Tesla Model 3: kenmerken & eigenschappen

Tesla Model 3: kenmerken & eigenschappen De Tesla Model 3 is een elektrische auto die door Tesla Inc. wordt geproduceerd. Het fabriceren en het gebruik van deze elektrische wagen zorgt voor minder CO2-uitstoot dan auto's die gebruik maken van fossiele brandstoffen. De Tesla Model 3 heeft onder andere de mogelijkheid om autopilot-software te kunnen draaien. Wat voor specifieke eigenschappen en kenmerken heeft deze auto nog meer?

Tesla Model 3


De oprichting van Tesla, Inc

Het Amerikaanse bedrijf Tesla Motors werd op 1 juli 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Het bedrijf werd opgezet voor de productie van elektrische auto's die op basis van stroom werken. In 2004 werd de onderneming overgenomen door Elon Musk. In 2008 begon men met de productie van de eerste Tesla, de voorloper van de Tesla Model 3 genaamd 'Tesla Roadster'. De introductie van de Tesla Model 3 vond in het jaar 2016 plaats. In 2017 werd het bedrijf hernoemd naar 'Tesla, Inc.' en begon men met de productie van de Tesla Model 3. De Tesla Model 3 is ontworpen om maximaal vijf passagiers te kunnen vervoeren.

Tesla Gigafactory

De voertuigen van Tesla worden onder andere in 'gigafactories' geproduceerd. Deze fabrieken kunnen minimaal enkele duizenden voertuigen per week produceren. De eerste gigafactory die in gebruik was genomen, is in de Amerikaanse staat Nevada gevestigd. Deze fabriek staat ook wel bekend als Gigafactory 1. Enkele andere gigafactories zijn Gigafactory 2 (Giga New York) en Gigafactory 3 (Giga Shanghai).

Verkoop

De productiekosten van de Model 3 zijn lager dan de twee voorgaande modellen, Model S en X, waardoor het product voor een groter publiek betaalbaar werd. Enkele dagen na de officiële presentatie op 31 maart 2016 waren er 232.000 bestellingen uitgevoerd. De productie van de Model 3 begon in 2017, waarbij op 7 juli 2017 het eerste exemplaar geproduceerd was. De elektrische wagen was vanaf februari 2019 in Nederland verkrijgbaar.

Elektromotoren

De auto heeft een gewicht van tussen de 1.584 en 1.847 kilogram en heeft één of twee elektromotoren. De versies met een vierwielaandrijving maken gebruik van twee elektromotoren, dit zijn de Long Range en de Performance. De Standard Range maakt gebruik van slechts één elektromotor. Deze elektromotor wordt gebruikt voor de achterwielaandrijving. De diverse elektromotoren hebben een vermogen van tussen de 250kW (340pk) en 432kW (580pk). De actieradius van de Model 3 Standard Range wordt volgens de WLTP ('world harmonized light-duty vehicles test procedure') op 265 kilometer geschat. De Performance variant heeft een actieradius van ongeveer 435 kilometer en de Long Range 560 kilometer.

Accu

De accu heeft een capaciteit van 55 tot 75 kWh en maakt gebruik van 2.170 batterijen met een gewicht van 70 gram per stuk. Iedere batterij heeft een diameter van 18 millimeter en lengte van 65 millimeter. De lithium-ion-accu (ook wel bekend als Li-ion-accu) heeft een gewicht van ongeveer 480 kilo.

Opladen

Wanneer je de auto met een oplaadinstallatie hebt opgeladen, is de actieradius na een uur minimaal 78 kilometer. Het snelladen van het voertuig kan door middel van een Combined Charging System (CCS) Combo 2-aansluiting aan een laadpaal. Na een uur opladen is de accu dan in staat om minimaal 598 kilometer te overbruggen. Hiernaast kun je de auto opladen op een locatie met een Tesla Supercharger. Een Europese Tesla Supercharger heeft zowel een CCS Combo 2 als een DC-connector Type 2 aansluiting. Een V3 Supercharger zorgt ervoor dat het voertuig binnen vijf minuten voldoende is opgeladen om een afstand van zo'n 120 kilometer te overbruggen.

Levensduur

Een wetenschapper die onderzoek heeft gedaan voor Tesla heeft bevestigd dat een Lio-ion-accucel van Tesla 1,6 miljoen kilometer mee kan. Dit staat gelijk aan ongeveer zesduizend keer opladen.

Snelheid

De Tesla's kunnen binnen enkele seconden (4,6) een snelheid van 100 kilometer per uur bereiken. De Tesla Model 3 heeft anno 2020 een maximumsnelheid van tussen de 225 en de 261 kilometer per uur.

Veiligheid

De Tesla Model 3 is intensief getest voor veiligheid. Meerdere organisaties hebben deze automobiel als zeer veilig bestempeld met betrekking tot crash-bestendigheid en de mogelijkheid tot het vermijden van een ongeluk. Om de veiligheid te waarborgen worden er continue software-updates uitgebracht die de veiligheid van dit voertuig optimaliseren.

