Zuiniger met het nieuwe rijden!

Zuiniger met het nieuwe rijden! Met de steeds hogere prijzen voor autobrandstof wordt het zuiniger rijden steeds interessanter. Natuurlijk is het ook goed tegen teveel CO2, en dus prima voor het milieu, maar laten we helder zijn: het is vooral prettig voor de beurs. Het nieuwe rijden bespaart op een eenvoudige manier brandstof en dus veel geld. Zuiniger is beter!

Autobrandstof

De meeste personenwagens die je tegenwoordig op de weg ziet, gebruiken als brandstof benzine, diesel of LPG, die allemaal worden gemaakt van fossiele brandstoffen. Zoals de naam al aangeeft, gaat het grondstoffen, die fossiel zijn, dus oud. We hebben het over aardolie en aardgas, en deze stoffen worden gevonden in onze aardbodem. Mooi, maar de voorraden zijn niet eindeloos en de verwachting is dat over een aantal decennia de economisch winbare voorraad gewoon op is.
Als je dan weet dat het mondiale autoverkeer nog alleen maar groeit en dat dus de behoefde aan brandstof toeneemt, dan besef je dat er een probleem aan zit te komen.

CO2

Een ander groot probleem van deze tijd is de steeds maar toenemende hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer, die verantwoordelijk kan zijn voor een toename van de gemiddelde temperatuur op aarde. Hierdoor smelten poolkappen en gaat de zeespiegel stijgen, met alle consequenties van dien.

Actie

Al deze problemen maken duidelijk, dat er iets moet gebeuren. We moeten zorgen dat onze voorraad fossiele brandstof niet zo snel opgaat én we moeten de uitstoot van CO2 sterk verminderen.

O ja, nog een puntje...

Laten we het maar eerlijk benoemen. Natuurlijk vinden we het milieu erg belangrijk, en de voorraad fossiele brandstoffen gaat ons allemaal zeer aan het hart. Maar hoe je het ook wendt of keert, dat zijn allemaal problemen voor de langere termijn. Is er ook maar één reden te noemen waarom we ons de problemen moeten aantrekken en actie ondernemen? Prima, als je één reden wilt: de inhoud van je beurs! Minder benzine verbruiken betekent heel simpel, dat het langer duurt voor je weer moet tanken, dat je hiermee geld bespaart. Zuiniger omgaan met brandstof is goed voor de beurs, waardoor je meer overhoudt om nóg leukere dingen mee te doen.

Het nieuwe rijden

Door je rijstijl een beetje aan te passen, bespaar je meteen op je brandstof. Dat kan oplopen tot een besparing van 10%. Dat is de moeite waard. Bovendien betekent zuinig rijden vaak ook, dat de motor minder zwaar wordt belast en dus langer mee kan. Dat betekent een tweede besparing, want het scheelt in onderhoudskosten. Bovendien betekent rustiger en zuiniger rijden ook dat het er allemaal wat veiliger aan toe gaat. Rijd je graag sportief? Dan liggen hier je kansen. Het nieuwe sportieve rijden betekent, dat je er een sport van gaat maken zo zuinig mogelijk door het verkeer te gaan!

Tips voor het nieuwe rijden

Hieronder zie je een aantal tips, die je kunnen helpen zuiniger te rijden. Er zijn enkele categorieën:
  • De auto
  • De banden
  • Hulpmiddelen
  • De voorbereiding
  • De rit
  • De grote vraag

De auto

Ben je toevallig toe aan de aanschaf van een nieuwe auto, let dan op het verbruik van je nieuwe bolide. Op www.energielabel.nl kun je informatie vinden over het energieverbruik van je nieuwe keuze. Hoe schoner en zuiniger hoe beter. Voor de echt zuinige auto's zijn er soms subsidiemogelijkheden en belastingbesparingen mogelijk. Toch de moeite waard daar eens even naar te kijken. Heb je je auto al voor de deur staan, dan is regelmatig onderhoud belangrijk. Controleer ook of je genoeg motorolie hebt en of die van de goede soort is. Hoe beter en efficiënter je motor kan draaien, hoe minder brandstof er wordt verbruikt.

De banden

  • Met een te lage bandenspanning ligt de auto zwaarder op de weg en moet dus harder werken. Harder werken betekent uiteraard meer brandstofverbruik. Controleer dus regelmatig, liefst maandelijks, of de bandenspanning nog klopt.
  • Veel automobilisten kiezen ervoor om in de winter met winterbanden te rijden. Ook dat vraagt meer brandstofverbruik, dus wissel op tijd weer terug naar zomerbanden.

