Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteit

Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteit Voor mensen met een visuele beperking zijn tal van hulpmiddelen en aanpassingen beschikbaar om hun mobiliteit te verbeteren. Hierdoor is het absoluut niet nodig om thuis achter de geraniums te blijven zitten. De keuze aan hulpmiddelen is divers en afgestemd op verschillende behoeften. Sommige blinden en slechtzienden verkennen graag nieuwe routes, terwijl anderen het liefst binnen hun vertrouwde omgeving blijven. Naast de persoonlijke hulpmiddelen kan ook de gemeente, stad of openbare plaats bijdragen aan een veiliger en toegankelijker mobiliteitsnetwerk voor visueel gehandicapten.

Apps voor blinden en slechtzienden

Veel blinden en slechtzienden maken gebruik van een iPhone met VoiceOver, waarop talrijke apps beschikbaar zijn. Deze apps zijn ontworpen om verschillende aspecten van het dagelijks leven te vergemakkelijken:
  • GPS: Helpt bij het zelfstandig vinden van de weg.
  • Hulp vragen: De app "Be My Eyes" verbindt visueel gehandicapte gebruikers met ziende vrijwilligers die beschrijven wat ze zien.
  • Kompas: Biedt informatie over richtingen en oriëntatiepunten.
  • Openbaar vervoer: Geeft informatie over halte-aankondigingen, dienstregelingen en omleidingen.

Een blindengeleidehond zoekt ook dingen op / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.beEen blindengeleidehond zoekt ook dingen op / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be

Blindengeleidehond

Een blindengeleidehond is een waardevol mobiliteitshulpmiddel dat blinden en slechtzienden helpt om veilig van punt A naar punt B te komen zonder tegen obstakels aan te lopen. De geleidehond vermijdt zowel horizontale als verticale obstakels en kan op commando voorwerpen aanwijzen. Vaak wordt de blindengeleidehond gecombineerd met een witte stok en/of een GPS-systeem. Deze combinatie biedt een hoge mate van zelfstandigheid, hoewel hulp vragen nog steeds noodzakelijk kan zijn in bepaalde situaties.

GPS-systeem

GPS-systemen, vaak ingebouwd in smartphones, zijn nuttig voor blinden en slechtzienden. Er zijn ook speciale GPS-toestellen beschikbaar bij hulpmiddelenleveranciers, zoals de Trekker Breeze en Kapten Mobility. Deze apparaten bieden uitgebreide informatie over straatnamen, kruispunten en belangrijke oriëntatiepunten, en helpen bij het vinden van interessante locaties in de omgeving. Ze bieden zekerheid en vergroten de onafhankelijkheid tijdens het reizen.

Herkenningstekens

Voor sommige visueel gehandicapten is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn, vooral als ze geen witte stok of blindengeleidehond gebruiken. Herkenningstekens zoals een herkenningsplaatje, armband of button met de woorden "blind" en/of "slechtziend" kunnen nuttig zijn om anderen te informeren over de visuele beperking en de veiligheid te verhogen.

Rateltikker / Bron: WikimediaImages, PixabayRateltikker / Bron: WikimediaImages, Pixabay

Kompas

Een sprekend kompas of een kompas met braille helpt blinden en slechtzienden bij het oriënteren. Deze apparaten geven de windrichtingen en tussenrichtingen aan. Voor het beluisteren van de richting, drukt de gebruiker op een knop. Bij een kompas met braille kan de gebruiker de wijzerplaat met braille-indicatie betasten om de richtingen te bepalen.

Rateltikker

Een rateltikker is een apparaat dat aan verkeerslichten is bevestigd en helpt blinden en slechtzienden bij het oversteken. Wanneer de gebruiker of de blindengeleidehond op de rateltikkerknop drukt, begint het apparaat te ratelen als het verkeerslicht op groen staat. Sommige rateltikkers passen hun geluidsniveau aan op het omgevingsgeluid: ze klinken zacht bij weinig verkeer en luider bij drukte. Op de zijkant kunnen reliëftekens staan die de straatsituatie in het kort aangeven.

Ribbeltegel / Bron: AKuptsova, PixabayRibbeltegel / Bron: AKuptsova, Pixabay

Straatsignalisatie

Het aanbrengen van antislip- of contraststrips en kunststoftegels in contrasterende kleuren verhoogt de zichtbaarheid voor slechtzienden. Dit is bijzonder nuttig op trappen en pleinen. Blindengeleidelijnen (geleidelijnen) helpen blinden en slechtzienden door middel van tastbare signalen. Hier zijn enkele voorbeelden:
  • Informatietegels / Rubbertegels: Duiden belangrijke punten aan, zoals een bushalte.
  • Noppentegels: Waarschuwen voor veranderingen, zoals het begin van een oversteekplaats.
  • Ribbellijnen: Geven de richting aan, bijvoorbeeld van buiten naar de lokettenhal in een station.
  • Natuurlijke gidslijnen: Zoals muren, grasstroken of hagen, helpen bij oriëntatie met een witte stok.

