USS Zumwalt – elektrisch oorlogsschip

USS Zumwalt – elektrisch oorlogsschip De USS Zumwalt is een torpedobootjager van een nieuwe top klasse. Het wordt de eerste van een nieuwe generatie oorlogsschepen genoemd. De Zumwalt is een elektrisch aangedreven oorlogsschip dat voorzien is van geavanceerde technieken en gebruik maakt van een hoge mate van automatisering. Alles is gericht op efficiëntie en effectiviteit. Alles aan de USS Zumwalt is high-tech, het schip is volgestouwd met innovatieve snufjes. Een schip in James Bond-stijl.

Het elektrische oorlogsschip


Sciencefiction uiterlijk

Hij ziet eruit alsof hij zo uit een sciencefiction film is gevaren, maar de USS Zumwalt is echt, vaart in het echt en is een exponent van de nieuwe generatie oorlogsschepen. De torpedobootjager heeft scherpe hoeken en is het gekste oorlogsschip dat je ooit gezien hebt. Hij is niet alleen het grootste dat de Amerikanen tot dan toe gebouwd hebben – hij werd in de Kennebec River te water gelaten op 28 oktober 2013, voer naar open zee en maakte tot in december 2015 haar eerste testvaart - het is ook het meest geavanceerde schip dat je je voor kunt stellen. Van boeg tot hek meet hij 183 meter. De USS Zumwalt is op 15 oktober 2016 in de vaart genomen, in de haven van Baltimore.

USS

USS is de afkorting voor United States Ship.

Kostbaar programma

Het hele Zumwalt-programma heeft de Amerikanen 22 miljard dollar gekost, een enkel schip kost 4,3 miljard. Het prijskaartje werd van 2005 tot 2015 steeds groter en steeg in tien jaar met 50 procent.
Het schip is gebouwd in Maine op de Bath Iron Works scheepswerf van General Dynamics. De kiel werd in 2011 gelegd. Amerika onder Clinton wilde 32 van dergelijke schepen bouwen, maar het werd te duur. Deels werd er een streep door het programma gehaald. Er bleef een opdracht voor drie schepen over, vooral ook om de werkgelegenheid op de werf veilig te stellen.

Wat is de Zumwalt

De USS Zumwalt is een van de varende onderdelen van de Amerikaanse Marine. In de winter van 2015 maakte ze haar eerste proefvaart. Het is tot dan toe de grootste en meest geavanceerde onderzeeboot en torpedojager die in Amerika is gebouwd.
Het project begon in 1994, in de tijd dat Bill Clinton president van Amerika was. De Koude Oorlog was net voorbij. Er moest een torpedojager voor de toekomst worden gebouwd, vond Defensie. Het grote Zumwalt-project werd niet uitgevoerd omdat er in Amerika een presidentswisseling plaatsvond. President George W. Bush, die in 2001 aantrad, steunde andere plannen met kleinere en beduidend goedkopere schepen.

Wie was Zumwalt

De klasse schepen is genoemd naar Admiraal Elmo Zumwalt zaliger, een Amerikaanse marineofficier die van 1970 tot 1974 (de jongste) Chief of Naval Operations, baas van de US Navy, was. Het was een man die streed tegen racisme in de US Navy.

Wat kan de Zumwalt

Het is een schip dat heel stil heel dicht bij de kust kan komen en vanuit die positie bommen kan afvuren naar het binnenland. Inlandse doelen kunnen dan worden aangevallen terwijl Amerikaanse laarzen een invasie kunnen uitvoeren.

Stealth

De Zumwalt maakt gebruik van revolutionaire technieken en stealth. Het Engelse begrip betekent geheim, verborgen. Het is een verzamelnaam voor verschillende maatregelen waarmee, in dit geval, het schip minder makkelijk detecteerbaar wordt. De radarreflectie is bijvoorbeeld geminimaliseerd en ook de vorm en kleur van het schip zorgen ervoor dat het schip minder snel opvalt. Ook vaart het schip uitzonderlijk stil.