Hulpmiddelen

Tal van hulpmiddelen loodsen je desgewenst door het verkeer. Daar zitten ook brandstofbesparende hulpmiddelen zij, zoals je boordcomputer of cruise control, waarmee je je snelheid mooi constant houdt. Het op het goede moment overschakelen van de ene naar de andere versnelling, kan voor een flinke besparing zorgen. Met een blik op de toerenteller kun je het goede moment beter kiezen. Een routeplanner helpt je met de kortste route. Hulpmiddelen heb je om te gebruiken!

De voorbereiding

  • Bedenk vóór je vertrekt waar je precies moet zijn en hoe je daar het beste kunt komen. Een routeplanner kan je helpen bij het vinden van de snelste, kortste en efficiëntste route. Elke kilometer dat je moet omrijden verbruikt onnodige brandstof. Denk ook goed na over het moment dat je je rit gaat maken. Kun je de spits vermijden, doe dat dan. Spitsrijden is duur!
  • Sommige mensen slepen een hele auto vol spullen met zich mee, terwijl die nergens voor gebruikt worden. Overweeg om ballast thuis te laten, meer gewicht in de auto betekent nu eenmaal dat de motor harder moet werken – dus meer brandstof verbruikt.
  • Je realiseert het je misschien niet, maar een dakkoffer, imperiaal of fietsenrek vergroten de luchtweerstand van de auto. Dat betekent allemaal dat, de motor meer moet doen om vooruit te komen. Haal, als die spullen niet meer nodig zijn, ze daarom dan de auto af.

De rit

  • Schakel op tijd naar een hogere versnelling door. Het beste moment zit tussen een toerental van 2000 en 2500. Bij dieselmotoren is dat wat lager, tussen de 1500 en 2000. Let op je toerenteller! Rijd in de hoogste versnelling waarbij de motor nog lekker draait.
  • Hoe gelijkmatiger je rijdt, hoe beter. Steeds vertragen en weer gas bijgeven kost meer brandstof dan een gelijkmatige snelheid.
  • Let op het andere verkeer en houdt voldoende afstand. Wordt er vóór je afgeremd, of zie je een rood verkeerslicht? Haal je voet van het gaspedaal en laat de motor uitlopen. Het heeft weinig zin gas te blijven geven en hard op de rem te moeten trappen. Dat extra dotje gas had dus bespaard kunnen worden.
  • Houd je aan de snelheidslimiet.
  • Moet je stoppen, bijvoorbeeld bij een spoorwegovergang of brug, zet dan de motor af.
  • Elektrische apparaten kosten ook energie. Dat wordt ontleend aan de accu, maar die moet met behulp van de motor worden opgeladen. Zet onnodige apparaten dus uit, zoals achterruitverwarming of airconditioning. Rondrijden met airconditioning aan en ramen open heeft trouwens geen enkele zin.

De grote vraag

Voor je in de auto stapt moet je je eerst de grote vraag stellen, die het allermeest brandstof kan besparen.... Moet je deze rit eigenlijk wel maken en heb je daar een auto voor nodig? Veel afstanden zijn heel gemakkelijk met de fiets of te voet af te leggen. Het is vaak een ingesleten gewoonte geworden hier de auto voor te pakken. Laat staan dat ding en pak de fiets. Dat is niet alleen goed voor het milieu en je beurs, maar ook voor het belangrijkste kapitaal dat je hebt: je eigen lijf!
© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen nieuwe auto kopen op fossiele brandstofGeen nieuwe auto kopen op fossiele brandstofMet een nieuwe auto kun je tegenwoordig tien tot vijftien jaar vooruit. Is het wel slim om nog een auto te kopen op foss…
De reis van benzineBenzine en brandstof, voor de mensheid een normale gang van zaken. Maar wat maakt benzine nou benzine en waar komt het v…
Bi-Fuel auto: wat is bi-fuel en wat zijn de voordelen?Bi-Fuel auto: wat is bi-fuel en wat zijn de voordelen?Door de nog steeds snel stijgende brandstofprijzen zijn zuinige auto’s erg in trek, steeds meer consumenten houden reken…
Elektrische auto: Auto van de toekomst?Elektrische auto: Auto van de toekomst?Steeds meer mensen houden rekening met de gezondheid van het milieu en dat zie je ook aan de opkomst van elektrische voe…

Prijsbewust autorijdenPrijsbewust autorijdenCrisis of niet, we willen graag mobiel blijven en zullen de auto niet snel wegdoen. Maar de automobilist is wel prijsbew…
Bronnen en referenties
  • www.hetnieuwerijden.nl
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 08-04-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.