U-borden, de weg naar uit uitwijkroutes

U-borden! Steeds vaker zie je deze borden langs de weg verschijnen. Al deze borden worden bevestigd aan reeds bestaande routeborden. Maar waar dienen deze borden voor? In dit artikel leest u het hoe en waarom deze nieuwe soort borden steeds meer te zien zijn op snelwegen en wat hun doel is.

Wat zijn U-borden?

U-borden zijn borden die men steeds vaker ziet langs de snelwegen. Dit nieuwe bord is een idee dat oorspronkelijk uit Duitsland komt en door de Rijkswaterstaat is afgekeken. Al deze borden zijn bevestigd aan bestaande routeborden, zoals u op de foto kan zien. Deze U-borden geven alternatieve routes aan bij ongevallen of andere calamiteiten op een snelweg. Vaak bij lastige wegen waar er maar weinig mogelijkheden zijn voor alternatieve routes hangt een dergelijk bord die men dan kan volgen. De letter U staat dan ook voor een ‘uitwijkroute’.

Het doel van deze borden

Het doel van deze U-borden is om automobilisten letterlijk op de goede weg te helpen wanneer deze in een file terecht gekomen zijn op een snelweg of autoweg. Via de nummers op het U-bord kunnen de automobilisten dan een goed alternatief volgen. Deze borden moeten uiteindelijk de gele, bekende omleidingsborden vervangen.

De alternatieve uitwijkroute geeft meer doorstroming in het verkeer en leidt tot mindere files. Deze routes zijn geen routes die sneller zijn dan de normale route, maar bij extreme files of wegwerkzaamheden leveren deze routes vaak meer tijdswinst op dan het blijven stilstaan op weg in de file.

De uitwijkroutes zijn overigens ook zo gemaakt dat het niet langs gevaarlijke plekken komt, zoals scholen en ook geen toeristische routes zijn. Het zijn puur routes die het verkeer op een goede, veilige en snelle manier laten doorstromen. Deze routes zijn in normale omstandigheden daarom ook zeker niet sneller en zijn het daarom ook geen zogenoemde sluiproutes. Wanneer een dergelijke uitwijkroute actief wordt gemaakt, via bijvoorbeeld tekstkarren, klapborden in de berm of via de radio, kan de route worden aangepast om het verkeer sneller door de uitwijkroute te loodsen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door de verkeerslichten tijdelijk anders in te stellen.

Werkt het systeem?

Na een geslaagde proef in het jaar 2006 in de provincie Noord-Holland, in de buurt van Wieringerwerf, is er uitgebreid gekeken naar verschillende lastige knelpunten in ons land. Nu zijn er onlangs al tientallen borden geplaatst en komen er steeds meer bij in het land. Het systeem van deze borden heeft een positieve bijdrage op de filevermindering. Ook geeft het de automobilist meer zekerheid op basis van reistijd en is de bereikbaarheid ook betrouwbaarder.
© 2009 - 2020 Martinq79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verkeersborden, hoe en watVerkeersborden, hoe en watOns verkeer wordt voor een groot gedeelte geregeld door verkeersborden. Verkeersborden zijn een van de drie verkeersteke…
Autosnelwegen - Maximumsnelheid 100, 120 of 130 km. per uur?Autosnelwegen - Maximumsnelheid 100, 120 of 130 km. per uur?Er heerst veel verwarring over de te rijden maximumsnelheid op de Nederlandse wegen. Ter ontlasting van het milieu, het…
Ongelukken voorkomen in de bocht: snel hersenprincipeOngelukken voorkomen in de bocht: snel hersenprincipeIn 2013 zijn er in Nederland 551 mensen overleden aan verkeersongevallen. Ondanks het feit dat het aantal ongevallen is…
Borden en glazen uitserveren in de horecaBorden en glazen uitserveren in de horecaJe hebt je vast wel eens verbaasd hoe het kan dat medewerkers in de bediening zoveel borden of glazen met zich mee kunne…

De brommobiel, een mogelijk alternatief voor de autoAl sinds 1995 is de brommobiel in ons land verkrijgbaar, maar het heeft best lang geduurd voordat men dit vervoersmiddel…
Limousine hurenLimousine hurenVeel mensen willen graag een limousine huren. Dat kan voor hele verschillende gelegenheden het geval zijn. Bijvoorbeeld…
Bronnen en referenties
  • www.rijkswaterstaat.nl

Reageer op het artikel "U-borden, de weg naar uit uitwijkroutes"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gerard Nielsen, 31-01-2017 20:54 #7
Ik had de borden al eens zien staan, verder geen acht op geslagen. Vandaag vroeg mijn vrouw ernaar, ik wist het antwoord niet, opgezocht en gevonden. Geweldig goede manier om standaard omleidingen te regelen! Ik ben benieuwd hoeveel automobilisten dit weten. Ik weet het nu in ieder geval en als het nodig is, maak ik er gebruik van. Op de borden die ik zag, stond U 26 en U 28, hoe weet ik nu waar die omleidingsroute naar toe gaat?
Groeten,
Gerard

N. Eijken, 31-07-2016 09:40 #6
Ik zag ze al een poosje, nu opgezocht en ik vind het een bijzonder goed idee. Wel moet u er meer bekendheid aan geven. Reactie infoteur, 07-08-2016
Daar ben ik het ook volledig mee eens.

Wilmakoenen, 10-02-2013 17:58 #5
Je komt van de snelweg, op een u bord staat b.v U 60 en op de andere U 62. Ik moet bijv naar Haarlem. Hoe kan ik dan zien welk U bord ik moet volgen. Heb dit al eens een keer eerder meegemaakt. Is niet duidelijk of je links rechts of rechtdoor moet rijden.

Nelis, 22-01-2013 19:30 #4
Beste albert de U staat voor uitwijkroute, goed lezen. En het is ook Europees, met een 'S' en niet sch…

Deze borgen staan overigens ook los van andere borden hoor, erg verwarrend allemaal. Zeker in deze tijd waarin 99% van de autos met GPS is uitgerust.
Kortom, verspilling van geld, materiaal en mankracht. Zeker weinig nuttigs te doen tijdens de crisis…

Albert van Leeuwen, 21-02-2012 12:01 #3
Is dit U bord europeesch en geldt de letter U dan in alle landen, zo nniet waarom dan U (Umleitung) i.p.v. O (omleiding) en waar is het U bord met streep er door voor eined Umleitung? en staan er ook vervolgborden zoals in Dld.?

M. Das, 23-09-2011 08:25 #2
Hoe kan ik weten wanneer de U-route is afgelopen? Dat zou b.v voorbij mijn bestemming kunnen zijn of voorbij een door mij te nemen afslag op de hoofdroute.

An Schippers-Hooglugt, 22-10-2009 17:23 #1
Vraag: Je rijdt van Dronten naar Leeuwarden en je moet een andere route kiezen. Hoe weet je dan welke route je moet kiezen? b.v. U 1 of U2 of U 11 enz. Als je een U volgt hoe weet je dan dat je in Leeuwarden komt? Enige publiciteit zou wel handig zijn, want onze omgeving snapt er ook niets van. Met groeten, Wim en An Schippers

Infoteur: Martinq79
Gepubliceerd: 15-06-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 7
Schrijf mee!