Snufjes van de Zumwalt

De Zumwalt is bovenal een testschip voor allerlei geavanceerde apparatuur en experimentele wapens. Het schip is uitgerust met lasers en elektromagnetische railguns.
De Zumwalt heeft twee van die hogesnelheidskanonnen aan boord van 30mm. Ook staan er twee snelvuurkanonnen van 155 mm. Het bereik is 100 kilometer.
Het schip telt 80 raketlanceerbuizen voor Sea Sparrows, Tomahawks en antiduikbootprojectielen.

Railgun

Een railgun is een hogesnelheidskanon dat werkt met elektromagneten, zoals die ook gebruikt worden bij een magneetzweeftrein. Elektromagnetische pulsen worden gebruikt om projectielen af te vuren met zeven keer de snelheid van het geluid, bijna twee keer zo snel als conventionele kanonnen. Een doel kan op 400 km afstand worden geraakt. Voor conventionele kanonnen houdt het bereik op bij 100 kilometer. De projectielen die worden afgevuurd hebben geen explosieve lading: het doel wordt vernietigd met kinetische kracht.

Bijzonderheden

Bron: U.S. Navy , Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: U.S. Navy , Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • De opbouw van de Zumwalt lijkt op een Azteken piramide
 • de vorm van de romp lijkt op een machete
 • de bijzondere boeg maakt golven
 • op dekniveau versmalt het schip; critici voorspellen dat deze vorm het schip laat kapseizen bij orkaankracht
 • het model is eindeloos getest met schaalmodellen en computers
 • er is een compleet versleuteld netwerk aan boord
 • automatisering is ver doorgevoerd om het schip zo effectief en efficiënt mogelijk te laten varen
 • er zijn twee sonar-systemen aan boord voor onderwater onderzoek naar mijnen, onderzeeërs en torpedo’s
 • het schip heeft een verticaal lanceersysteem
 • het schip heeft een messcherpe boeg
 • het is een volledig elektronisch schip dat de energie genereert die nodig is voor de voorstuwing en voor het wapensysteem
 • de eerste kapitein van dit futuristische schip heet net als de kapitein uit Star Trek, de sciencefiction tv-serie: James Kirk

Getallen

 • Lengte: 183 meter
 • Breedte: 24,6 meter
 • Diepgang: 8,4 meter
 • Maximum snelheid: 62 km/u
 • Prijs: 4,3 miljard dollar
 • Bemanning: 158

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is James Bond?Wie is James Bond?Generaties zijn opgegroeid met de films van geheim agent James Bond. Wie kent hem niet, de geheim agent met een groot zw…
Skyfall: de 23e James Bond filmSkyfall: de 23e James Bond film50 jaar na de allereerste James Bond-film is hier alweer het 23e deel van de razendpopulaire spion James Bond, ook wel b…

Fregat: de allrounder van de marineEen fregat is niet een groot en tot de verbeelding sprekend oorlogsschip, maar een modern werkpaard bij de marine. Het h…
VliegdekschepenVliegdekschepen, ook wel bekend als een vliegkampschip, worden veel gebruikt door de marine. Door middel van het grote d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: U.S. Navy Photo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.raytheon.com/capabilities/products/zumwalt/ geraadpleegd op 27 december 2015
 • https://www.bostonglobe.com/news/nation/2015/09/29/zumwalt-ddg-navy-destroyer-billed-technological-marvel-cautionary-tale-for-american-taxpayers/V5QM928fb5NeOXR58e58VN/story.html geraadpleegd op 27 december 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stealth_(techniek) geraadpleegd op 29 december 2015
 • http://marineschepen.nl/schepen/zumwalt.html geraadpleegd op 29 december 2015
 • http://www.encyclo.nl/begrip/USS geraadpleegd op 11 januari 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/USS_Zumwalt geraadpleegd op 11 januari 2017
 • Afbeelding bron 1: U.S. Navy , Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 11-01-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.