Auto occasions, waar moet u op letten?

Auto occasions, waar moet u op letten? Tweedehands auto kopen, waar moet u op letten? Als u een occasion gaat kopen is het belangrijk dat u een goede auto koopt. Een occasion kan er aan de buitenkant pico bello uitzien, terwijl er toch van alles aan mankeert. Om een goede occasion te kopen heeft u dan ook een beetje kennis van zaken nodig. Waar moet u op letten als u een tweedehands auto gaat kopen? Tweedehands auto kopen. Gaat u een occasion auto kopen, dan wilt u waar voor uw geld. Een tweedehands auto kopen is uiteraard interessant omdat occasions doorgaans stukken goedkoper zijn dan een nieuwe auto. Er zijn veel goede occasions te verkrijgen. Zowel bij garages (autobedrijven) als bij particulieren. Veel mensen ruilen hun auto al weer in na drie jaar gebruik en dan komt de occasion bij een dealer terecht, waar hij volledig wordt nagekeken, gekeurd en als occasion doorverkocht. Het merendeel van de auto’s is dan nog in prima staat en interessant om te kopen. Er worden natuurlijk ook oudere occasions aangeboden. Om straks zoveel mogelijk plezier te hebben van uw occasion en om ervoor te zorgen dat uw tweedehands auto in goede staat verkeerd, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten bij de aanschaf van een occasion.

Tweedehands auto, autoverzekering afsluiten

Een goede autoverzekering is noodzakelijk voor elke auto. De beste autoverzekering is niet de duurste. U kunt het beste prijzen vergelijken.

Occasion kopen en dagwaarde

Voordat u de occasion gaat bekijken, is het belangrijk dat u weet wat de dagwaarde van het vehikel is. De dagwaarde is de waarde die de auto heeft in verhouding tot het type uitvoering van de auto, de leeftijd van de auto, het aantal kilometers (uiteraard af te lezen aan de kilometerstand) dat de vorige eigenaar(s) met het voertuig gereden heeft, en de algemene staat. De dagwaarde van de ene BMW is daarom natuurlijk niet hetzelfde als de andere. Ook spelen vraag en aanbod een rol bij het bepalen van de dagwaarde. Hoe groter het aanbod van een bepaald merk/type auto, hoe meer keus en hoe goedkoper de occasions zal worden. Er wordt standaard vanuit gegaan dat de auto waarvan u de dagwaarde bepalen wilt wel aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • De auto is schadevrij of eventuele schade is uitstekend gerepareerd
  • De auto verkeerd in een goede staat
  • De auto heeft geen technische gebreken

Als de auto bepaalde luxe snufjes heeft, wordt de occasion daardoor uiteraard ook duurder.

Garantie op een tweedehands auto

Als u bij een garagebedrijf, dat is aangesloten bij BOVAG uw tweedehandse auto koopt, kunt u in veel gevallen garantie krijgen op uw occasion. Op een occasion die meer kost dan €4500,- zit garantie. Op occasions goedkoper dan €4500,- zit ook garantie, maar alleen als de auto nog 35% van de cataloguswaarde heeft.

Geen verstand van auto’s, wat nu?

Als u zelf onvoldoende verstand heeft van auto’s om de kwaliteit van de occasion te bepalen, neem dan iemand mee die dat wel heeft. Dit is extra belangrijk als u een auto bij een particulier koopt. U krijgt dan immers geen garantie.

Proefrit maken

Maak altijd een proefritje in de auto waarin u interesse heeft. Ga ook met de auto de snelweg op en parkeer een paar maal in. Bij het starten en rijden let u op de volgende zaken:
  • Werken alle controlelampjes?
  • Is de verlichting in orde?
  • Ruitenwissers
  • Verwarming
  • Airco (indien aanwezig)
  • Radio (indien aanwezig)
  • Versnellingen
  • Hoort u vreemde geluiden?
  • Indien bij remmen het stuur of de rempedalen trillen, duidt dit op een probleem met de remschijven

