Kosten lease auto: Hoeveel betaal je voor een lease auto?
Een eigen lease auto klinkt heel aantrekkelijk. Voortaan gratis tanken, onbeperkt kilometers maken en zelfs de kosten voor onderhoud of noodzakelijke reparaties zijn nu opeens niet meer voor jouw rekening. Maar is dat wel zo? Wat is er in het lease tarief inbegrepen? Wat kost een lease auto je nou precies aan eigen bijdrage en fiscale bijtelling? Waar zijn die kosten allemaal van afhankelijk? En hoe bereken je zelf de kosten voor een privé lease auto of auto van de zaak?
Wat wordt er aan kosten voor je betaald bij een contract voor een lease auto?
In het lease contract zitten zowel bij een privé lease auto als bij een zakelijke leaseauto al opgenomen:
- De kosten voor afschrijving van de lease auto
- Onderhoud en reparaties
- Brandstof verbruik binnen Nederland
- Autoverzekeringen
- Wegenbelasting
- Wegenhulp en vervangend vervoer
Wat zijn de kosten van een lease auto?
De kosten van een lease auto bestaan uit:
- Eigen bijdrage: De werkgever bepaalt hoeveel lease budget je krijgt en wat je zelf per maand aan eigen bijdrage moet betalen
- Bijtelling: De fiscale bijtelling voor een lease auto is afhankelijk van je inkomen, de cataloguswaarde van de lease auto, hoe vervuilend (CO2 uitstoot) de auto is en hoe oud de auto is.
- Brandstof: Meestal worden alle kosten voor benzine, diesel en LPG vergoed maar wel alleen binnen Nederland. Wanneer je met de auto naar het buitenland rijdt en daar moet tanken betaal je dus alsnog voor de brandstof.
- Niet vergoede kosten: Ook parkeren, auto wassen, parkeerboetes, snelheidsovertredingen en kosten voor tol en/ of veerpont vallen niet onder de vergoedingen.
Wat zijn de kosten van privé leasen?
Wanneer je privé een auto least is er geen sprake van een eigen bijdrage, want je moet zelf het gehele lease contract betalen. Verder zijn de voorwaarden eigenlijk precies hetzelfde als bij een auto van de zaak. In het lease contract zijn kosten voor afschrijving, onderhoud en reparaties al voorzien net als de wegenbelasting en verzekeringen.
Je kunt eventueel nog kiezen voor een lease contract met en zonder brandstof, afhankelijk van hoeveel je rijdt op jaarlijkse basis. Ook wordt bij privé leasen het kiezen voor een energiezuinige auto relatief belangrijker, omdat de fiscale bijtelling van een "schone auto" relatief laag is en ook de wegenbelasting lager of zelfs nihil is in het geval van een auto met minder CO2 uitstoot.
Hoe kun je de kosten voor een lease auto berekenen?
De kosten van een lease auto kun je eenvoudig via verschillende websites berekenen. Het helpt om alvast de volgende vragen te beantwoorden voor je aan de slag gaat met de beschikbare online tools:
- Wat is de catalogusprijs van de lease auto?
- Wat is de percentuele bijtelling van de auto (14% voor zeer zuinig, 20% voor zuinig en 25% voor normale auto's)?
- Wat is je bruto jaarinkomen?
- Wat is je bruto jaarinkomen na de fiscale bijtelling?
- Lease je particulier of via de zaak?
- Wat is het lease budget van jouw werkgever?
- Wat is je eigen bijdrage per maand?
- Betaal je zelf voor brandstof in binnenland en/ of buitenland?
- Welke autokosten worden niet vergoed door de werkgever?