Een cabriolet (cabrio): heerlijk in de zomer!
Zodra in de zomer de temperaturen buiten oplopen is het vaak niet om uit te houden in de auto. Gelukkig zijn de meeste auto's voorzien van airco en indien dit niet het geval is kun je de autoramen openen om zo toch van een koel briesje te genieten. Maar wat is in de zomer nu een kers op de taart? Dat is heerlijk touren in een cabriolet. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd, maar voor diegene onder ons die zelf niet de beschikking over een auto met een open dak hebben zijn er gelukkig mogelijkheden om zo'n auto te huren.
Inhoud
Zomers genieten in een cabrio (cabriolet)
Wat is er nu lekkerder dan in de zomer rondrijden in een auto met een open dak? Je kent ze vast wel. Mensen die graag met hun cabriolet (rustig) rijden over een boulevard - bewust of onbewust om aandacht te trekken voor hun prachtige wagen - of rondrijden door een winkelstraat. Daarnaast zie je op warme zomerdagen deze auto's ook met volle snelheid over de snelweg rijden, of iets rustiger op mooie weggetjes door mooie gebieden. Zodra het dak eraf is, wapperen de haren lekker in de wind en voel je een aangename koelte langs je gezicht. Heerlijk toch die zomer!
Geschiedenis cabriolet
Na het ontstaan van auto's die op stoom reden, kwamen de auto's op benzine. De allereerste auto op benzine werd in 1885 uitgevonden door
Carl Friedrich Benz. Dit was een auto met een
viertaktmotor, op drie wielen en
zonder dak. De allereerste auto die op benzine reed was dus een cabriolet. In juni 1886 bracht hij deze auto voor het eerst op de markt.
Carl Friedrich Benz
Hij werd op op 25 november 1844 in Karlsruhe geboren. Zijn volledige naam was
Karl Friedrich Michael Vaillant. Hij was technicus en uitvinder. In 1883 ontwierp hij verschillende tweetaktmotoren voor de industriële branche. En in 1885 kwam daar dus de benzine-auto bij. Hij is op op 4 april 1929 in Ladenburg overleden.
Wat is een cabriolet (cabrio) eigenlijk?
De benaming cabriolet - vaak afgekort tot cabrio - wordt veel gebruikt, maar wat is een cabriolet eigenlijk? Een cabriolet is een auto waarvan het dak geopend kan worden. Dit kan zowel automatisch als handmatig. Er zijn nog andere benamingen voor een cabriolet:
- Open auto
- Convertible (in het Engels)
En toch is er een verschil tussen een cabriolet en een open auto.
Cabriolet vs. open auto
Zoals al eerder gezegd, wordt een cabriolet ook wel een open auto genoemd. Maar er is wel degelijk een verschil tussen de cabriolet en een open auto. En dat verschil zit hem in het dak. Het dak van een open auto laat je thuis en het dak van een cabriolet heb je altijd bij je. Dit zit namelijk ingeklapt weggewerkt. Dit is erg handig als je onderweg ineens overvallen wordt door een regenbui. Je kunt dan het ingeklapte (opgevouwen) dak weer als dak dienst laten doen. Rijd je echter in een open auto - waarbij je het dak dus niet bij je hebt - en je komt in een regenbui terecht, wordt je auto - inclusief passagiers - helaas nat.
Roadster, barchetta, Boxster en Spider/Spyder
Bij een cabriolet/open auto hoor je vaak de termen Roadster, barchetta, Boxster en Spider/Spyder. Maar wat zijn dit eigenlijk?
