Middelbare school, een nieuwe of een tweedehands fiets?

Middelbare school, een nieuwe of een tweedehands fiets? De aankoop van een fiets voor schoolgaande kinderen wordt meestal in een opwelling gedaan. Vrij snel daarna kun je er dan achter komen dat het toch niet zo'n goed idee is geweest. Onderstaande tips kunnen u misschien op weg helpen om een betere keuze te maken. Nederland is een fietsenland, wat inhoud dat er ook een ruim aanbod is aan fietsen. U wilt voor uw kind natuurlijk een geschikte fiets zoeken waar ze het liefst de hele middelbare schoolperiode mee vooruit kunnen. Soms lukt dit niet als uw zoon of dochter nog wat klein van stuk is en de groeispurt nog plaats moet gaan vinden. Dan zal er niet veel anders opzitten dan over een paar jaar weer naar een groter model uit te kijken.

De keuze valt op een degelijke nieuwe fiets, de kosten zijn niet van belang:

Als u voor de keuze van een goede, nieuwe fiets gaat, is het raadzaam om bij een fietsenwinkel in de buurt langs te gaan om u voor te laten lichten wat voor uw kind de beste keuze is. Zij hebben de kennis en de mogelijkheden om u uitgebreid te informeren over de voor en nadelen van elk model. Dit artikel zal dan voor u verder niet veel interessants te bieden hebben.

De keuze valt op een goedkope nieuwe fiets of een tweedehandse, de kosten tellen wel degelijk mee

Fietsen van middelbare scholieren hebben veel te lijden doordat er meestal niet echt zuinig mee om wordt gesprongen. Vooral jongens kunnen er wat van! Stoepjes worden genomen met slappe banden, liefst met zijn tweeën erop en er zit al snel een slag in het wiel. Samen op de fiets ja gezellig! Niet zo best voor de velgen en de bagagedrager. En dan ook nog even wat stunten op alleen het achterwiel, altijd leuk om wat indruk te maken op de medescholieren of dat leuke meisje of jongen uit de klas. Dat het voorwiel er bij het neerkomen wat ovaler van wordt nemen ze er dan maar bij. Voor al deze stunten en het van huis naar school en weer terug gaan, heeft uw zoon of dochter gewoon een degelijke fiets nodig.

Aanbod van fietsen

Er zal een keuze gemaakt moeten worden uit het grote aanbod van fietsen en de meest voor de hand liggende fietsen
zullen de revue passeren:

De derailleurfiets

Dit is een type fiets die gemaakt is om je snel en met minder inspanning overal naar toe te brengen. Dit type fiets heeft veel versnellingen die aan de buitenkant van de wielen gemonteerd zijn. Dit heeft als voordeel dat er minder wrijving optreedt dan bij fietsen met versnellingen die binnen in het achterwiel gemonteerd zitten.

Meestal zijn het fietsen die van lichter materiaal gemaakt zijn, maar zeker niet zo stevig zijn als de traditionelere fiets. Het remsysteem bestaat uit remblokken die op de velgen gemonteerd zitten. Meer slijtage en bij slecht weer wat minder remcapaciteit door regen en modder wat zich hecht aan de remschoenen. Ook het derailleursysteem is onderhoudsgevoelig en zal regelmatig schoongemaakt en gesmeerd moeten worden. Alle regen,modder en pekel komen direct in contact met het systeem en werken daar negatief op in. Ook het materiaal van tandwielen en ketting is veel dunner dan van de standaard fiets en moet dus veel sneller vervangen worden. Reken maar gauw op eens in de twee jaar. De kosten lopen hierdoor erg op. Vanwege het gewicht zijn de wielen meestal wat smaller, de spatborden van kunststof en de bagagedrager niet geschikt voor tassen of andere schoolattributen. Kortom een fiets die eigenlijk niet geschikt is voor uw doel.

De terugtrapremfiets

Dit is eigenlijk de minst onkostengevoelige en meest probleemloze fiets die u kunt kopen. Het remsysteem zit in het achterwiel en is bijna onderhoudsvrij. De rem is te bedienen door de trappers tegengesteld aan het fietsen te bewegen. Nadeel is hooguit dat er (meestal) geen voorrem op zit, dus de remcapaciteit is wat minder. Een groot probleem is het meestal niet, want je leert er al snel rekening mee te houden. Helaas is dit type fiets niet populair bij de jeugd, dus zullen ze er niet snel zelf voor kiezen. Het tweedehandse aanbod van dit soort fietsen is daardoor ook niet zo groot. Maar als u ze de keuze geeft om een omafiets aan te schaffen, zullen de meeste kinderen u eeuwig dankbaar zijn. Dit type is erg in trek bij de schoolgaande jeugd en ze horen er met zo'n fiets helemaal bij! Er kan niet zoveel aan stuk,is degelijk, dus een aanrader.

