Welke auto onderdelen vind je onder de motorkap?

Welke auto onderdelen vind je onder de motorkap? Het is belangrijk om als automobilist enige kennis over de onderdelen van een auto te hebben. Niet alleen is het tijdens het rijexamen verplicht om vragen over de onderdelen onder de motorkap te kunnen beantwoorden, ook is deze kennis noodzakelijk om veilig te kunnen rijden. Zo dien je naast de verplichte APK-keuring ook regelmatig zelf de auto te controleren en indien nodig klein onderhoud uit te voeren of vloeistoffen bij te vullen. Welke belangrijke onderdelen vind je onder de motorkap van een auto?

De motor

Uiteraard bevindt allereerst de motor van de auto zich onder de motorkap. Het motorblok bestaat uit vele verschillende motoronderdelen die in dit artikel niet allemaal apart besproken zullen worden. De functie van de motor is het aandrijven van de auto en daardoor is de motor het belangrijkste onderdeel van een auto. Het aandrijven van de auto komt (behalve in elektrische auto’s) tot stand doordat een brandstofmengel verband wordt, waardoor de vrijgekomen energie de wielen doet draaien. Een motor is zeer complex en moet daarom doorgaans onderhouden en gerepareerd worden door een professional.

Oliepeilstok

Een onderhoudshandeling die je wel zelf kunt uitvoeren, is het controleren en aanvullen van het motorpeil. Hiertoe zit onder de motorkap ook een zogenaamde oliepeilstok. Om het oliepeil te meten, moet je deze peilstok eerst pakken door hem aan de ring aan het uiteinde omhoog te trekken. Nadat je de stok hebt schoongeveegd steek je hem er nogmaals in om vervolgens het oliepeil af te lezen. Het is belangrijk dat het oliepeil op orde is, om schade aan de motor te voorkomen. Wanneer het peil te laag is, kun je deze bijvullen met de voor jouw auto geschikte motorolie. Let wel op dat je het peil altijd afleest wanneer de motor koud is. Natuurlijk moet de auto ook goed waterpas staan, om te voorkomen dat de peilstok een vertekend beeld geeft doordat de wagen niet recht stond tijdens het aflezen.

Koelvloeistof reservoir

Een andere vloeistof die van belang is voor het functioneren van de motor is de koelvloeistof. Daarom vind je onder de motor ook hiervoor een reservoir. Het is belangrijk dat de auto over voldoende koelvloeistof beschikt, zodat de motor niet oververhit raakt. Linksboven in de auto zit een reservoir dat je eenvoudig zelf kunt bijvullen. Zorg dat de hoeveelheid vloeistof altijd binnen het minimum- en maximumpeil ligt zoals deze met lijntjes wordt aangegeven. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat de auto goed horizontaal staat voordat je gaat aflezen en bijvullen. Let erop dat je altijd koelvloeistof toevoegt die geschikt is voor jouw specifieke auto. Je kunt deze informatie vinden in het instructieboekje of het navragen bij de garage.

Reservoir ruitensproeiervloeistof

Direct onder de koelvloeistof zit het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof. Je herkent het reservoir in de meeste auto's aan de blauwe dop en het tekentje van een besproeide ruit. Je merkt vanzelf wanneer je de vloeistof moet bijvullen als er tijdens het besproeien van de autoruiten geen vloeistof meer uitkomt. De meeste auto’s geven bovendien zelf ook aan dat de vloeistof moet worden bijgevuld. Vul je het reservoir in de winter aan dan is het slim om te kiezen voor een ruitensproeiervloeistof met antivries. Zo weet je zeker dat je ook in de winter de ruiten goed schoon kunt houden.

Accu

Ook een belangrijk onderdeel te vinden onder de motorkap is de accu. Zonder een goed werkende accu zal de auto immers niet starten, omdat deze de motor van stroom voorziet. De accu zit in een accubak en wordt tijdens het rijden automatisch bijgeladen. Soms is het nodig om de accu te vervangen, bijvoorbeeld wanneer deze snel leegloopt en dus niet meer goed functioneert. Online kun je vinden welke accu je moet aanschaffen en uiteraard kun je ook navraag doen bij de garage.

Brandstoffilterhouder

Het laatste belangrijke onderdeel dat hier besproken wordt is de brandstoffilterhouder ook wel de lichtfilterbehuizing genoemd. Deze zorgt ervoor dat vuil en stof uit de brandstof wordt gefilterd en deze moet dan ook tijdig vervangen worden. Overigens zit deze filter bij sommige auto’s bij de tank en niet onder de motorkap.

Overige auto onderdelen onder de motorkap

Naast de hierboven besproken onderdelen vind je onder de motorkap ook nog de ventilator, zekeringen en v-riemen. Om de motorkap open te kunnen maken, moet deze eerst ontgrendeld worden. Hoe je dit doet kun je lezen in het instructieboekje van de auto. Zet de motorkap na het open altijd goed vast met een stang, zodat deze tijdens het aflezen en onderhouden niet naar beneden kan komen.
© 2020 - 2024 Willem85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de aandrijving van een auto?Hoe werkt de aandrijving van een auto?Een auto beschikt over een voorwiel, achterwiel of vierwielaandrijving. Met een voorwielaandrijving worden de wielen voo…
Oliepeil controleren en oliefilter vervangenHet periodiek controleren van het oliepeil van de auto is erg belangrijk. Door te weinig olie beschadigen de beweegbare…
De Kleine Beurt - Wat te controleren aan de autoDe Kleine Beurt - Wat te controleren aan de autoOnderhoud aan de auto - De Kleine Beurt. Alhoewel de kleine beurt van (benzine)auto's -wat het onderhoud betreft- steeds…

Tweedehands personenauto kopen - Tips en aandachtspuntenTweedehands personenauto kopen - Tips en aandachtspuntenRuim de helft van alle volwassenen in Nederland bezit anno 2020 een personenauto en legt hier gemiddeld 13.000 kilometer…
Met elektrische auto op vakantie naar buitenlandMet elektrische auto op vakantie naar buitenlandAls je met een elektrische auto naar het buitenland op vakantie wilt gaan is het verstandig om rekening te houden met he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: pexels,
  • https://www.site4cars.nl/auto-onderdelen
  • https://pascalholthuis.nl/welke-belangrijke-auto-onderdelen-vind-je-onder-de-motorkap/https://pascalholthuis.nl/welke-belangrijke-auto-onderdelen-vind-je-onder-de-motorkap/
  • http://www.autogeschiedenis.nl/auto-tips/koelvloeistof-controleren-en-checken-op-lekkage.htm
Willem85 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.