De grootste cargo maatschappijen ter wereld

De grootste cargo maatschappijen ter wereld Cargo airlines of airfreight carriers zijn luchtvaartmaatschappijen die zich hebben gespecialiseerd in het vervoeren van vracht in plaats van passagiers. Sommige cargo airlines zijn onderdelen van grote luchtvaartmaatschappijen die ook gewone vluchten uitvoeren zoals bijvoorbeeld KLM Cargo of British Airways World Cargo. