De ontwikkeling van de automaat en de diverse systemen

De ontwikkeling van de automaat en de diverse systemen Een verademing voor sommigen, de automaat, terwijl anderen juist een schakelauto prefereren. In de loop der jaren heeft de automaat al diverse systemen gehad, waarvan de een net wat soepeler reed dan de ander. Er wordt vaak gezegd dat de automaat onzuinig rijdt, maar dat is vrijwel niet meer aan de orde met het juiste systeem. De auto is op zichzelf al een geweldige uitvinding, maar wanneer kwam precies de automaat tot stand en welke ontwikkelingen heeft de automaat sindsdien allemaal ondergaan?

De ontwikkeling van de auto

De ontwikkelingen in transport gaan ver terug, lang geleden verplaatsten we ons nog met paard en wagen waar overigens lang gebruik van gemaakt is. Er kwam nog de niet veel gebruikte zeilwagen die aangedreven werd door wind, maar uiteindelijk maakte de auto met een verbrandingsmotor zijn opkomst. Waar de auto begon als een voertuig dat enkel voor de rijken was weggelegd, is het tegenwoordig een bijna onmisbaar voertuig geworden dat voor vele huizen klaar staat om gebruik van te maken.

Brandstoffen

Er werden wagens uitgevonden die zich zelfs op buskruit voortbewogen, dit waren voornamelijk Chinese wagens. Al snel ontstonden er voertuigen die door stoom werden aangedreven. Ergens in 1800 werd er een auto ontwikkeld die door gas werd geactiveerd. Terwijl we ondertussen gewend zijn geraakt aan brandstoffen zoals benzine en diesel, wordt er nog altijd gezocht naar alternatieven.

Alternatieven

Elektrische auto´s zien we anno 2018 telkens meer, de elektrische auto gaat echter verder terug dan we wellicht zouden denken, namelijk al in 1890 verscheen de eerste versie van de elektrische auto op de markt. De auto blijft nog altijd druk in ontwikkeling. De Toyota Mirai is een van de eerste auto´s die op waterstof kan rijden.

Terug naar het begin van de automaat

Net als het gaat met veel dingen in de wereld is de automaat op zichzelf altijd al onderhevig geweest aan diverse ontwikkelingen, waarbij er telkens een beter systeem wordt uitgevonden. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met een aantal standaardfactoren, namelijk het rijcomfort, zuinigheid en een redelijke aanschafprijs.

De systemen van de automaat

In het jaar 1940 kwamen de eerste functionele automaten voor dagelijks gebruik uit, hiervoor bestond de automaat al wel, maar er was nog geen goedwerkende automaat te vinden. De allereerste automaten waren nog niet meteen voor iedereen betaalbaar, maar in de loop van de jaren is de automaat telkens beter bereikbaar geworden. Het gebruik van brandstof is ook meer en meer verbetert, waardoor de automaat zich meer kan meten met de schakelbak.

Bron: Hugo 90, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Hugo 90, Flickr (CC BY-2.0)
Hydra-matic
De Hydra-matic was een van de eerste systemen voor de vol-automaat, waarbij er geen robot meer tussen hoeft te komen. De overgangen tussen de versnellingen werden al iets minder voelbaar. De werking van dit systeem komt tot stand door het gebruik van een vloeistof, waardoor het een hydraulisch systeem wordt genoemd. Andere manieren zijn door middel van wrijving of elektrische energie.

Parkstand

Het was bij de Hydra-matic dat de park-stand bedacht werd voor de automaat, hierdoor kan de auto in ruststand worden geblokkeerd zodat deze niet per ongeluk wegrolt.

Variomatic

Dankzij het traploze systeem Variomatic werd er een beter betaalbare automaat ontwikkeld, waardoor meer mensen hier gebruik van konden maken. Het was het automerk DAF dat in 1958 in Nederland als eerste naamsbekendheid opbouwde door zijn automaat te introduceren. Niet alleen introduceerde DAF de automaat, maar presenteerde hem ook nog eens tegen een betaalbare prijs.

Achteruit racen

Een onverwachte bijkomstigheid aan de DAF 66 was dat de auto in zijn achteruit niet hoefde in te leveren aan snelheid, de VOLVO 343 beschikte eveneens over dit kenmerk. Er ontstonden dan ook al snel diverse competities in achteruitrijden waardoor er zelfs een nieuwe sport was geboren.

Transmatic

Het waren de jaren 70 die een nieuw systeem voortbrachten; het Transmaticsysteem. Dit was een variant op het Variomaticsysteem, maar uiteraard met diverse verbeteringen. Er kwamen al snel meer auto's op de markt met dit systeem, namelijk;
  • Suzuki Alto
  • Subaru Justy
  • Ford Fiesta
  • Fiat Panda
  • Nissan Micra
  • Volvo 440

CVT-transmissie

De CVT-transmissie is erop uit om de toeren zo laag mogelijk te houden en dankzij de hoge hoeveelheid aan versnellingen is er weinig merken van de schakelingen. Hierdoor hoor je weinig aan bijgeluiden horen en kan er volledig gefocust worden op het autorijden zelf.

Multi-tronic

In 2018 zien we het gebruik van de CVT-transmissie terug bij de Audi met de naam 'Multitronic' waarin je kan rijden zonder teveel gevoel van de schakelingen tussendoor. Al sinds het jaar 2000 is deze versie in gebruik, hierdoor is het comfort enorm verbeterd net als dat het brandstofverbruik veel zuiniger is geworden. De Prius heeft ook zo'n systeem, echter werkt deze volgens een geheel andere manier.
© 2018 - 2024 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een auto met automatische transmissie steeds populairderEen auto met automatische transmissie steeds populairderDe meeste auto’s die in Nederland rondrijden zijn handgeschakeld. De auto’s met automatische transmissie zijn echter in…
Auto kopen: automaat of schakelen?Auto kopen: automaat of schakelen?Handgeschakelde auto’s zijn in Europa altijd populairder geweest dan automaten. Dit in tegenstelling tot Amerika of Japa…
Voor- en nadelen van een automaatrijbewijsVoor- en nadelen van een automaatrijbewijsRijden met een automaatrijbewijs is goed te doen, ook al denken sommige mensen dat een automaatrijbewijs alleen voor men…
Geen nieuwe auto kopen op fossiele brandstofGeen nieuwe auto kopen op fossiele brandstofMet een nieuwe auto kun je tegenwoordig tien tot vijftien jaar vooruit. Is het wel slim om nog een auto te kopen op foss…

LEZ Brussel: boete 2020 en 2021 bij niet registreren autoLEZ Brussel: boete 2020 en 2021 bij niet registreren autoEr is steeds meer aandacht voor de luchtkwaliteit in steden, zo ook in Brussel. Dat betekent dat sommige auto's Brussel…
De Toyota Celica (T18)De Toyota Celica (T18)De Toyota Celica T18 is een auto van Japanse makelij die gebouwd werd van 1989 tot en met 1993 door autofabrikant Toyota…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peterolthof, Flickr (CC BY-ND-2.0/bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_auto_(1885-1904)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Auto
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_auto_(voor_1885)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Automatische_versnellingsbak
  • https://vintageflathead.wixsite.com/vintage-flathead/look-no-need-to-clutch
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hydramatic
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/DAF_(fabrikant)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Multitronic
  • https://www.hemmings.com/magazine/hmn/2006/09/GM-Hydra-Matic/1331973.html
  • https://www.autoweek.nl/forum/read.php?7,4961910
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Continu_variabele_transmissie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofauto
  • Afbeelding bron 1: Hugo 90, Flickr (CC BY-2.0)
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.