Garage of carport?

Garage of carport? Moet uw auto in een garage of in een carport zijn onderkomen krijgen? Lees hier waarom u aan een garage, een carport of een andere parkeermogelijkheid de voorkeur moet geven.

Carport of garage?

Oké, het bouwplan voor de woning is gereed. Nu gaat het nog erom hoe de tuin uit moet zien. Vooral in stedelijke gebieden met hoge grondprijzen blijft vaak maar weinig ruimte over voor het groen. Toch moet doorgaans nog een stalling voor de auto worden gepland. Een carport of een garage is dan de grote vraag voor veel huiseigenaren.

Auto's worden gebouwd voor gebruik buitenshuis en hoeven eigenlijk geen overdekt onderkomen. Maar voor auto-bezitters heeft een carport of garage toch voordelen omdat zo´n onderkomen de auto beschermt tegen slechte weersinvloeden zoals hagel. En in de zomer warmt de auto niet op als een bakoven.

Wat is een garage?

Een garage is een stallingsruimte voor een of meer voertuigen, voornamelijk personenauto's. Het woord komt uit het Frans en betekent "bewaargeving".

Voordelen van een garage

 • een garage is afsluitbaar, overdekt en met vaste wanden afgesloten;
 • de garage biedt bescherming tegen weersinvloeden, vernieling en diefstal;
 • vaak kan de garage tevens worden benut om er gereedschap te bewaren en reparaties uit te voeren;
 • in een garage is het voertuig beschermd tegen marterschade.

Nadeel van een garage

Omdat de garage gesloten is, kan het vocht er soms onvoldoende worden afgevoerd. Daardoor bestaat er meer kans op roestvorming. De aanwezigheid van vensters om af en toe te luchten, is daarom een voordeel. Als alternatief wordt een ontvochtiger aanbevolen.

Wat is een carport?

Het woord "carport" komt uit het Engels en betekent " autohaven". Het is letterlijk een plek om een auto “onderdak” te bieden. Het is een half-open garageconstructie. De basis wordt gevormd door houten balken, waarop een dak bevestigd wordt. Het is een goedkoper alternatief voor een conventionele garage omdat er minder materiaal nodig is. Bovendien is men flexibeler bij het kiezen van de locatie. Men kan een carport aanbouwen aan de woning en stijl en uiterlijk daarop aanpassen.

Voordelen van een carport

 • een carport is goedkoper dan een garage;
 • vocht kan voldoende worden afgevoerd. Er is dus minder risico op roestvorming;
 • de auto droogt sneller als het nat is;
 • men kan tijdens een feestje aan gasten onder de overkapping een droge zitplaats bieden.

Nadelen van de carport

 • een carport is aan een of meerdere kanten open en biedt dus geen bescherming tegen diefstal en vernieling;
 • bij de bouw moet de “weerzijde” worden afgeschermd omdat de auto anders niet tegen weersinvloeden beschermd is en in de winter sneeuwvrij gemaakt moet worden. Als de zijkanten afgeschermd worden, bieden die een carport al extra bescherming.
 • in een carport is de auto niet beschermd tegen beschadigingen door marters en tegen vandalisme.

Wat is beter: een garage of carport?

In de garage of onder de carport? Dat is iets wat iedereen zelf moet uitmaken. De meningen verschillen nogal wat dat betreft. Als de carport slim gebouwd is, biedt die een goede bescherming aan de auto. Maar is een garage voorzien van voldoende ventilatie-mogelijkheden, dan biedt die duidelijke voordelen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een carport?U kunt uw auto afschermen tegen gure weersomstandigheden en warme zomers met een carport. U kunt een carport ook zien al…
Moet mijn auto best in de garage of buiten staan?Onze koning auto is op de wegen alom vertegenwoordigd. En ja, natuurlijk geven we onze favoriete wagen een mooie plek in…
Lening garagebox of garageLening garagebox of garageU wilt een garage of garagebox kopen of bouwen en misschien verhuren. Een extra lening voor een garagebox kan op meerder…
De oprit, noodzakelijk kwaad of onderdeel van wonenDe oprit bij het huis naar de garage of carport is een must. De auto moet ergens staan of naar toe gereden kunnen worden…

Wat kost de auto van de zaak aan bijtelling?Wat kost de auto van de zaak aan bijtelling?Een secundaire arbeidsvoorwaarde die veel werknemers aanspreekt is een auto van de zaak. U kunt binnen uw prijsklasse ee…
Starten met startkabels ... zo doe je dat!De meest voorkomende kwaal met de auto in de winter is het niet kunnen starten van de auto. In 9 op de 10 gevallen is di…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.