Zelf uw eigen auto tegen een goede prijs verkopen
De auto is voor veel mensen een belangrijk en vaak onmisbaar vervoermiddel. Af en toe moet de auto echter vervangen worden door een nieuwe, maar dan rijst de vraag wat u met uw oude auto wilt gaan doen. U kunt hem natuurlijk inruilen bij de koop van de nieuwe auto, maar u kunt hem ook zelf proberen te verkopen. Daar is echter wel wat extra werk en aandacht voor nodig als u er tenminste ook een goede prijs voor wilt krijgen. De auto moet er immers op zijn best uitzien als er een koper komt. Ga bij uzelf maar na, waar u als koper naar zou kijken, als u zelf een auto zou moeten kopen. Banden, de lak, een beschadigde binnenkant, een schone kofferruimte, enzovoort. Uw koper zal daar niet ver vanaf zitten.
Vlak voor de autoverkoop de prijs van de oude auto altijd opvragen bij de ANWB
Bij de koop van een nieuwe auto kunt u vaak bij de dealer ook uw oude auto inruilen. Onvoorbereid naar de dealer gaan is echter niet zo verstandig. Ook bij het inruilen van uw oude auto is het heel verstandig om even bij de ANWB na te vragen wat een tweedehands auto van dat merk en van die leeftijd nog mag opbrengen. Weet u daar immers niets van dan heeft de dealer dat al snel in de gaten en kan er misbruik van maken door u veel minder aftrek voor de nieuwe auto te geven.
Hoe u uw eigen auto tegen een goede prijs aanbiedt
Ook bij een inruil is het verstandig om uw oude auto er op zijn voordeligst uit te laten zien. Poets hem dus van tevoren goed, zuig de bekleding, de vloer en de kofferbak uit en haal eventuele eigendommen uit de achterbak. Boen de lak. Verzorg alle kunststof onderdelen met een speciaal product daarvoor. Daar is een spuitbus voor in de handel, waarmee het kunststof er weer bijna als nieuw uitziet. Verzorg daarmee vooral de kunststof bumpers, het dashboard, de kunststof handgrepen aan de binnenkant van de deuren, enzovoort.
Geen kapotte vloermatten
Vervang kapotte vloermatten. Die zijn meestal niet al te duur en geven wel het interieur van de auto een betere indruk. U kunt ook kiezen voor universele automatten als de originele u toch teveel geld kosten. Vervang ook kleine mankementen, zoals een versleten zonneklep, een kapot of los klepje van een asbak, enzovoort. Het kost meestal niet veel, maar haalt wel het interieur op.
Insectenplekken zorgvuldig verwijderen
Boen vooral de insectenresten van de motorkap af en maak ook het glad van de lampen goed schoon. Poets ook eventuele chroom onderdelen. Wel oppassen met die dingen die er als chroom uitzien, maar toch plastic blijken te zijn. Die worden er niet mooier op als u ze met poetsmiddelen voor metaal behandelt. Geef vooral ook de wieldoppen een fikse poetsbeurt, zodat ze weer mooi glimmen.
Een goede prijs bij de dealer krijgen als de auto er tip-top uitziet
Als de auto er optimaal uitziet hebt u meer kans om hem voor een hoger bedrag in te kunnen ruilen dan wanneer hij onder het vuil zit. Kent u bovendien de waarde van uw oude auto, dan moet u dat beslist aan de dealer laten merken. De dealer zal die prijs niet aanhouden en bijna zeker een lager bedrag bieden, maar hij kan die prijs dan bijvoorbeeld niet meer halveren. Wel zal hij proberen om via het aanwijzen van schadeplekken en mankementen aan uw oude auto de prijs nog wat te laten zakken.
De auto aan een particulier verkopen
Bent u het niet eens met de geboden prijs van de dealer, dan kunt u nog altijd proberen om uw oude auto op internet of via een advertentie in de krant te koop aan te bieden. Wees daarbij wel reëel en verwacht geen hoge prijs als de auto veel mankementen heeft.
Laat de auto eventueel keuren
Wilt u een goede prijs voor de auto, laat hem dan bij een erkend bedrijf keuren en vraag een keuringsrapport aan. Laat eventuele mankementen verhelpen en zorg dat de auto in een goede staat is. Op die manier kunt u eventuele kopers laten zien dat de auto in orde is en dat u een serieuze verkoper bent.