Witte stok

De witte stok is een essentieel mobiliteitshulpmiddel voor slechtzienden en blinden. Deze stok is zowel een herkenningsmiddel als een taststok. De gebruiker houdt de witte stok voor zich uit om obstakels te detecteren en te vermijden. Witte stokken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kunnen uitschuifbaar of opplooibaar zijn. De punt van de stok kan verwisselbaar zijn en sommige stokken zijn uitgerust met obstakelsensortechnologie, zoals de I-Cane Mobile en de Ultracane, die waarschuwen voor obstakels op hoofd- en borsthoogte.

Nieuwe technologische ontwikkelingen

De technologische vooruitgang biedt voortdurend nieuwe mogelijkheden voor blinden en slechtzienden. Hier zijn enkele recente innovaties:
  • Smartglasses: Brillen die visuele informatie real-time omzetten in gesproken taal of braille, zoals de Aira-bril.
  • Verhoogde realiteit (AR) apps: Apps die omgevingsinformatie verstrekken via geluid of trillingen, zoals Seeing AI en Aira.
  • Slimme navigatiesystemen: Geavanceerde GPS-systemen met realtime verkeersinformatie en aanbevelingen voor veilige routes.
  • Toegankelijkheid van digitale platformen

  • Een steeds groter deel van de leer- en werkomgeving verschuift naar digitale platformen. Het is van groot belang dat deze platformen toegankelijk zijn voor mensen met visuele beperkingen. Enkele belangrijke punten voor toegankelijkheid zijn:
    • Digitalisering van leermateriaal: Zorg ervoor dat alle lesmaterialen, cursussen en examens digitaal beschikbaar zijn en compatibel met schermlezers.
    • Webtoegankelijkheid: Websites en online platforms moeten voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
    • Ondersteuning van hulptechnologieën: Zorg ervoor dat digitale tools en platforms goed functioneren met hulpmiddelen zoals brailleleesregels en spraaksoftware.

    Een bachelor- of masterdiploma behalen als je blind of slechtziend bent is goed mogelijk, maar dit lukt enkel indien er een goede communicatie bestaat tussen de school en de student! Bekijk de studie vanuit uitdagingen, kansen en mogelijkheden waarbij iedereen wat van elkaar leert. Vul dit aan met een snuifje creativiteit en "goesting" en dan is er heel veel mogelijk!

    Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenWitte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenBlind of slechtziend zijn of worden kan voor veel mensen een grote uitdaging zijn. Vroeg of laat krijgen blinden of slec…
Een blindengeleidehond op de werkvloerEen blindengeleidehond op de werkvloerHet integreren van arbeidsgehandicapten, zoals blinden en slechtzienden, op de werkvloer blijft een uitdaging, ondanks h…
Blind of slechtziend: Zich veilig verplaatsen in de winterBlind of slechtziend: Zich veilig verplaatsen in de winterDe winterperiode brengt vele gezellige momenten met zich mee, zoals vakantie met familie en vrienden, knus bij de kachel…
Omgangstips met blinden en slechtziendenOmgangstips met blinden en slechtziendenHet omgaan met iemand die blind of slechtziend is, kan voor mensen zonder visuele beperking soms een uitdaging lijken. T…

Bruggen, een dilemma voor het wegverkeerBruggen, een dilemma voor het wegverkeerIn Nederland kennen we het allemaal: wachten voor een brug. Dit geldt voor weggebruikers, maar ook voor het scheepvaartv…
Boete - Verkeersboetes in Duitsland voor 2020Boete - Verkeersboetes in Duitsland voor 2020Hoe hoog zijn de verkeersboetes in Duitsland voor personenauto's, lichte bedrijfsauto's en motorfietsen in 2020? In Duit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kim Bols, foto genomen op 11 oktober 2016
  • 5 producten(en) gevonden voor: '2.2.5. gps-systeem', http://www.vlibank.be/vlibank.jsp?COMMAND=PFRAME&ORDER=naam&THES_CLAS=2.2.5., geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Eigen ervaring
  • Kompassen, voor blinden en slechtzienden, http://www.hulpmiddelenwijzer.nl/kompassen-voor-blinden-en-slechtzienden, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • MOBILITY - MOBILITEIT (79) APPS, http://www.appwijzer.be/app/Mobiliteit.html, geraadpleegd op 23 augustus 2016£
  • Trekker Breeze +, http://home.sensotec.be/products/detail.aspx?ID=345, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Afbeelding bron 1: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
  • Afbeelding bron 2: WikimediaImages, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: AKuptsova, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-08-2024
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.