Sneeuwbanden en kettingen – Wat, waar, wanneer en waarom?

Sneeuwbanden en kettingen – Wat, waar, wanneer en waarom? Weer winter. Tijd om de aanschaf van winterbanden en sneeuwkettingen te overwegen. Wat kiezen, waar gebruiken en wanneer? Uw veiligheid kan ervan afhangen!
Bron: Lombroso, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Lombroso, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waarom mijn voertuig met winterbanden uitrusten?

's Winters zijn de rijomstandigheden bijzonder lastig. U en uw auto worden dan zwaar op de proef gesteld. Kou, regen, ijzel, sneeuw en gevallen herfstbladeren kunnen uw autorit verstoren. Volgens langjarig onderzoek blijkt dat 25 tot 35% van alle aanrijdingen een gevolg is van de weersomstandigheden. De grip van een autoband is ook minder in de winter dan in de zomer.

Vanaf het moment dat de thermometer een temperatuur aangeeft van beneden de 7°C, beschikt de band niet meer over dezelfde eigenschappen, wat zijn weerslag heeft op de reacties van de band en van het voertuig. Door het profiel waar meer lamellen in zitten en de speciale rubbersamenstelling (silica) zorgen winterbanden onder alle gladde omstandigheden voor sterk verbeterde grip. Winterbanden geven een betere trekkracht in de sneeuw, verminderd de kans op aquaplaning, een beter bochtengedrag en verkort de remweg (ca. 10%).

Om uw veiligheid te bevorderen onder deze lastige weersomstandigheden kunt u kiezen voor winterbanden.

Wanneer moeten winterbanden gewisseld worden?

Voor België, Nederland en Luxemburg wordt aangeraden om vanaf november tot en met maart winterbanden te monteren. Voor Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen is winteruitrusting verplicht bij winterse omstandigheden, Frankrijk, Zwitserland, Italië winteruitrusting verplicht op sommige wegen en Finland, Estland, Letland & Litouwen zijn winterbanden verplicht.

Het is heel belangrijk dat de winterbanden in goede staat verkeren omdat versleten winterbanden absoluut niet efficiënt meer zijn op besneeuwde of beijzelde wegen. Om deze reden wordt aangeraden om de winterbanden te vervangen zodra het profiel een diepte van 3,5 mm heeft bereikt.

Waarom 4 winterbanden monteren?

  • Alleen op de aandrijfas winterbanden monteren is niet voldoende en ook niet veilig.
  • Een auto met voorwielaandrijving waar alleen op de vooras winterbanden zijn gemonteerd, verbeteren de prestaties bij het optrekken, maar brengen de auto achteraan uit balans en zal daardoor eerder om zijn as draaien.
  • Een auto met achterwielaandrijving waar alleen op de achteras winterbanden zijn gemonteerd, zal ook beter optrekken, maar zal vooraan sneller uit balans raken en daardoor in bochten eerder rechtdoor gaan.
  • Daarom is het belangrijk om 4 winterbanden onder de auto te monteren!
  • Voor auto's met 4 wielaandrijving, is het uiteraard een absolute vereiste om winterbanden per 4 te monteren.

Hoe de bandbreedte bepalen?

<STRONG>Equivalentietabel</STRONG>Equivalentietabel

Raadgeving

Soms kom je in het buitenland op besneeuwde bergwegen terecht, waar winterbanden alleen niet meer voldoende zijn. Neem daarom ook sneeuwkettingen mee. In sommige landen zijn er streken waar ze zelf wettelijk verplicht zijn.

Bron: Ministerstvo dopravy eské republiky, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Ministerstvo dopravy eské republiky, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wanneer heb ik sneeuwkettingen nodig?

Het doel van kettingen is het doordringen in de sneeuwlaag en het verhinderen dat deze zich ophoopt op de band. Sneeuwkettingen zijn in principe in alle landen toegestaan, maar alleen op besneeuwde wegen. Deze moeten verwijderd worden zodra ze het wegdek beschadigen.

Rijden met kettingen waar geen sneeuw meer is kan ook je voertuig beschadigen (carrosserie, wielkast, banden en velgen).Op plaatsen waar sneeuw ligt, kan door verkeersborden (zoals voorbeeld hiernaast) duidelijk aangegeven worden dat je de sneeuwkettingen verplicht moet gebruiken.