De trommelremfiets

Dit is een goed alternatief voor kinderen die ver moeten fietsen. Alle trommelremfietsen hebben 3, 5 of 7 versnellingen in het achterwiel en je hebt meteen het voordeel van een voor- en een achterrem die niet onderhoudsgevoelig zijn. De remkabels en de versnellingskabel zijn natuurlijk wel weer wat minder onderhoudsvriendelijk en zullen af en toe gesmeerd moeten worden. Ook kunnen de kabels stuk getrokken worden bij het in en uit de fietsenstallingen halen van de fiets. Dit is enigszins te voorkomen door de kabels wat dichter bij het stuur samen te binden met een kabelstrapje. Dus afhankelijk van de afstand die uw kind er mee zal moeten overbruggen, kan dit een goede keuze zijn.

De goedkope nieuwe fiets

Blinkend staan ze u uit te dagen in de supermarkten en bouwmarkten. Neem me toch mee, lijken ze te roepen! Trap er niet in en besteed hetzelfde geld of misschien nog net iets meer aan een goed tweedehands exemplaar. Een goedkope nieuwe fiets is eigenlijk altijd van slechte kwaliteit en heeft al vele ouders tot wanhoop gebracht vanwege de regelmatig terugkerende hoge onkosten. En op het moment dat de fiets weer eens bij de fietsenmaker is, wordt al snel een beroep gedaan op een van de fietsen van de ouders. Die worden daar dikwijls ook niet echt beter van.

Het zwakste punt van deze fietsen zijn meestal de slechte velgen en de spaken. Regelmatig breekt er een, met al gauw een slag in het wiel als resultaat. Na nog een paar weken is er een grote kans dat het wiel niet meer rond kan draaien. Dan zijn de kosten zo hoog dat het al snel de aanschafprijs van de fiets benaderd en soms zels wel overschrijd. Laat u het toch maar weer repareren, dan gaat het roestproces van de fiets ondertussen gewoon door. Dit gaat bij dit soort fietsen echt hard en al snel begint de lak te bladderen. Ook trillen er geregeld allerlei bouten en moeren los. Als dit niet regelmatig bijgesteld wordt, dan valt de fiets vanzelf een keer uit elkaar. Ook het licht van de fiets kan zomaar uitvallen vanwege roest op de verbindingspunten van de spatborden en het frame. Kortom, een van de slechtste keuzes die u kunt maken voor uw zoon of dochter.

Conclusie

Afhankelijk van de afstand die er gefietst moet worden, hebben de terugtrapremfiets of de trommelremfiets van een van de bekendere merken, veruit de voorkeur. Let bij de aanschaf nog wel even op de hoogte van de fiets in verhouding met de lengte van uw kind, de staat van de fiets en of er eventueel garantie op de fiets verleend word. Is dit laatste niet het geval, til in elk geval de fiets even op en draai aan de wielen. Zit er geen grote slag in de wielen dan is de kans redelijk aanwezig dat de fiets een goede behandeling heeft gehad.

En dan meteen ook maar even het profiel van de banden controleren om een tegenvaller op korte termijn te voorkomen en als alles goed lijkt uiteraard een proefritje door de potentiële nieuwe eigenaar of eigenares. Die zal er de komende jaren toch mee op pad gaan, dus moet de aankoop ook nog wel even lekker fietsen!
© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
Een omafiets kopen: tips en adviezenOmafietsen zijn hot. De markt is daar op grootse wijze op ingesprongen en omafietsen zijn tegenwoordig dan ook te koop i…
Besparen op kinderfietsenBesparen op kinderfietsenKinderfietsen zijn duur in aanschaf en ze fietsen er maar tijdelijk op. Binnen een paar jaar moet de fiets weer vervange…
Tweedehands fiets kopen - TipsNieuwe fietsen zijn duur. Een tweedehands fiets kan een goed(koop) alternatief zijn. Waar moet je op letten bij de aansc…

Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…
Fietsen in alle soorten en matenFietsen in alle soorten en matenNederland heeft met 18 miljoen fietsen de hoogste fietsdichtheid ter wereld. De fietsverkoop neemt daarnaast almaar toe.…
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 06-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.