Roadster
Een Roadster is ook een open auto. Alleen heeft een Roadster maar twee zitplaatsen. Een cabriolet kan er meerdere hebben. Daarnaast heeft een Roadster
geen permanent dak en van oorsprong ook geen zijramen. Het voorraam is meestal op de carrosserie bevestigd. Er zijn diverse type auto's die de benaming Roadster hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Fiat barchetta
- Jaguar XK120 Roadster
- BMW Z4 Roadster
- Lotus Elise Roadster
- Morgan Roadster
- MG MGB Roadster
- Tesla Roadster
- Ferrari 550 barchetta
Ferrari 550 Barchetta schaal 1:18 /
Bron: ©ottergraafjesbarchetta (hoort met kleine letter b)
De Italianen hebben een andere benaming voor een Roadster. Zij noemen dit type cabrio namelijk
barchetta. Je moet dit trouwens uitspreken als
bar-ket-ta en je schrijft het met een kleine b. Het woord barchetta betekent
kleine boot. De volgende Italiaanse automerken hebben bij hun cabrio's achter hun merknaam barchetta staan:
- Alfa Romeo
- Fiat
- Ferrari
- Lamborghini
- Maserati
- Lancia
Porsche Boxster /
Bron: Francto, PixabayBoxster
Een Boxster is net zoals een Roadster een tweezitter en is verkrijgbaar met of zonder (inklapbaar) dak. De naam Boxster is een combinatie van de woorden
boxer (wat motor betekent) en
Roadster. Het automerk Porsche heeft verschillende Boxster uitvoeringen.
- Porsche 986 Boxster
- Porsche Boxster S
- Porsche 987 Boxster
- Porsche 981 Boxster
Bij een Boxster is sprake van een
middenmotor. Deze zit direct achter de inzittenden en de achterwielaandrijving, terwijl de motor bij een niet-Boxsteruitvoering voorin (onder de motorkap) is geplaatst.
Ferrari 250 GT California Spider schaal 1:18 bouwjaar 1961 /
Bron: ©ottergraafjesSpider/Spyder
Er zijn ook automerken die de naam Spider of Spyder gebruiken voor een open auto. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- McLaren 675LT Spider
- Alfa Romeo Spider
- Ferrari komt met de LaFerrari Spider (in 2017) en kost rond de 1 miljoen euro
- Audi R8 Spyder
- Spyker C8 Spyder
- Ferrari 360 Spider
- Ferrari 250 GT Spider
Soorten daken
Er zijn twee soorten daken bij een cabriolet. Zo kan er sprake zijn van:
- een metalen klapdak
- stoffen kap
Aan beide daken zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Daarnaast zijn er ook auto's met een
roldak of een
targa-dak.
Dit dak was erg populair, maar verliest enigszins aan populariteit. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je minder het gevoel hebt dat je in een open auto rijdt, omdat het voorraam verder doorloopt. Een ander nadeel is dat je - zodra het dak is ingeklapt - nagenoeg geen ruimte meer overhoudt in de kofferbak. Een metalen klapdak biedt niet alleen maar nadelen. Er is ook een voordeel. Het dak kan niet doorgesneden worden - dus minder inbraakgevoelig - wat wel weer het geval is bij een stoffen kap.
Onderhoud
Een metalen klapdak heeft geen extra onderhoud nodig. Je kunt gerust met de auto in een wasstraat.
Voor- en nadelen
Er zitten dus zowel voor- als nadelen aan een metalen klapdak.
- Voordeel
- Nadelen
- minder bagageruimte als het dak is ingeklapt
- minder gevoel van rijden in een open auto
- Peugeot
- Volvo
- Renault
- Opel
- Mercedes
Stoffen kap
Bij een cabrio met een stoffen kap heb je tijdens het rijden - als de kap is geopend - echt het gevoel van rijden in een open auto. Dat is dus heerlijk in de zomer of op dagen met zomerse temperaturen. Er zit wel een nadeel aan een stoffen kap. Je kunt het beste niet met een auto met een stoffen kap door een wasstraat gaan. Dit is slecht voor zowel de kap als de rubbers en scharnieren. Om de kap het langste mooi te houden is het verstandig om niet in de volle zon of onder bomen te parkeren. Een garage of carport zijn dat verstandiger. Maar let ook op dat je een vuile of vochtige kap niet inklapt. Dit kan namelijk weervlekken veroorzaken.
