Een klein vaarbewijs halen

Een klein vaarbewijs halen Some heb je een vaarbewijs nodig om te mogen varen. Lees hier alles over het kleine vaarbewijs, de kosten van een klein vaarbewijs en hoe je het kunt halen. Ook kun je hier vinden waar je wel en niet mag varen met een klein vaarbewijs.

Het kleine vaarbewijs

Om in een auto te mogen rijden dien je over een rijbewijs te beschikken. Om in een boot te mogen varen dien je over een vaarbewijs te beschikken. Toch is het niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. In principe mag iedereen ook zonder vaarbewijs varen op de meeste wateren. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Zo mag je boot maximaal 20 kilometer per uur kunnen varen. Dit is het zelfde principe als bij brommers en scooters. Het gaat er niet om hoe hard je vaart op het moment van controle, maar om de maximale snelheid die de betreffende boot kan varen. Indien je niet over een vaarbewijs beschikt bij een controle zal de boete al snel meer dat 300 euro bedragen. Ditzelfde geldt overigens ook voor waterscooters.

Boten met een lengte van 15 meter of meer

Als je vaart met een pleziervaartuig dat langer is dan 15 meter dan ben je verplicht om in het bezit te zijn van een vaarbewijs.

Minimale leeftijd om een vaarbewijs te halen

Je kunt een vaarbewijs halen als je 18 jaar of ouder bent. Het is wel mogelijk om op een jongere leeftijd examen te doen, maar je diploma wordt pas uitgereikt / verzonden als je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt.

Niet overal varen met een klein vaarbewijs

Een klein vaarbewijs bestaat uit twee delen met het behalen van het eerste deel, mag je op kleine wateren varen. Mocht je ook willen varen op bijvoorbeeld het Ijsselmeer, dan dien je ook in het bezit te zijn van vaarbewijs twee. Ook op de Ooster- en Westerschelde mag je niet varen met enkel een klein vaarbewijs, dit geld ook voor de Waddenzee. Een vreemde uitzondering op deze regel is de Noordzee op de Noordzee mag je ook zonder vaarbewijs varen, een uitzondering hierop zijn de zeehavens die aan de Noordzee gevestigd zijn.

De inhoud van het examen klein vaarbewijs

Het examen om een klein vaarbewijs te halen bestaat uit meerkeuze vragen. Om te kunnen slagen moet je ongeveer 21 van de dertig vragen goed hebben (42 van de 60 punten). Het examen gaat in het bijzonder over regels op het water en politiereglementen ten behoeve van de scheepsvaart. Ook kun je enkele praktische vragen verwachten over voorrang en doorvaarhoogtes. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het examen. Er zijn verschillende leermiddelen te verkrijgen, net zoals bij een theorie rijbewijs voor een personenauto.

De kosten van het kleine vaarbewijs

Het behalen van een klein vaarbewijs brengt kosten met zich mee. Deze kosten bestaan uit het examengeld, dat is op dit moment vastgesteld op 49,00 en kosten voor de aanvraag en afgifte van het vaarbewijs, deze kosten bedragen op dit moment 21,00.

Overige voorwaarden om een klein vaarbewijs te halen

Na het behalen van het examen is er nog maar een hindernis te nemen voordat je het vaarbewijs opgestuurd krijgt. Je moet een verklaring opsturen dat je geestelijk en lichamelijk geschikt bent om een schip te besturen. Als de verklaring samen met de uitslag opstuurt krijg je het vaarbewijs binnen tien dagen opgestuurd.
© 2011 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Een jetski of waterscooter is eigenlijk niet hetzelfde. Een Jetski is een apparaat waar je een persoon op kunt vervoeren…
Vaarwijzer: Vaarbewijs halenIn Nederland geldt een vaarbewijsplicht voor schepen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen varen dan 20 km per…
Vaarbewijsplicht in zwaar weerSteeds meer mensen in Nederland zoeken vertier op het water, echter net zoals op de weg, kunnen er op het water, door ge…
Vaarbewijs halen:voor iedere watersporter een aanraderIn Nederland geldt een vaarbewijsplicht voor schepen langer dan vijftien meter en/of schepen die sneller kunnen varen da…

Binnenvaart en opleiding voor bemanningBinnenvaart en opleiding voor bemanningOnder binnenvaart valt het vervoer van personen en goederen over water binnen de kustlijnen. Buiten de kustlijnen wordt…
Boot kopen: Waarop letten bij het kopen van een boot?Wie wil er geen boot kopen in Nederland? Dit land heeft zoveel plassen en rivieren, die er gewoon om vragen om bevaren t…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.