Schade herkennen

Om schade te herkennen zijn er een aantal zaken waar u alvast zelf op kunt letten:
  • De naden langs de kappen voor en achter (motorkap en achterklep) mogen geen ongelijke ruimte (naden) bevatten, dat duidt op schade.
  • Controleer het profiel van de banden op slijtage en het profiel van de reserveband(en). Het profiel mag niet dunner zijn dan 2 millimeter.
  • Uitslag op de radiateur, vaak groenig van kleur, duidt op lekkage, en op den duur tot schade aan de motor.
  • Hangen er oliedruppels onderaan het motorblok, duidt dit op olielekkage. Controleer dit voor en na een proefrit.
  • Om te achterhalen of de uitlaat in slechte conditie verkeert, laat u de motor stationair lopen. Dan houdt u uw voet dicht tegen de uitlaat. Hoort u een sissend geluid dan is de uitlaat lek. Enkele minuten stationair laten draaien en dan gas geven. Komt er blauwe walm uit de uitlaat hou dan rekening met motorschade door olieverbruik en laag oliepeil en/of snel slijtende katalysator.
  • Controleer de koppeling. Moet u de koppeling hoog laten opkomen voordat de auto rijden gaat, is de koppeling misschien versleten en aan vernieuwing toe.
  • Controleer de scharnieren van de deuren. Kunnen de deuren omhoog en omlaag bewogen worden dan zijn de scharnieren in slechte staat.
  • Controleer de schokdempers door enkele keren stevig op de hoeken van de auto te duwen. De auto veert terug zodra u loslaat. De auto moet na maximaal tweemaal op en neer veren weer stilstaan. Veert de auto langer na, dan vertonen de schokdempers zeer waarschijnlijk slijtage.

Laat de auto keuren

Wilt u zeker zijn dat u een kwalitatief goede occasion koopt bij een particulier, dan is het raadzaam om de auto te laten keuren. U gaat immers enkele duizenden euro of meer uitgeven. Een keuring is dan aan te raden om te voorkomen dat u een grote vergissing maakt.

Occasion kopen, waar?

U kunt een occasion kopen bij een autobedrijf, garage of dealer of bij een particulier. Zoals al eerder genoemd heeft een autobedrijf met BOVAG garantie als voordeel dat u vaak een auto met garantie krijgt. De prijs van occasions bij garages ligt echter vaak hoger dan bij particulieren. Een particulier wil graag zijn auto verkopen, de autohandelaar wil dat ook, maar het liefst met zoveel mogelijk winst. U kunt dus ook bij een particulier de occasion kopen. Het is dan wel belangrijk dat u:
  • Zelf verstand heeft van auto’s
  • Of dat u iemand meeneemt die verstand van auto’s heeft
  • Dat u de auto voor de koop laat keuren bij een BOVAG garage of een ANWB keuringsadres

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto kopen: Waarop moet je letten bij aankoop van een auto?Een auto kopen is voor veel mensen toch een beetje griezelig maar dat hoeft het niet te zijn, wanneer je met een paar es…
Tips om te besparen op autokostenTips om te besparen op autokostenNieuwe auto’s zijn duur in aanschaf. U kunt veel geld besparen door geen nieuwe auto aan te schaffen maar een tweedehand…
Particulier auto verkopen: Hoe verkoop je snel je auto?Wanneer je je auto als particulier snel wilt verkopen, is het zinvol om daarvoor meerdere afzetkanalen uit te proberen.…
Uitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagUitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagNa een ongeval krijgt u of de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd, of de dagwaarde. De uitgekeerde dagwaarde is vaak te w…

Loremo, de zuinigste auto ter wereldLoremo, de zuinigste auto ter wereldMet 1 liter diesel op 50 km is de Loremo de zuinigste auto tot nu toe. Hij is ontworpen door drie Duitse studenten. Aanv…
Haans bij autoschades, uw auto weer als nieuwAutoschades zijn al vervelend genoeg. Als het u overkomt wilt u zo snel mogelijk weer in uw als nieuw gerepareerde auto…
Bronnen en referenties
  • http://www.tipsomtebesparen.nl/auto/aanschaf/occasion
  • http://www.autotrack.nl/adviescentrum/kooptips
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.