Zuinig autorijden? Zó doe je dat!

Zuinig autorijden? Zó doe je dat! Autorijden in Nederland is een dure aangelegenheid. Met de al maar stijgende brandstofprijzen kunt steeds minder kilometers maken op 1 euro brandstof. Toch zijn er manieren om zuiniger en dus goedkoper van A naar B te komen.

Schakel onnodige accessoires uit

Hebt u die airconditioning altijd nodig? Deze levert een extra verbruik op van 10%. Controleer of u niet vergeten bent de achterruitverwarming uit te schakelen. Dit is ook een enorme stroomvreter. Bij helder weer kunt u ervoor kiezen om de verlichting uit te schakelen. Dit levert ook een besparing op. Rijdt met gesloten ramen, open ramen verhogen de luchtweerstand.

Controleer de bandenspanning

Zorg ervoor dat uw banden van de auto de juiste bandenspanning hebben. Een lage bandenspanning geeft een hogere rolweerstand en verhoogd het brandstofverbruik aanzienlijk. Ook slijten uw banden sneller en stuurt de auto over het algemeen zwaarder. De bandenspanning kunt u vrijwel bij elk tankstation controleren dan wel op spanning brengen.

Accelereer rustig

Het in beweging en op snelheid brengen van een auto kost de meeste brandstof. Als u rustig de snelheid verhoogt en eerder naar een hogere versnelling schakelt scheelt dit in het verbruik. Als u veel verkeerslichten achter elkaar moet nemen anticipeer dan op het verkeerslicht, scheur niet als een gek van het ene naar het volgende verkeerslicht maar pas uw snelheid dusdanig aan dat wanneer u bij het verkeerslicht aankomt op groen springt of nog staat. Op deze manier hoeft u niet snel op te trekken maar kunt rustig door naar het volgende verkeerslicht.

Rijdt constant met een lagere kruissnelheid

Als u een lange rit moet maken over de snelweg dan kunt u besparen op het verbruik door de snelheid te verlagen van bijvoorbeeld 120 km/u naar 110 km/u. Dit lijkt een klein verschil maar de lucht- en rolweerstand van een auto gaan kwadratisch omhoog naarmate men de snelheid verdubbeld. Met deze snelheid hoeft u vaak ook minder auto`s in te halen wat ook weer scheelt in verbruik.

Laat uw auto uitrollen

Als u op verkeerslichten of een rotonde afrijdt, rem dan niet op het laatste moment maar laat de auto uitrollen in een hoge versnelling en rem daarbij een beetje. Als u de auto laat uitrollen terwijl hij in de versnelling staat wordt de brandstoftoevoer afgesloten. Gratis kilometers dus!

Controleer uw luchtfilter

Lucht is de adem voor de motor van uw auto. De motor mengt de lucht met de brandstof waardoor het kan verbranden . Als de motor te weinig lucht krijgt zal hij dit compenseren door meer brandstof te gebruiken. Het luchtfilter moet daarom ook goed schoon zijn. Als er een zwarte waas over het filter heen zit doet u er goed aan het filter te vervangen.

Rijdt met een schone auto

Zoals al eerder vermeld gaat de luchtweerstand van de auto kwadratisch omhoog naarmate de snelheid wordt verdubbeld. Als u met een smerige auto rijdt verhoogd dit de luchtweerstand. Als u uw auto goed wast en voorziet van een waslaag op vooral de voorzijde (motorkap en zijpanelen) en dak van de auto kan dit ook een voordeeltje opleveren.
© 2007 - 2024 Knowledge, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Het nieuwe rijdenHet nieuwe rijdenHet nieuwe rijden is een term die vaak in de media wordt genoemd, maar wat is het en wat houd het nu eigenlijk precies i…

Auto zelf importeren tot 40% goedkoper!Auto zelf importeren tot 40% goedkoper!Door de BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen) en hogere nieuwprijzen, zijn auto's in Nederland veel duurder d…
Is uw auto al winterklaar? Doe het zelfIs uw auto al winterklaar? Doe het zelfDe winter staat weer voor de deur. U heeft het wel eens meegemaakt, een flinke nachtvorst en deuren vastgevroren, sloten…
Knowledge (2 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2007
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.