De Christian Radich: een Noorse driemaster

De Christian Radich: een Noorse driemaster De Christian Radich is een Noors opleidingschip dat werd gebouwd in 1937. Het is een driemaster met op elke mast vijf ra's en een indrukwekkend aantal zeilen. Niet verwonderlijk dat dit schip erg snel is. Het is het schip dat tot nu toe de meeste Tall Ships Races heeft gewonnen. In 2016 was de Christian Radich te bewonderen in het kader van de Tall Ships Races zowel in Nederland (Delfzijl), in België (Antwerpen), in Portugal (Lissabon) als in Spanje (Cádiz en A Coruña). Hier moest de Christian Radich een ander Noors schip, namelijk de Stadtsraad Lehmkuhl, de koers zien winnen.

De Christian Radich

Noors schoolschip

De Christian Radich is een driemaster van het type volschip. Het schip werd gebouwd in 1937 op de Framnaes Mekaniske Versted in Sandefjord in Noorwegen. De Christian Radich vaart onder Noorse vlag en werd van in het begin gebruikt als schoolschip. Nu worden er nog steeds geregeld schippers en zeelui op opgeleid en in het begin was er zelfs plaats voor mekaniekers en koks. Nu varen er naast de crew dikwijls ook trainees mee, jongeren tussen 15 en 25 jaar die het leven op zee willen ervaren gedurende een of twee weken. Trainees moeten wel betalen voor hun deelname, maar er bestaan verschillende sponsoringsprogramma's en sommige landen geven zelfs beurzen en kortingen. In de zomer neemt het schip groepen en individuelen mee en ook schoolkinderen worden vaak meegenomen voor een tochtje in de buurt van Oslo.

Tall Ships Races

De Christian Radich heeft al vaak deelgenomen aan de Tall Ships Races in de A-klasse. Het is het schip dat de meeste overwinningen heeft behaald tot nu toe (2015) in deze Races. Ook in 2016 nam de Christian Radich deel aan de Tall Ships Races. Na Delfzijl in Nederland vaarde het schip naar Antwerpen. Na drie dagen werd koers gezet naar Lissabon in Portugal. Daarna volgen Cádiz en A Coruña in Spanje. Spijtig genoeg won de Christian Radich deze keer niet, maar moest het schip de eer laten aan een ander Noors schip, de Stadtsraad Lehmkuhl. De Christian Radich is een opvallend schip met een witte romp en witte zeilen.

Geschiedenis van de Christian Radich

Bron: MapaBron: Mapa
Wie was Simeon Christian Radich?
De Christian Radich werd gebouwd in 1937 op een werf in Sandefjord (Noorwegen) door Kapitein Christian Blom. Het schip dankt zijn naam aan Simeon Christian Radich, geboren in Halden in 1822 en gestorven in 1889. Christian Radich was het hoofd van een zagerij en had een grote passie voor de zee. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in Oslo, dat toen nog Kristiania heette. De thuishaven van de Christian Radich is ook altijd Oslo geweest. De eerste reis van het schoolschip was op 17 juni 1937.

In Duitse handen

Kort daarop brak Wereldoorlog II uit en het schip werd opgeëist door de Duitsers. In 1944 werd de Christian Radich zwaar beschadigd toen het dok van Flensburg waar het in lag, zwaar werd gebombardeerd. Het schip zonk in de haven en bleef daar een hele poos liggen.

Terug naar Noorwegen

Het duurde tot 1945 alvorens het wrak uit het water werd gehaald en terug naar Noorwegen werd gebracht. Er was nog wat discussie over wat er met het wrak moest gebeuren. Er werd gekozen voor de goedkoopste optie en de Christian Radich werd terug een opleidingschip. In 1947 liep de Christian Radich voor de tweede keer van stapel op de Framnaes Mekaniske Versted in Sandefjord. Als opleidingschip had de Christian Radich steeds mannen aan boord. Het is slechts van 1983 dat er meisjes mee mogen.

