Autokosten per maand

Autokosten per maand De autokosten per maand zijn opgebouwd uit afschrijvingskosten, benzinekosten, kosten voor de autoverzekering, onderhoudskosten en motorrijtuigenbelasting. Wat kost een auto per maand? Wat zijn de gemiddelde autokosten per maand? Welke factoren zijn van invloed bij het bepalen van de autokosten per maand?

Autokosten per maand

De kostenposten van de auto zijn de vaste en variabele kosten. De vaste kosten keren maandelijks terug. De variabele kosten keren periodiek terug.

Vaste kosten auto

 • Afschrijving
 • Verzekering
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Onderhoudskosten diversen

Vaste afschrijving

Auto’s verminderen in waarde door het ouder worden (vaste afschrijving) en door het aantal kilometers dat ermee gereden wordt (variabele afschrijving). De afschrijving is het bedrag dat u maandelijks opzij moet zetten om later een auto te kopen in een vergelijkbare prijsklasse.

Kosten autoverzekering

Voor ieder motorvoertuig moet minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) worden afgesloten. Hier moet maandelijks premie voor worden betaald. Het spreekt voor zich dat de premie oploopt naarmate er een bredere dekkingsgraad gekozen is.

Motorrijtuigenbelasting

Degene op wiens naam het kenteken van het motorvoertuig geregistreerd staat, moet motorrijtuigenbelasting betalen. Milieuvriendelijke auto’s zijn vrijgesteld van deze motorrijtuigenbelasting. Het tarief is verder afhankelijk van de uitstoot, de brandstofsoort en massa ledig voertuig.

Onderhoud diversen

Onder “onder houd diversen” wordt verstaan: kosten voor poetsmiddelen, lidmaatschap van de ANWB et cetera. Naar schatting bedragen de kosten 250 euro per jaar.

Variabele kosten auto

 • Variabele afschrijving
 • Brandstof
 • Reparatie en onderhoud
 • Banden

Variabele afschrijving

De auto wordt minder waard door het aantal kilometers dat ermee gereden wordt. Dit wordt de variabele afschrijving genoemd.

Brandstofkosten

De brandstofkosten zijn afhankelijk van het brandstofverbruik, mede beïnvloed door de rijstijl van de bestuurder, en de brandstofprijs. Het brandstofverbruik is afhankelijk van het soort auto en de rijstijl van de bestuurder.

Reparatie en onderhoudskosten auto

Het betreft reparatiekosten en kosten voor servicebeurten.

Autokosten per maand

In het voorgaande gedeelte van dit artikel is een omschrijving gegeven van de vaste en variabele kostenposten waar u rekening mee dient te houden bij de berekening van de autokosten per maand. De vaste kosten zijn de hoogte kostenposten. De volgende richtlijnen geven een schatting van de gemiddelde autokosten per maand:
 • Kleine klasse: €299, waarvan €136 variabele kosten en €163 variabele kosten
 • Compacte klasse: €371 per maand, waarvan €160 variabele kosten en €211 variabele kosten
 • Kleine middenklasse: €465 per maand, waarvan €137 variabele kosten en €328 vaste kosten
 • Middenklasse: €590 per maand, waarvan €152 variabele en €438 vaste kosten

Gemiddeld kost een auto al snel €300 tot €400 per maand.

Autokosten per maand berekenen

Er zijn verschillende websites waar u een proefberekening uit kunt voeren om de autokosten per maand te berekenen, afgestemd op uw voertuig. Deze geven een indicatie van de kosten die u per maand kwijt bent aan uw auto. Het gaat om de volgende websites:
 • Autoweek.nl
 • Website van de ANWB
 • Berekenhet.nl
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autokosten - Overzicht en berekenen - AfschrijvingAutokosten - Overzicht en berekenen - AfschrijvingAutokosten - Berekenen zelf de kosten en de afschrijving van je auto. Bereken je autokosten en weet wat het bezit van ee…
Volvo S80, een legendeDe Volvo S80 wordt niet voor niets gebruikt door het koningshuis. De auto biedt comfort, is degelijk en is een zeer veil…
Autokosten omlaag brengenAutokosten omlaag brengenU kunt de autokosten omlaag brengen, door onderstaande tips in acht te nemen. Het bezitten en het rijden van en auto is…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…

Kosten rijles & rijbewijsKosten rijles & rijbewijsDe kosten van autorijlessen inmiddels opgelopen tot boven de veertig euro per les. Dan komen daar nog de kosten voor het…
Brandstofcel in auto van de toekomstBrandstofcel in auto van de toekomstEen brandstofcel produceert zeer efficiënt en op een schone en stille manier elektriciteit. Doordat brandstofcellen geen…
Bronnen en referenties
 • ANWB
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.