Onderhoud
Als de kap (erg) vies is, wil je hem natuurlijk reinigen. Neem de kap eerst af met een stofzuiger, zodat het meeste vuil al wordt weggehaald. Daarna kun je het dak met lauw water met een kleine hoeveelheid groene zeep afnemen. Al zijn de meningen hierover verdeeld. Tevens moet je de rubbers soepel houden. Dit kun je doen door een spray op siliconebasis te gebruiken.
Voor- en nadelen
Aan een stoffen kap zijn ook zowel voor- als nadelen verbonden.
- Voordeel
- je ervaart echt het gevoel van open rijden
- Nadelen
- je kunt je auto beter niet in een wasstraat laten reinigen
- beter niet parkeren in de volle zon of onder bomen (vuil)
- klap een vuile of vochtige kap niet in; er ontstaan dan o.a. weerplekken
Roldak
Het roldak bestaat al langer. Dit was namelijk al aanwezig bij een Lelijke Eend (2CV). Dit dak is tijdens het rijden gemakkelijk te bedienen. Het dak kan bestaan uit canvas of stof en gaat van het voorraam tot het achterraam open. Je hebt dus alleen maar een opening boven je hoofd. Een roldak zie je vaak bij typische stadsauto's.
Auto's met roldak
- Lelijke Eend (2CV)
- Toyota Aigo
- Mini
- Citroën C3 Pluriël
Targa-dak
Er zijn ook open auto's met een targa-dak. Dit is een dak waarbij meestal het achterraam blijft zitten. Dit is een stevige constructie en dus veiliger bij eventueel over de kop slaan. De eerste auto met een targa-dak constructie was de
Triumph TR4 uit 1961. Dit dak werd trouwens
Surrey Top genoemd. Pas in 1966 werd de naam
Targa ook aan een auto gekoppeld. Toen kwam Porsche namelijk met de
Porsche 911 Targa.
Auto's met een targa-dak
- Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport
- Lotus Elise
- Porsche 911 Targa
- Porsche 914
- Toyota Supra
T-bar: variant op Targa-dak
Er zijn ook auto's met een T-bar. Dit is een variant op het targa-dak. Bij deze auto's worden alleen twee dakdelen - één boven de bestuurder en één boven de bijrijder - verwijderd en blijft er een zogeheten T (bekeken vanaf het voorraam) over.
Auto's met een T-bar
- Chevrolet Camaro
- Nissan 100NX
- Toyota MR2
- Chevrolet Corvette Stingray
- Chrysler Cordoba
- Datsun 280ZX
- Dodge Daytona
- Ford Thunderbird
- Pontiac Firebird
- Subaru Brat
- Suzuki X-90
- Bugatti Chiron
Ferrari 360 Spider schaal 1:18 /
Bron: ©ottergraafjesVeiligheid
Het mag duidelijk zijn dat er bij een auto met dak sprake is van stevigheid. Zodra het dak is verwijderd, is er van deze stevigheid geen sprake meer. De bovenkant van een auto gaat dan
torderen. Dat is het geval bij een auto met een stalen dak. Deze cabrio's hebben echter een verstevigd chassis ten opzichte van een gewone auto. Zo behouden ze toch hun stijfheid. Auto's met een roldak behouden - ook al is het roldak geopend - hun stevigheid, omdat er nog altijd een dak aanwezig is.
Rolbeugels
De meeste cabrio's zijn met rolbeugels uitgerust. Dit in verband met de veiligheid. Als een auto over de kop slaat, voorkomen deze rolbeugels dat de inzittenden onthoofd worden. Er zijn ook auto's die uitschuifbare rolbeugels hebben. Deze zie je normaal gesproken niet, maar komen omhoog op het moment dat een op de kop komt te liggen. Toch zijn er ook cabrio's die geen rolbeugels hebben. Bij deze auto's is het voorruit inclusief omlijsting zo sterk, dat mocht een auto over de kop slaan, de inzittenden niet onthoofd worden.
