U-borden, de weg naar uit uitwijkroutes

U-borden! Steeds vaker zie je deze borden langs de weg verschijnen. Al deze borden worden bevestigd aan reeds bestaande routeborden. Maar waar dienen deze borden voor? In dit artikel leest u het hoe en waarom deze nieuwe soort borden steeds meer te zien zijn op snelwegen en wat hun doel is.

Wat zijn U-borden?

U-borden zijn borden die men steeds vaker ziet langs de snelwegen. Dit nieuwe bord is een idee dat oorspronkelijk uit Duitsland komt en door de Rijkswaterstaat is afgekeken. Al deze borden zijn bevestigd aan bestaande routeborden, zoals u op de foto kan zien. Deze U-borden geven alternatieve routes aan bij ongevallen of andere calamiteiten op een snelweg. Vaak bij lastige wegen waar er maar weinig mogelijkheden zijn voor alternatieve routes hangt een dergelijk bord die men dan kan volgen. De letter U staat dan ook voor een ‘uitwijkroute’.

Het doel van deze borden

Het doel van deze U-borden is om automobilisten letterlijk op de goede weg te helpen wanneer deze in een file terecht gekomen zijn op een snelweg of autoweg. Via de nummers op het U-bord kunnen de automobilisten dan een goed alternatief volgen. Deze borden moeten uiteindelijk de gele, bekende omleidingsborden vervangen.

De alternatieve uitwijkroute geeft meer doorstroming in het verkeer en leidt tot mindere files. Deze routes zijn geen routes die sneller zijn dan de normale route, maar bij extreme files of wegwerkzaamheden leveren deze routes vaak meer tijdswinst op dan het blijven stilstaan op weg in de file.

De uitwijkroutes zijn overigens ook zo gemaakt dat het niet langs gevaarlijke plekken komt, zoals scholen en ook geen toeristische routes zijn. Het zijn puur routes die het verkeer op een goede, veilige en snelle manier laten doorstromen. Deze routes zijn in normale omstandigheden daarom ook zeker niet sneller en zijn het daarom ook geen zogenoemde sluiproutes. Wanneer een dergelijke uitwijkroute actief wordt gemaakt, via bijvoorbeeld tekstkarren, klapborden in de berm of via de radio, kan de route worden aangepast om het verkeer sneller door de uitwijkroute te loodsen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door de verkeerslichten tijdelijk anders in te stellen.

Werkt het systeem?

Na een geslaagde proef in het jaar 2006 in de provincie Noord-Holland, in de buurt van Wieringerwerf, is er uitgebreid gekeken naar verschillende lastige knelpunten in ons land. Nu zijn er onlangs al tientallen borden geplaatst en komen er steeds meer bij in het land. Het systeem van deze borden heeft een positieve bijdrage op de filevermindering. Ook geeft het de automobilist meer zekerheid op basis van reistijd en is de bereikbaarheid ook betrouwbaarder.
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkeersborden, hoe en watVerkeersborden, hoe en watOns verkeer wordt voor een groot gedeelte geregeld door verkeersborden. Verkeersborden zijn een van de drie verkeersteke…
Autosnelwegen - Maximumsnelheid 100, 120 of 130 km. per uur?Autosnelwegen - Maximumsnelheid 100, 120 of 130 km. per uur?Er heerst veel verwarring over de te rijden maximumsnelheid op de Nederlandse wegen. Ter ontlasting van het milieu, het…
Ongelukken voorkomen in de bocht: snel hersenprincipeOngelukken voorkomen in de bocht: snel hersenprincipeIn 2013 zijn er in Nederland 551 mensen overleden aan verkeersongevallen. Ondanks het feit dat het aantal ongevallen is…
Borden en glazen uitserveren in de horecaBorden en glazen uitserveren in de horecaJe hebt je vast wel eens verbaasd hoe het kan dat medewerkers in de bediening zoveel borden of glazen met zich mee kunne…

De brommobiel, een mogelijk alternatief voor de autoAl sinds 1995 is de brommobiel in ons land verkrijgbaar, maar het heeft best lang geduurd voordat men dit vervoersmiddel…
Limousine hurenLimousine hurenVeel mensen willen graag een limousine huren. Dat kan voor hele verschillende gelegenheden het geval zijn. Bijvoorbeeld…
Bronnen en referenties
  • www.rijkswaterstaat.nl
Reactie

N. Eijken, 31-07-2016
Ik zag ze al een poosje, nu opgezocht en ik vind het een bijzonder goed idee. Wel moet u er meer bekendheid aan geven. Reactie infoteur, 07-08-2016
Daar ben ik het ook volledig mee eens.

Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.