Tips voor zuinig autorijden

Tips voor zuinig autorijden Hieronder geef ik tips voor milieubewuster en zuiniger autorijden. Lang niet iedereen maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden om de onderhouds- en brandstofkosten te verlagen. Er zijn een aantal simpele handelingen die het verlagen van deze kosten mogelijk maken. Hieronder staan enkele tips gegeven.

Tip 1 Autorijden: Bandenspanning

Een groot deel van de energie voor de aandrijving van een auto gaat op aan de rolweerstand. Als een bandenspanning bijvoorbeeld 25% te laag is, verhoogt die de rolweerstand met 10%, waardoor het brandstofgebruik met 2% toeneemt. Banden met te lage spanning verhogen het brandstofgebruik en verkorten de levensduur van een band. Extra kosten dus. Belangrijk is het dus dat je zeker eenmaal in de maand de bandenspanning controleerd. Het is wel belangrijk dat dit gebeurt als de banden koud zijn.

Tip 2 Autorijden: Vooruitkijken

Het is belangrijk dat u goed vooruitkijkt en anticipeerd. Bij een niet constante snelheid is het motorvermogen namelijk vrij hoog. Vaak is dit het geval wanneer je abrupt moet remmen of gas geven. Door dus vooraf in te schatten wat het overige verkeer gaat doen, kan dat invloed hebben op de gelijkmatigheid van de snelheid van je auto. Dit scheelt weer in onderhoudskosten.

Tip 3 Autorijden: Motor afzetten

Het brandstofverbruik van een motor kan afhankelijk van het motortype oplopen tot 0,5 liter per uur, als deze stationair draait. Als je dus consequent je motor afzet, kan dit al snel tot besparingen leiden. Doe dit bijvoorbeeld bij het stilstaan voor een brug of in een stilstaande file. Hierbij is de vuistregel dat bij langer dan 1 minuut stilstaan het afzetten van je motor al zinvol is. Natuurlijk moet je wel goed in de gaten houden of de verkeersveiligheid het afzetten van de motor toelaat.

Tip 4 Autorijden: Uitrollen

Vaak zijn de benzine- en dieselauto's met een injectiemotor, vanaf ongeveer bouwjaar 1990, voorzien van een elektronische functie die de brandstoftoevoer naar de motor onderbreekt wanneer er op de motor wordt afgeremd. Dit is mogelijk omdat de motor dan via de wielen wordt aangedreven, en zichzelf dus niet op gang hoeft te houden, wat bij het stationair draaien wel het geval is. Je kan hierbij dus voordeel halen door tijdig gas los te laten. Bijvoorbeeld als je een verkeerslicht nadert of moet stoppen voor een voetgangersoversteekplaats. Nog een extra voordeel is dat het de slijtage van de remmen vermindert, waardoor de levensduur verlengt wordt en dus de onderhoudskosten omlaag gaan.

Tip 5 Autorijden: Schakelen

Het vermogen wat een automoter levert gaat verloren aan inwendige wrijvingsverliezen. Deze verliezen zijn gelijk met het toerental. Wanneer je dus met lage toerentallen rijdt, blijven deze verliezen tot het minimum beperkt. Dit is gunstig voor het brandstofgebruik. Het is het meest efficient om bij het optrekken tussen 2000 en 25000 toeren naar hogere versnellingen over te schakelen en daarin relatief veel gas te geven.

Als je met een automatische versnellingsbak rijdt, is het verstandig dat je de 'sportstand' en het gebruik van de 'kickdown' vermijdt. Als je bij het bereiken van de gewenste snelheid het gaspedaal net even iets loslaat kiest de versnellingsbak eerder de hogere versnelling. Deze manier van schakelen is overigens niet slecht voor de motor.
© 2008 - 2024 Luckyjob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig en zuinig autorijdenVeilig en zuinig autorijdenDe essentie van autorijden is om veilig van A naar B te komen. Veilig rijden is hiervoor een voorwaarde. Maar ook zuinig…
Angst bij het autorijdenAngst bij het autorijdenAngst komt in vele variaties voor. Ook angst tijdens het autorijden is een veelvoorkomende angst. Zelfs het denken aan e…
Zuinig en milieubewust autorijdenZuinig en milieubewust autorijdenAls je autorijdt is het natuurlijk het belangrijkst dat je dit veilig doet. Maar naast veilig en correct autorijden, kun…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…

Autopech - vervangen van een lekke bandVooreerst heb je een aantal gereedschappen nodig om de band te kunnen vervangen. Het vervangen van een autoband gebeurt…
De historie van CitroënDe historie van CitroënIn de geschiedenis van automerken is over het algemeen weinig stabiliteit terug te vinden. Citroën vormt hierop een uitz…
Luckyjob (12 artikelen)
Laatste update: 20-10-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.