Voorbereiden van je auto op de winter
De winter staat voor de deur en de kou zorgt altijd voor vervelende situaties met betrekking tot je auto. Dit kunnen technische mankementen zijn, maar ook praktische zaken als dichtgevroren sloten.
De winter staat voor de deur en de kou zorgt altijd voor vervelende situaties met betrekking tot je auto. Dit kunnen technische mankementen zijn, maar ook praktische zaken als dichtgevroren sloten of portieren. Hieronder treft u een aantal tips ter voorbereiding op de winter, en handige tips voor die ongewenste situaties, mochten ze zich toch voordoen.
Voorbereiding op de winter
Los van de oplossingen voor veelvoorkomende probleemsituaties in de winter, kunt u een goede voorbereiding treffen. U kunt uw auto zelf winterklaar maken, door aandacht te besteden aan een aantal kleine handelingen. Daar hoeft u geen deskundige voor te zijn. Ook kunt u zorgen dat u een aantal zaken paraat heeft in of nabij de auto. Hieronder een aantal tips:
- Spuit of smeer de rubbers van uw deuren in met siliconenspray, rubbervet of talkpoeder. Hiermee voorkomt u het vastvriezen van de rubbers.
- Leg op een plek buiten de auto de volgende spullen paraat: slot ontdooivloeistof, ruiten ontdooivloeistof, een krabber. Door ze buiten de auto te laten, kunt u bij vastgevroren sloten er wel bij.
- Koop voor aanvang van de winter al uw sneeuwkettingen. Zeker een artikel dat u nodig heeft wanneer u op wintersport gaat later in de winter. Dit zijn artikelen die op het moment dat u ze nodig heeft, overal zijn uitverkocht. Let u bij het kopen van sneeuwkettingen op het formaat (omvang en breedte) van uw banden. De sneeuwkettingen zijn vaak universeel voor meerdere formaten, maar u begrijpt dat een Fiat 500 andere kettingen gebruikt dan een Porsche Cayenne. U kunt overigens ook sneeuwkettingen huren, en ook hierbij geldt: op tijd reserveren!
- Heeft u een eigen auto, geen leasewagen, dan is het te overwegen lid te worden van een organisatie als ANWB of Routemobiel. Deze organisatie helpen u weer op weg op het moment dat u ze nodig heeft. Door vooraf een lidmaatschap aan te gaan (u kunt vaak nog kiezen uit verschillende niveaus van diensten) kunt u flink op kosten besparen, dan wanneer u deze pechdienst optrommelt. Als u ze laat komen op het moment dat u pech heeft, en geen lidmaatschap heeft betaalt u vaak extra kosten.
- Controleer uw koelvloeistof. Is deze op peil? En is de vloeistof die in uw koelsysteem zit, ook bestand tegen de temperaturen van de regio waar u heen gaat in de winter? Daar is namelijk verschil in koelvloeistoffen. Zeker als u op wintersport gaat, kunt u deze actie makkelijk zelf uitvoeren.
- Ruitenwisservloeistof kan er in een winter met vele liters doorheen vliegen. Controleer geregeld het peil van uw vloeistof. Vul uw reservoir ook bij met ruitenwisservloeistof met antivries. Anders bevriest uw voorruit. Leg een kleine jerrycan met ruitenwisservloeistof achter in de auto als reserve.
- Zorg ervoor dat u in de auto een paar warme handschoenen heeft liggen. Deze komen zeker van pas wanneer u in de strenge koude eventuele handelingen aan uw auto buiten moet verrichten. Eventueel kunt u dit aanvullen met een ‘overlevingspakket’, met onder meer een extra trui, jas of deken, een kaarsje en aansteker (voor het licht maar zeker ook voor warmte, mocht u onverhoeds ergens stranden met uw auto).
- Het is wellicht een open deur, maar een korte wintercheck bij een garage in de buurt voordat de winter invalt kan nooit kwaad. Voor een bescheiden bedrag controleert de garage uw auto op essentiële punten als de accu, de vloeistoffen etc.
- Overweegt u serieus om winterbanden onder de auto te (laten) monteren. Dit draagt zeker bij aan uw veiligheid. Winterbanden hebben meer grip op het koude wegdek. Het voordeel van meer grip begint al bij temperaturen vanaf 7 graden Celsius en lager. Dus niet alleen in de ijzige winter.
Bevroren ruiten
Een goede nacht vorst betekent automatisch dat u 's morgens moet krabben. Niet voor iedereen een plezierige activiteit, om 's morgens in het donker en in de kou het ijs van de ramen te moeten krabben. Als gemeld bij de tips ter voorbereiding, is het verstandig een krabber en ruiten- en slot ontdooivloeistof buiten de auto te bewaren. De ruiten ontdooivloeistof helpt bij het krabben. Het scheelt ontzettend veel werk. Zorg bij krabben ervoor dat u alle ruiten in het geheel ijsvrij maakt. U kunt een bekeuring krijgen voor het rijden met gedeeltelijk zicht!
Er zijn legio artikelen op de markt beschikbaar die u kunt gebruiken ter afscherming van uw autoruit. Door 's nachts uw autoruit te bedekken, bijvoorbeeld met een afdekzeil of -scherm, hoeft u 's morgens niet of aanzienlijk minder te krabben.
Lege accu
De meest voorkomende kwaal met de auto in de winter is het niet kunnen starten van de auto. In 9 op de 10 gevallen is dit een euvel veroorzaakt door het niet functioneren van de accu. Starten van een auto vereist veel energie van uw accu. Wanneer deze in slechte conditie is, kan een strenge koude ervoor zorgen dat de accu de startmotor niet meer van voldoende energie kan voorzien. De meest waardevolle tip is om uw accu voor de winter even na te laten kijken. Dan gaat u goed voorbereid de winter in. Mocht u toch in de situatie komen dat u met een lege accu staat in de kou, dan kunt u met startkabels en een tweede auto alsnog de auto aan de praat krijgen.
Overige tips
Bij strenge vorst is het verstandig niet de
handrem te gebruiken. Deze kan namelijk vast vriezen, waardoor uw auto als het ware op slot staat. Pas wanneer het mechanisme onder uw auto is ontdooit, kunt u de handrem loskoppelen en gaan rijden. Dit kan enige tijd in beslag nemen. U kunt in de winter beter de auto bij parkeren in de eerste versnelling laten staan. Dit is hetzelfde effect als de handrem, maar zonder het risico van bevriezing.
Rijdt regelmatig met de auto door de
wasstraat in de winter. Het strooizout zorgt voor aantasting van uw carrosserie en kan roest veroorzaken. Kies ook voor het droogprogramma in de wasstraat. En ga zeker niet zelf met de hand de auto wassen, om het daarna op te laten drogen. Een goede vorst zorgt dan alsnog voor vastvriezen van (essentiële) onderdelen.
Lees verder