuurman verantwoordelijk voor het functioneren van de motoren. De stuurman mag ook onder verantwoordelijkheid van de schipper of de kapitein het schip besturen.

Schipper

De functie schipper is het hoogste beroep aan boord van een schip. De schipper is verantwoordelijk voor het totaal en geeft leiding aan de bemanning. Tevens voert hij de navigatie en draagt zorg voor de veiligheid van de opvarenden. De schipper is ook verantwoordelijk voor het laden en lossen en regelt de administratieve zaken. Hij is in het bezit een groot vaarbewijs of het Rijnpatent of bezit beiden.

Kapitein

Een kapitein heeft dezelfde functie als een schipper maar wordt vaak zo genoemd omdat hij een ondernemersdiploma heeft. Een dergelijk diploma stelt hem in staat om zelfstandig ondernemer te worden maar hij kan ook in loondienst zijn bij een rederij. In de passagiersvaart wordt een schipper meestal kapitein genoemd.

Vaardigheden van de bemanning

Eigenschappen die bemanningsleden moeten hebben zijn eigenlijk niet anders dan in vele andere beroepen. Maar omdat op een binnenvaartschip iedereen gedurende een langere tijd op elkaars lip zit worden aan sommige vaardigheden toch wel hogere eisen gesteld. In elk geval is naast nautisch en technisch inzicht van belang dat de bemanning sociale vaardigheden bezit, een groot gevoel van verantwoordelijkheid kent, flexibel is, zelfvertrouwen heeft en kan improviseren omdat zich allerlei onverwachte situaties kunnen voordoen.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binnenvaart en opleiding voor bemanningBinnenvaart en opleiding voor bemanningOnder binnenvaart valt het vervoer van personen en goederen over water binnen de kustlijnen. Buiten de kustlijnen wordt…
Binnenscheepvaart en het economische belangBinnenscheepvaart en het economische belangDe binnenscheepvaart is een belangrijke schakel in de Europese logistiek. Binnenschippers vervoeren vooral goederen over…
Terneuzen en de Vliegende HollanderTerneuzen en de Vliegende HollanderDe Vliegende Hollander, ook wel bekend als kapitein Willem van der Decken kwam volgens verschillende verhalen, ergens va…
Het verhaal van de TitanicDe Titanic was in 1912 het grootste schip van de wereld. De bouwers zelden dat het niet kon zinken. Toch verging het ber…

Soorten binnenvaartschepenEen binnenvaartschip is een schip dat in principe niet zeewaardig is en goederen en personen vervoert over binnenwateren…
Een klein vaarbewijs halenEen klein vaarbewijs halenSome heb je een vaarbewijs nodig om te mogen varen. Lees hier alles over het kleine vaarbewijs, de kosten van een klein…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Informatie.binnenvaart.nl
  • Bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.