Autopilot

Sinds april 2019 is iedere Tesla die geproduceerd wordt in het bezit van autopilotsoftware voor automatische besturing. Oudere voertuigen die de software missen hebben de functionaliteit om de software te kunnen downloaden en installeren. Wanneer je gebruik maakt van autopilot wordt onder andere de rijbaan automatisch herkend en worden bewegende voertuigen gedetecteerd. Met deze gegevens kan het voertuig zich in het verkeer oriënteren. De autopilot zorgt er op die manier voor dat de auto op de juiste positie blijft rijden of automatisch te parkeren. Het autopilot-systeem wordt ook wel 'Traffic Aware Cruise Control' (TACC) genoemd. De autopilot is op de meeste snelwegen toe te passen. Vanwege de kunstmatige intelligentie die de software gebruikt, wordt het gebruik van de autopilot steeds veiliger.

Bron: Carlquinn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Carlquinn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Overige eigenschappen

Glazen dak

Het glazen dak dat de gehele bovenkant bestrijkt zorgt ervoor dat je een betere overzicht hebt van de omgeving om je heen. Het dak heeft een constructie bestaande uit twee zwarte balken. Je hebt de mogelijkheid om een zonwering te activeren.

RFID card en app

De Tesla Model 3 kan met behulp van een RFID card vergrendeld en ontgrendeld worden. Hiernaast kan dit met behulp van een app op de smartphone.

Unieke deurhendel

De externe deurhendel van de Model 3 zit in het portier verwerkt. Door de bovenkant van deze (grotendeels verborgen) hendel in te drukken en vervolgens los te laten, wordt de deurhendel automatisch uit de deur geschoven. Vervolgens is de hendel gereed voor gebruik.

Touchscreen

Door middel van een 15-inch touchscreen is er allerlei informatie beschikbaar zoals navigatie en entertainment. Het is onder andere mogelijk om door middel van de interface en ingebouwde dashcam een video-opname maken en belangrijke informatie te vinden zoals de huidige snelheid en actieradius. Hiernaast kan het scherm onder andere gebruikt worden voor het afspelen van muziek, videoclips en het spelen van games.
© 2020 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingTesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingWie zakelijk een elektrische auto rijdt, kan in 2020, 2021 en 2022 te maken krijgen met een extra bijtelling door de zog…
Verschil tussen een hybride en een elektrische autoVerschil tussen een hybride en een elektrische autoWie hart voor het milieu heeft rijdt tegenwoordig in een hybride of elektrisch auto. Er komen steeds zuiniger en mooier…
Elektrisch autorijden: voor wie en hoe werkt het?Elektrisch autorijden: voor wie en hoe werkt het?Elektrisch autorijden is schoon autorijden, maar ook altijd opletten dat er een oplaadpaal in de buurt is. Bovendien lig…
Hyperloop in Europanieuws uitgelichtHyperloop in EuropaDe Hyperloop, het futuristische supersnelle nieuwe transportsysteem is volop in ontwikkeling. Hoewel het initiatief bij…

Welke auto onderdelen vind je onder de motorkap?Welke auto onderdelen vind je onder de motorkap?Het is belangrijk om als automobilist enige kennis over de onderdelen van een auto te hebben. Niet alleen is het tijdens…
Tweedehands personenauto kopen - Tips en aandachtspuntenTweedehands personenauto kopen - Tips en aandachtspuntenRuim de helft van alle volwassenen in Nederland bezit anno 2020 een personenauto en legt hier gemiddeld 13.000 kilometer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Punkdali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tesla,_Inc.
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tesla_Model_3
 • https://www.teslarati.com/tesla-model-3-perfect-safety-ratings-video/
 • https://www.whattherange.com/elektrische-auto/119712/Tesla-Model-3
 • https://www.businessinsider.nl/9-opvallende-kenmerken-van-teslas-model-3-de-elektrische-auto-die-de-wereld-op-zn-kop-kan-zetten/
 • https://insideevs.com/news/375459/tesla-model-3-50k-miles-battery-degradation/
 • https://www.facto.nl/management-en-organisatie/nieuws/2017/04/elektrische-autos-2017-1015007?_ga=2.33047868.3668264.1595338403-840254094.1595338403
 • https://ocw.tudelft.nl/course-readings/2-3-2-lecture-notes-ac-and-dc-charging/
 • https://cleantechnica.com/2019/01/28/tesla-model-3-battery-pack-cell-teardown-highlights-performance-improvements/
 • https://www.teslamagazine.nl/blik-op-week/hoeveel-batterijen-zitten-in-je-model-3
 • https://www.businessinsider.nl/why-tesla-model-3-received-5-star-crash-test-rating-2019-10?international=true&r=US
 • https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4842156/onderzoek-bevestigd-16-miljoen-kilometer-tesla-accu#:~:text=Met%20een%20koelsysteem%20zoals%20in,20%20jaar%20meegaan%20als%20thuisaccu's.
 • Afbeelding bron 1: Carlquinn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Island (91 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.