Record benzineprijzen en goedkoper tanken

Een auto is duur, maar voor sommige mensen onmisbaar. De benzineprijzen wisselen regelmatig qua prijs. Nederland is helaas een van de duurste landen wat betreft benzine. In 2012 lag de prijs zelfs boven de €1,80, maar er zijn nog duurdere landen. Er zijn gelukkig een aantal mogelijkheden om goedkoper uit te zijn met de benzinekosten.

Recordprijs voor benzine in Nederland

In april 2011 bereikte de benzineprijs een record met €1,75. In april 2012 werd het nog hoger en lag de prijs boven de €1,80. Dit terwijl de benzineprijs in 2010 slechts rond de €1,40 lag. De prijs ligt soms zo hoog omdat de winter steeds vroeger begint. De ruwe olie wordt gebruikt voor de verwarming van sommige huizen. Door de grote vraag heeft het bedrijf ook de mogelijkheid meer geld te vragen voor de olie. Een andere reden is dat Nederland het land is met de meeste belastingdruk bovenop de benzineprijs. De volgende heffingen worden voor benzine berekent:
  • accijns
  • brandstofheffing
  • energiebelasting
  • voorraadheffing

Onbemande benzinepompen

Deze zijn voornamelijk te vinden bij industrieterreinen. De onbemande pomp is vaak goedkoper omdat:
  • er geen personeel betaald hoeft te worden
  • er geen winkel/kassaruimte gebouwd en onderhouden hoeft te worden
  • de ruimte die gekocht of gehuurd moet worden kan kleiner zijn
Bij de onbemande benzinepomp tankt u meestal ongeveer 7 cent goedkoper dan bij de bemande benzinepompen.

Duurste en goedkoopste landen

Nederland is helaas een duur land qua benzineprijzen. Nederland stond in 2013 op de derde plaats in de lijst met de duurste benzineprijzen in Europa. Onze buurlanden Duitsland en België zijn bijna altijd iets goedkoper. Het kan dan ook de moeite waard zijn om daar te tanken als u er toch moet zijn.

Het duurste Europese land is Noorwegen. In Noorwegen ligt de benzineprijs boven de €2,00. Koeweit is qua benzineprijzen de goedkoopste van Europa. De benzineprijs ligt daar tussen de €0,15 en €0,20 cent. De landen waar de benzine aanzienlijk goedkoper is hebben vaak zelf een oliebron of de brandstofprijzen worden gesubsidieerd.

Toch goedkoop rijden

De prijzen van de benzine verschillen ook erg qua locatie. Op het moment dat een onbemande benzinepomp dichtbij een bemande benzinepomp staat zal de bemande benzinepomp uiteindelijk ook moeten zakken met de prijs om klanten te winnen. De benzinestations langs de snelweg zijn meestal het duurst en de benzinestations op industrieterreinen zijn vaak het goedkoopst. Sommige benzinestations hebben ook een happy hour, u kunt dan een uur lang goedkoper tanken. Kijk dus goed na welk benzinestation bij u in de buurt het goedkoopste is.

De manier van rijden speelt ook een belangrijke rol in uw benzineverbruik. Dit houdt onder andere in dat u tijdig moet schakelen. Rij 80 in de vijfde versnelling en schakel als het toerental tussen de 2000 en 2500 zit. Probeer vooral niet de snelste te willen zijn. Trek niet hard op bij een stoplicht en als u slecht een klein stukje over de snelweg hoeft blijf dan eventueel 100km rijden.

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden klinkt nu heel aannemelijk. Toch is volledig elektrisch rijden nog niet voor iedereen aan te raden. Er kan met de accu maar een bepaalde afstand afgelegd worden. Als u deze afstand heeft bereikt zult u een oplaadpunt moeten hebben of zoeken waar u de accu opnieuw op kunt laden. U betaalt voor deze auto geen benzine, maar u zult wel een oplaadpunt moeten hebben en het opladen kan wel een half uur tot anderhalf uur duren. Een alternatief is auto's die deels elektrisch rijden. U kunt er benzine indoen en de auto laadt zichzelf op waar het mogelijk is. Vervolgens rijdt de auto op elektriciteit zodra deze genoeg heeft. Zo kunt u overal tanken en komen en toch zuiniger rijden.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Benzineprijs door accijns hoogBenzineprijs door accijns hoogBrandstof is duur aan de pomp in 2021, het valt bijna altijd tegen. Hoe duur is dat eigenlijk? De benzineprijs, brandsto…
Goedkoop tanken: laagste prijs benzine, diesel en lpgGoedkoop tanken: laagste prijs benzine, diesel en lpgAutorijden is een dure aangelegenheid met steeds stijgende brandstofprijzen. Er zijn mogelijkheden om goedkoper te tanke…
Bezuinigen op de uitgaven aan benzineBezuinigen op de uitgaven aan benzineDe prijs van een liter benzine blijft hoog. De prijzen dalen soms wel iets door dalende olieprijzen, maar door een later…
Waaruit bestaat de prijs van een liter brandstof?Waaruit bestaat de prijs van een liter brandstof?Waarom moeten we zoveel betalen aan de pomp? Hoe komen ze aan die hoge (anno 2008) brandstof prijzen? Niemand wil meer b…

Elektrische auto: Auto van de toekomst?Elektrische auto: Auto van de toekomst?Steeds meer mensen houden rekening met de gezondheid van het milieu en dat zie je ook aan de opkomst van elektrische voe…
Wees gladde autoverkopers te slim af. Koop veilig!Wees gladde autoverkopers te slim af. Koop veilig!Kiezen voor een gebruikte auto kan veel geld besparen. Maar pas op: geen twee auto’s zijn hetzelfde. Elke auto heeft een…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Benzineaccijns
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.