Hoe verleng je de levensduur van je auto?

Hoe verleng je de levensduur van je auto? Autorijden is een kostbare aangelegenheid. Verzekering, wegenbelasting en brandstof zijn kostenposten die flink kunnen oplopen. Het zijn tevens kosten, waar je binnen een bepaalde marge verder niet veel invloed op kunt uitoefenen. Dit is des te meer reden om er voor te zorgen dat je auto zo lang mogelijk in goede conditie blijft en er op die manier zo lang en zo goedkoop mogelijk plezier van te kunnen hebben.

Motor

Een van de belangrijkste en meest kwetsbare onderdelen van de auto is de motor. Hoewel je zeker niet alles zelf in de hand hebt en sommige problemen niet kunt voorkomen, zijn er de nodige tips waarmee je de kans op defecten zo klein mogelijk kunt houden;

Dashboard

Hou de lampjes op je dashboard goed in de gaten. Deze geven je aanwijzingen over mogelijke gebreken. Rij indien een van de dashboardlampjes blijft branden niet met de auto door, maar vraag een expert om hulp. Hiermee voorkom je dat de schade onnodig veel groter uitvalt dan in eerste instantie wellicht het geval was.

Oliepeil en koelvloeistof

Meet op gezette tijden het oliepeil en de koelvloeistof van je auto. Dit zijn handelingen die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Indien je niet weet hoe dit moet, raadpleeg dan het instructieboekje van de auto of vraag een bekende die er meer van af weet. Laat bij twijfel dit bij een garage nakijken. Denk er aan dat de motor volledig afgekoeld moet zijn voordat je deze zaken controleert!

Rijgedrag

Rijgedrag kan van grote invloed zijn op de staat van je auto. Hoewel je zeker niet overdreven voorzichtig met de auto om hoeft te springen, hebben onderstaande zaken wel degelijk invloed op slijtage en onderhoudskosten;

Koude start

Indien je de auto start nadat hij enige tijd heeft stil gestaan zorg er dan voor dat je niet gelijk vol gas wegrijdt en daarmee de motor onnodig zwaar belast. Geef de motor de kans om de eerste kilometers rustig op temperatuur te komen.

Rij voorzichtig

Een ongeluk zit in een klein hoekje en heb je helaas niet altijd in eigen hand. Rij rustig en kijk of wacht liever een keer te veel dan te weinig. Hiermee houd je de kans op blikschade of erger zo klein mogelijk.

Remmen

Probeer de aankomende verkeerssituatie ruim van te voren in te schatten en daarop te anticiperen. Onnodig laat remmen zorgt voor extra snelle slijtage van zowel je remschijven als je banden. Deze zaken kunnen bij een onderhoudsbeurt of APK keuring voor een flinke kostenpost zorgen.

Korte stukjes rijden

Dieselmotoren gaan in de regel langer mee dan benzinemotoren. Maar vooral voor diesels is het rijden van korte stukjes een stuk minder fijn. Dit komt omdat de verbranding op deze manier niet de kans krijgt om optimaal te gaan werken. Rij indien je de auto alleen voor korte stukjes gebruikt er ook eens een wat langere afstand mee.

Bandenspanning

Hou de bandenspanning van je auto geregeld in de gaten. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra slijtage aan de banden en kost je tevens extra brandstof. Je vindt de vereiste bandenspanning in het instructieboekje van je auto.

Lakwerk en carrosserie

De conditie van het lakwerk bepaald voor een groot deel het uiterlijk en zodoende de optische staat van de auto. Een auto die al wat ouder is maar toch nog is voorzien van fraai lakwerk wordt een stuk milder beoordeeld dan een jongere auto waar al de nodige roestplekken op te vinden zijn. Een aantal aandachtspunten;

Vliegjes en uitwerpselen van vogels

Hoewel in de loop der jaren het lakwerk van auto’s meer en meer is verbeterd en roest gelukkig steeds minder vaak voorkomt, is het verstandig je auto geregeld te wassen en zo vrij te houden van vliegjes, uitwerpselen van vogels en andere viezigheid. Deze bevatten namelijk zuren die op termijn het lakwerk serieus kunnen aantasten. Verwijder deze zaken dan ook zo snel mogelijk. Des te langer je het er op laat zitten, des te moeilijker je het er af krijgt. Zet bij het wassen deze plekken eerst even goed in de week en na een aantal minuten zijn ze vervolgens vrij eenvoudig schoon te krijgen.

Beschadigingen

Controleer het lakwerk geregeld op mogelijke beschadigingen door bijvoorbeeld steenslag. Een kleine beschadiging kan op termijn uitgroeien tot roestvorming. Vaak zit er in het dashboardkastje een potje verf waarmee je kleine beschadigingen van het lakwerk zelf voorzichtig kunt bijwerken. Indien dit niet het geval is kun je de verf bij de autospeciaalzaak in de juiste kleur krijgen. Doe dit alleen bij zeer kleine beschadigingen en laat herstel van grotere vlakken aan een professional over.

Onderkant

Denk ook aan de onderkant van de auto. Laat vooral in de wintermaanden als er veel pekel wordt gestrooid ook de onderkant geregeld in een wasstraat reinigen. Hiermee voorkom je dat door aantasting van zout het roestproces wordt versneld.

Onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen. Blijf niet doorrijden tot er wat aan de auto mankeert. Laat in ieder geval tenminste één keer per jaar preventief een grote onderhoudsbeurt aan je auto uitvoeren. Op deze manier smoor je aankomende gebreken in de kiem.
© 2015 - 2025 Dasco73, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op het onderhoud van uw autoHet onderhouden van een auto is een kostenpost waar automobilisten niet onderuit kunnen. Een grote beurt is één keer uit…
Doe het zelf garageEen auto is vaak een grote kostenpost. Naast brandstof, verzekering en belasting betaalt u waarschijnlijk ook voor het o…
Wat kost een auto aan onderhoudWat kost een auto aan onderhoudReparatie en onderhoud maken samen met de brandstofkosten en verzekering een belangrijk deel uit van de kosten bij gebru…
Gebruikte auto: Kies je voor benzine, diesel of LPG?Brandstof is duur en het is daarom belangrijk om te kiezen voor een auto met een motor, die past bij jouw specifieke beh…

Brandstof besparen met een ECU resetBrandstof besparen met een ECU resetAutorijden kost geld en één van de grootste kostenposten is de brandstof. Nu zijn er brandstoffen die het verbruik vermi…
Is een lichte auto goed voor het milieu?Is een lichte auto goed voor het milieu?Lichte auto's stoten over het algemeen minder CO2 uit, daarom zijn ze meestal beter voor het milieu. Er zijn wel uitzond…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ThoWi, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Magazine: De Kampioen
  • Website: www.anwb.nl
Dasco73 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.