Kopen of huren
Een cabrio is niet echt goedkoop. Je kunt ze nieuw kopen, maar uiteraard ook tweedehands. Dat scheelt al een stuk in de aanschafkosten. Heb geen geld voor een cabrio, maar wil je er wel graag een keer in rijden? Dan kun je natuurlijk ook een cabrio huren. Een cabrio is ook leuk om als trouwauto te gebruiken.
Verhuurbedrijven
Er zijn diverse bedrijven waar je een cabrio kunt
huren. Dit is onder andere mogelijk bij:
- Sixt.nl
- Euromobil.nl
- Cabriolandverhuur.nl
- Hertz
- Europcar
- Silverline
Mercedes SLK als trouwauto /
Bron: ©ottergraafjesWil je een cabrio huren voor je
trouwdag? Dan kun je onder andere terecht bij:
- Jouwtrouwauto.nl
- Trouwauto.nl
- Passionwithoutlimits.com
Duurste cabrio's
Er zijn ook cabrio's die ontzettend duur zijn. Van sommige is zelfs maar één exemplaar gemaakt! Onder de duurste cabrio's vallen onderstaande auto's:
- Lamborghini Veneno
- Lamborghini Aventador J
- Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse
- Maybach 62S Landaulet
- Koenigsegg Agera R
- Pagani Zonda Roadster
- Hennessey Venom GT Spyder
- Ferrari SA Aperta
- Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé
- Porsche 918 Spider
- Aston Martin DBS Volante Ultimate
Cabrio in films/series
Cabrio's doen het goed in films en series.
- Zo reed Tom Selleck in de serie Magnum P.I. in een Ferrari 308 GTS
- Werd er in de film Thelma en Louise gereden in een Ford Thunderbird uit 1966
- Was John Travolta de stoere bink met zijn Ford Deluxe Cabrio in de film Grease
- Werd in de film Rain Man een Buick Roadmaster uit 1949 gebruikt
Wist je dat?
- De goedkoopste cabrio een Smart Fortwo is en deze rond de € 16.000 kost (in 2016)
- De duurste cabrio de Lamborghini Veneno is en deze rond de 3 miljoen euro kost
- Carice MK1, Smart Fortwo en Tesla Roadster elektrische cabrio's zijn
- Cabrio's bij racen zoals Mille Miglia en Targa Florio werden gebruikt
Ferrari 250 Testa Rossa bouwjaar 1957 schaal 1:18 /
Bron: ©ottergraafjesAutomerken
Wil je op zomerse dagen graag zelf in een cabrio rijden en één aanschaffen? Er zijn diverse automerken die een cabrio-variant op de markt hebben gebracht. Het ene merk is wel duurder dan het andere. Je kunt onder andere kiezen voor onderstaande merken:
- Audi
- BMW
- Citroën
- Citroën DS3 Cabrio
- Citroën C2, C3 en C4
- Citroën C3 Pluriel
- Ferrari
- Ferrari California
- Ferrari 488 Spider
- Fiat
- Ford
- Ford Streetka
- Ford Focus CC
- Honda
- Jaguar
- Mazda
- Mercedes
- Mercedes CLK Cabrio
- Mercedes SLK
- MG
- Nissan
- Nissan 350Z Roadster
- Nissan 100NX
- Opel
- Opel Astra TwinTop
- Opel Cascada
- Peugeot
- Peugeot 307CC
- Peugeot 308CC
- Porsche
- Porsche Boxster
- Porsche 911 Carrera 4S
- Porsche 911 Targa
- Renault
- Saab
- Smart
- Volkswagen
- Volkswagen Beetle Cabrio
- Volkswagen Eos
- Volkswagen Golf Cabrio
- Volvo