Zelf onderhandelen over de prijs is noodzakelijk en loont
Als u eenmaal weet wat de inruilprijs bij de dealer is, kunt u proberen om ervoor te zorgen dat u de auto voor meer verkoopt dan voor die inruilprijs. Lukt dat niet, ruil hem dan toch maar in, want anders hebt u er nog schade van. In elk geval moet u bij de verkoop de kosten van de keuring en de reparaties en een eventuele advertentie eruit halen.
Neem iemand mee die gemakkelijk kan onderhandelen
Niet iedereen is echter goed in het onderhandelen. Vertrouwt u uw eigen kwaliteit als verkoper niet, vraag dan iemand uit uw familie of vriendenkring die daar wel goed in is, om u bij de onderhandeling te helpen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die de eigen auto al eens particulier verkocht heeft of die regelmatig spullen op marktplaats of een rommelmarkt verkoopt. Die weten meestal wel hoe ze een product moeten aanprijzen, zonder onwaarheden te vertellen. U moet echter zelf de uiteindelijke verkoop regelen.
Eventuele mankementen
Een eventuele koper zal (evenals de dealer) zijn best doen om zoveel mogelijk mankementen aan uw auto op te noemen, om de prijs te kunnen drukken. Dat mag hij doen, zolang hij maar niet al te laag gaat bieden en u er minder aan overhoudt, dan u bij de dealer als inruilprijs zou krijgen.
Voorkom opvallende mankementen
Als u zelf een gebruikt product zou kopen, zou u ook allereerst op beschadigingen en mankementen letten. Logisch, want op die manier is de prijs te drukken. U kunt dat bij de verkoop van uw eigen auto voorkomen door te zorgen dat eventuele kleine mankementen van tevoren al opgelost of gerepareerd zijn, zoals hier boven al aangegeven is. Dat kan soms zelfs een paar honderd euro in de verkoopprijs schelen.
Poetsen en polijsten om de auto zo goed mogelijk te kunnen verkopen
Vooral het uiterlijk telt daarbij zwaar mee. Behandel de lak dus met een goed polijstmiddel en zorg dat de auto blinkt als een spiegel. Dat kost u een middag werk, maar brengt vaak wel een hogere prijs dan wanneer de auto er zwaar gebruikt uitziet. De prijs die u voor de auto zou willen hebben is dan al veel gemakkelijker te bereiken.
Weet wat u wilt
Vraag een prijs die net even hoger ligt dan de prijs die u uiteindelijk voor de auto wilt hebben. Op die manier is er een onderhandelingsruimte. De koper kan iets afdingen en heeft dan ook het goede gevoel dat hij goed onderhandeld heeft, terwijl u de prijs krijgt die u in gedachten had.
Laat de koper een proefrit met de auto maken
Een proefrit maken moet altijd mogelijk zijn. Dat zou u zelf immers in het omgekeerde geval ook willen. Geen probleem, maar ga in dat geval altijd zelf mee, zodat de auto niet gestolen kan worden. De koper kan nog zo netjes gekleed zijn en nog zulke goede omgangsvormen hebben, maar u kent hem niet en hij kan wel heel andere bedoelingen hebben dan u denkt.
Autodocumenten moeten in orde zijn en de overdracht moet goed geregeld worden
Zorg ervoor dat na de koop de documenten ook goed geregeld worden. De auto moet na de overdracht van het geld op naam van de ander komen te staan, zodat u niet als eigenaar opgezocht wordt, als daar een ongeluk mee veroorzaakt is of er een misdaad mee begaan is. Ga dus samen naar het postkantoor om de overschrijving te regelen. De koper moet zelf de overschrijving regelen, maar voor die overschrijving zijn verschillende documenten nodig, zoals de rijbewijzen van beide partijen.
Een geldig legitimatiebewijs
De koper heeft voor de overschrijving bovendien een legitimatiebewijs nodig. Op de website van de RDW staan de documenten die voor een dergelijk overschrijving meegebracht moeten worden. Na de overschrijving krijgt u als verkoper dan een vrijwaringsbewijs. Bewaar dat goed, want met dat document kunt u bewijzen dat de auto vanaf de verkoopdatum niet meer uw eigendom is en u daar dan ook niet meer verantwoordelijk voor bent.
Lees verder