Record benzineprijzen en goedkoper tanken
Een auto is duur, maar voor sommige mensen onmisbaar. De benzineprijzen wisselen regelmatig qua prijs. Nederland is helaas een van de duurste landen wat betreft benzine. In 2012 lag de prijs zelfs boven de 1,80, maar er zijn nog duurdere landen. Er zijn gelukkig een aantal mogelijkheden om goedkoper uit te zijn met de benzinekosten.
Recordprijs voor benzine in Nederland
In april 2011 bereikte de benzineprijs een record met 1,75. In april 2012 werd het nog hoger en lag de prijs boven de 1,80. Dit terwijl de benzineprijs in 2010 slechts rond de 1,40 lag. De prijs ligt soms zo hoog omdat de winter steeds vroeger begint. De ruwe olie wordt gebruikt voor de verwarming van sommige huizen. Door de grote vraag heeft het bedrijf ook de mogelijkheid meer geld te vragen voor de olie. Een andere reden is dat Nederland het land is met de meeste belastingdruk bovenop de benzineprijs. De volgende heffingen worden voor benzine berekent:
- accijns
- brandstofheffing
- energiebelasting
- voorraadheffing
Onbemande benzinepompen
Deze zijn voornamelijk te vinden bij industrieterreinen. De onbemande pomp is vaak goedkoper omdat:
- er geen personeel betaald hoeft te worden
- er geen winkel/kassaruimte gebouwd en onderhouden hoeft te worden
- de ruimte die gekocht of gehuurd moet worden kan kleiner zijn
Bij de onbemande benzinepomp tankt u meestal ongeveer 7 cent goedkoper dan bij de bemande benzinepompen.
Duurste en goedkoopste landen
Nederland is helaas een duur land qua benzineprijzen. Nederland stond in 2013 op de derde plaats in de lijst met de duurste benzineprijzen in Europa. Onze buurlanden Duitsland en België zijn bijna altijd iets goedkoper. Het kan dan ook de moeite waard zijn om daar te tanken als u er toch moet zijn.
Het duurste Europese land is Noorwegen. In Noorwegen ligt de benzineprijs boven de 2,00. Koeweit is qua benzineprijzen de goedkoopste van Europa. De benzineprijs ligt daar tussen de 0,15 en 0,20 cent. De landen waar de benzine aanzienlijk goedkoper is hebben vaak zelf een oliebron of de brandstofprijzen worden gesubsidieerd.
Toch goedkoop rijden
De prijzen van de benzine verschillen ook erg qua locatie. Op het moment dat een onbemande benzinepomp dichtbij een bemande benzinepomp staat zal de bemande benzinepomp uiteindelijk ook moeten zakken met de prijs om klanten te winnen. De benzinestations langs de snelweg zijn meestal het duurst en de benzinestations op industrieterreinen zijn vaak het goedkoopst. Sommige benzinestations hebben ook een
happy hour, u kunt dan een uur lang goedkoper tanken. Kijk dus goed na welk benzinestation bij u in de buurt het goedkoopste is.
De manier van rijden speelt ook een belangrijke rol in uw benzineverbruik. Dit houdt onder andere in dat u tijdig moet schakelen. Rij 80 in de vijfde versnelling en schakel als het toerental tussen de 2000 en 2500 zit. Probeer vooral niet de snelste te willen zijn. Trek niet hard op bij een stoplicht en als u slecht een klein stukje over de snelweg hoeft blijf dan eventueel 100km rijden.
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden klinkt nu heel aannemelijk. Toch is volledig elektrisch rijden nog niet voor iedereen aan te raden. Er kan met de accu maar een bepaalde afstand afgelegd worden. Als u deze afstand heeft bereikt zult u een oplaadpunt moeten hebben of zoeken waar u de accu opnieuw op kunt laden. U betaalt voor deze auto geen benzine, maar u zult wel een oplaadpunt moeten hebben en het opladen kan wel een half uur tot anderhalf uur duren. Een alternatief is auto's die deels elektrisch rijden. U kunt er benzine indoen en de auto laadt zichzelf op waar het mogelijk is. Vervolgens rijdt de auto op elektriciteit zodra deze genoeg heeft. Zo kunt u overal tanken en komen en toch zuiniger rijden.