Sneeuwkettingen in de verschillende wintersportlanden

  • Frankrijk - Verplicht op sommige bergpassen en plaatsen met speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting) max. snelheid: 90 km/u.
  • Duitsland - Verplicht op plaatsen met speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting) max. snelheid: 50 km/u.
  • Oostenrijk- Verplicht op plaatsen met speciale verkeersborden (blauw, rond, afbeelding band met ketting), verboden in tunnels.
  • Zwitserland - Verplicht op sommige bergpassen, verboden in tunnels.
  • Italië – Verplicht op sommige bergpassen en plaatsen met speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting, opschrift “Transito con catene”). Tussen 15/10 en 15/04 moet je in het Aostadal je sneeuwkettingen bijhebben.

Hoe kies ik de geschikte maat van sneeuwkettingen?

Bij de aanschaf van sneeuwkettingen is het heel belangrijk dat u de juiste ketting kiest. Laat u daarom goed informeren, want zeker niet iedere ketting past zomaar op uw auto. Als u niet de juiste kettingen heeft, loopt u het risico dat uw remleidingen en/of andere vitale delen beschadigd! Raadpleeg daarom als eerste het instructieboekje van uw auto. Hierin staat altijd iets te lezen of er nu wel of geen kettingen op uw auto gemonteerd kunnen worden en onder welke voorwaarden.

Sneeuwkettingen huren of kopen?

Bedenk dat sneeuwkettingen vaak maar op een beperkt aantal autobanden passen. Als deze enkel gebruikt worden om op wintersport te gaan kan je ze net als de rest van je uitrusting huren. Ga je volgend jaar met een andere auto op wintersport dan is de kans groot dat je dan ook andere sneeuwkettingen nodig hebt. Daarom is het in de meeste gevallen voordeliger sneeuwkettingen te huren. Sneeuwkettingen zijn bij de meeste autodealers en bandencentra te huur en te koop.

Enkele handige tips voor het plaatsen van sneeuwkettingen

  • Oefen eerst thuis onder normale omstandigheden om de kettingen te monteren.
  • Leg de sneeuwkettingen waar u onderweg gemakkelijk en snel aan kunt.
  • Een zaklamp kan ook handig zijn
  • Neem sterke werkhandschoenen mee
  • Zorg voor regenkledij en een rubber matje of iets waarop je in de sneeuw kunt knielen tijdens het monteren.
  • Neem een plankje mee om indien nodig de krik op te plaatsen.
  • Monteer de sneeuwkettingen liefst op de vier wielen anders zeker op de aangedreven wielen.
  • Controleer na de eerste gereden meters of de sneeuwkettingen nog strak om het loopvlak liggen.
  • Rijdt niet harder dan 25 km/h met sneeuwkettingen om de wielen.
  • Reinig de sneeuwkettingen na gebruik met warm water en laat ze goed drogen alvorens ze weer op te bergen.

Veel rijplezier voor deze winter.
© 2010 - 2024 Thilibo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat heb je allemaal nodig als het sneeuwt?Wat heb je allemaal nodig als het sneeuwt?De ene vindt sneeuw heerlijk om te zien en om sneeuwpop te maken, en de ander blijft binnen lekker warm bij de openhaard…
Aankoop en gebruik van sneeuwkettingenAankoop en gebruik van sneeuwkettingenIn de winter trekken veel mensen naar sneeuwgebieden om lekker een weekje te gaan skiën of snowboarden. Hierbij kun je d…
Winterbanden: Kosten kopen en huren van winterbandenWanneer de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over veilig rijden in koude en ijzel. Winterbanden zijn een…
Winterbanden huren of kopen: Kosten en voor- en nadelenWinterbanden huren of kopen: Kosten en voor- en nadelenWinterbanden geven meer grip bij glad weer. In Nederland is die noodzaak niet zo groot, maar in andere Europese landen k…

Kosten lease auto: Hoeveel betaal je voor een lease auto?Een eigen lease auto klinkt heel aantrekkelijk. Voortaan gratis tanken, onbeperkt kilometers maken en zelfs de kosten vo…
Alles over het parkeren van de autoZodra u met de auto op weg gaat weet u dat er altijd een moment komt waarop u de auto weer moet parkeren. Parkeren is ei…
Bronnen en referenties
Thilibo (7 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.