De Christian Radich als filmvedette

Een mooi schip als de Christian Radich krijgt soms ook filmaanbiedingen. Zo was het schip te zien in de film "Windjammer" uit 1958 en in de televisieserie "The Onedin Line" uit de jaren zeventig.

Bron: Eigen foto Tall Ships Races Antwerpen 2010Bron: Eigen foto Tall Ships Races Antwerpen 2010

Prijsbeest Christian Radich

De eerste race voor opleidingschepen was in 1956. De race voerde de schepen van Torbay naar Lissabon. In dat jaar was de Christian Radich de snelste driemaster van de race. Vijftig jaar later werd de race opnieuw gelopen en weer was het de Christian Radich die won. Ook op de vele Tall Ships Races waar de Christian Radich aan deelnam, viel het schip verschillende malen in de prijzen. De Christian Radich is het schip met de meeste overwinningen op zijn naam. In 2016 voer het schip weer mee in de Tall Ships Races. De tocht was voor een stuk identiek aan die van 1956 want zestig jaar later zeilden de schepen van Antwerpen naar Lissabon. Ditmaal was de overwinning zoals hierboven reeds werd vermeld niet voor de Christian Radich maar wel voor de Stadtsraad Lehmkuhl.

Technische gegevens van de Christian Radich

 • Naam van het schip: Christian Radich
 • Bouwjaar: 1937
 • Werf: Framnaes Mekaniske Versted - Sandefjord (Noorwegen)
 • Thuishaven: Oslo (Noorwegen)
 • Vlag: Noorwegen
 • Totale lengte: 73 meter
 • Lengte: 62,50 meter
 • Lengte boegspriet: 10,50 meter
 • Breedte: 9,7 meter
 • Diepgang: 4,7 meter
 • Hoogte: 37,7 meter
 • Drie masten met op elke mast vijf ra's
 • Totaal zeiloppervlak: 1360 m³
 • 27 zeilen in totaal
 • 78 kooien en hangmatten
 • Plaats voor 80 trainees
 • Snelheid zeilend: 14 knopen
 • Snelheid op motor: 10 knopen
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Alexander von Humboldt, Tall Ship op rustDe Alexander von Humboldt, Tall Ship op rustEen van de deelnemende schepen van de Tall Ships Races van 2010 in Antwerpen was de Alexander von Humboldt, het Duits vl…
De Pelican of London: Engels tall ship van de A-klasseDe Pelican of London: Engels tall ship van de A-klasseDe Pelican of London werd gebouwd in 1946 in Frankrijk. Oorspronkelijk was het een vissersboot die onder de naam Pelican…
De Alex II: opvolger van de Alexander von HumboldtDe Alex II: opvolger van de Alexander von HumboldtDe Alexander von Humboldt II is de opvolger van de Alexander von Humboldt. De nieuwe Alex werd gebouwd in Duitsland, in…

Een innovatief en revolutionair vissersschipIn de Nederlandse visserijwereld is een omslag gaande. Dit is nodig omdat voortzetten op de huidige manier van vissen te…
Het loodswezen: dienstverlening op zeeHet loodswezen: dienstverlening op zeeEen loods is een specialist die heel erg goed bekend is met een (gedeelte van) een vaarwater. De loods heeft een adviser…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Miguel Mendez, Flickr (CC BY-2.0)
 • Radich.no/en/ (op 27.11.2015)
 • Radich.no/up-content/uploads/2015/09/Handbok_Nettversjon_Small.pdf (op 27.11.2015)
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Christian_Radich_(schip,_1937) (op 27.11.2015)
 • Afbeelding bron 1: Mapa
 • Afbeelding bron 2: Eigen foto Tall Ships Races Antwerpen 2010
Reactie

Tonis, 23-09-2017
Prachtig schip. Mooi dat jonge mensen hier op de zeeën mogen bevaren.
Boffers Reactie infoteur, 23-10-2019
Ook volwassenen kunnen mee met de Tall Ships. Alleen kost dat iets meer dan voor de trainees tussen 15 en 25 jaar. Informatie hierover is op de site van elk schip te vinden.

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.