Kenteken checken in de database van het RDW

Kenteken checken in de database van het RDW Het RDW biedt particulieren de mogelijkheid om gegevens in te zien die behoren bij een kenteken. Via de website van het RDW kun je eenvoudig een autokenteken invoeren en dan zul je gegevens te zien krijgen over onder andere het merk en type, vervaldatum van de APK, de datum van tenaamstelling en of het voertuig behorende bij het kenteken al dan niet geregistreerd staat als gestolen. Het kan handig zijn om deze gegevens te raadplegen wanneer je een tweedehands auto wilt kopen of wanneer je een verdachte situatie ziet en meer informatie wilt hebben over een bepaald voertuig.

Kenteken auto checken


De mogelijkheid om een kenteken te checken bij het RDW

RDW is de afkorting die gebruikt wordt voor de Dienst Wegverkeer (voorheen: Rijksdienst voor het Wegverkeer). Zij zijn verantwoordelijk voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland. Middels de Basisregistratie Voertuigen (BRV) worden de gegevens bijgehouden van voertuigen, kentekenbewijzen en personen aan wie het kentekenbewijs is afgegeven. Als geïnteresseerde kun je sinds 2012 het RDW Ovi raadplegen. Hierin kun je een kenteken invoeren en op die manier diverse gegevens behorende bij het kenteken bekijken. Hierbij zullen geen persoonsgegevens van de kentekenhouder staan maar wel diverse andere relevante zaken. Zo tref je er onder andere de volgende gegevens:
  • Voertuigsoort en carrosserietype
  • Merk en type
  • Aantal eigenaren zakelijk/privé in de afgelopen 9 jaar
  • Vervaldatum APK
  • Datum eerste toelating en tenaamstelling
  • Gewichten en maten
  • Brandstofverbruik
  • Bruto BPM
  • Catalogusprijs
  • Jaar van laatste registratie tellerstanden
  • Status (gestolen, geëxporteerd, WAM verzekerd)
  • Geregistreerde terugroepacties
  • Berekening motorrijtuigenbelasting

Waarom een kenteken checken?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een kenteken te willen checken in de database van de RDW. De voornaamste reden zal zijn het inwinnen van informatie voor je tweedehands auto gaat kopen. Je kunt dan de informatie die je wordt verschaft door de verkoper met betrekking tot bijvoorbeeld de APK, de catalogusprijs, het bruto BPM en de status van de auto eenvoudig verifiëren. Het kan zijn dat er een onschuldige discrepantie bestaat tussen de verschafte informatie en de de gegevens die je terugvindt in de database. Dit geeft je wel reden tot het doen van extra navraag, bijvoorbeeld met betrekking tot het onderhoud dat de laatste jaren gedaan is aan de auto. Een voertuig dat geregistreerd staat als gestolen kan niet op je naam gezet worden. Dat achter 'gestolen' het antwoord 'nee' staat hoeft niet te betekenen dat het voertuig niet van diefstal afkomstig is.

Ook wanneer je zelf je auto wilt verkopen is het handig om de beschikking te hebben over gegevens vermeld in RDW Ovi. Zo kun je bijvoorbeeld ten behoeve van een advertentie eenvoudig de maten en gewichten overnemen.

De database van het RDW kan ook handig zijn wanneer het je bijvoorbeeld opvalt dat een voertuig zich verdacht ophoudt in je straat. Zie je een onbekende auto in de straat en ruik je onraad dan zou je de database kunnen gebruiken om te checken of de auto niet toevallig gestolen is en of het kenteken wel overeenkomt het merk en type waar deze volgens het RDW bij hoort. Ontdek je dat het gaat om een gestolen auto of een kenteken dat bij een ander type auto hoort dan kun je het beste de politie bellen.

Kenteken met cijfer 1 of 2

Mogelijk heb je een kentekenplaat gezien met het cijfer 1 of 2 boven het eerste streepje. Deze wordt door de kentekenfabrikant aangebracht wanneer het gaat om een tweede of volgende afgifte, oftewel een duplicaat van het originele kenteken. Deze afgifte wordt gedaan wanneer de originele kentekenplaat is gestolen of bijvoorbeeld onherstelbaar beschadigd is geraakt bij een aanrijding. Wanneer een duplicaat is afgegeven behoort er geen voertuig meer rond te rijden met de oorspronkelijke kentekenplaat.

Informatie opvragen voor zakelijke doeleinden

De dienst van het RDW is bedoeld voor het incidenteel opvragen van kentekengegevens. Er bestaat van dit systeem ook een zakelijke variant die is ontwikkeld voor bedrijven en instellingen die veelvuldig gegevens willen opvragen. Voor het opvragen van gegevens wordt dan per keer een aantal cent gerekend. Hiervoor kun je een account aanvragen via RDW Zakelijk.
© 2016 - 2025 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kentekenplaten - geschiedenis en andere weetjesKentekenplaten - geschiedenis en andere weetjesAan het kenteken op een auto kunt u zien hoe oud een auto is en waar hij vandaan komt in Europa. Maar wanneer is het ken…
Nummerbord: Het kenteken op de auto in NederlandNummerbord: Het kenteken op de auto in NederlandMei 2008 verscheen een volledig nieuw kenteken op een personenauto: 01-GGB-1. Het nummerbord bestaat nu voor het eerst u…
Motor kentekenplaat: alles wat u moet wetenMotor kentekenplaat: alles wat u moet wetenEen kentekenplaat voor een motor bestellen. Waar moet u op letten? Wat zijn de kosten? Wat zijn de kenmerken van zo'n mo…
Uw kenteken en autoverzekering schorsenHet kan voorkomen dat u uw voertuig voor langere tijd stalt of een bepaalde periode geen kenteken op uw naam heeft staan…

Flitsfoto opvragen na verkeersboete en online bezwaar makenFlitsfoto opvragen na verkeersboete en online bezwaar makenAls je op basis van een flitsfoto een verkeersboete hebt gekregen voor een snelheidsovertreding of door rood licht rijde…
Een cabriolet (cabrio): heerlijk in de zomer!Een cabriolet (cabrio): heerlijk in de zomer!Zodra in de zomer de temperaturen buiten oplopen is het vaak niet om uit te houden in de auto. Gelukkig zijn de meeste a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NielsdeWit, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://ovi.rdw.nl/
  • http://www.rdwovi.nl/
  • http://www.kentekenplaatmaken.nl/toelichting.php
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-01-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.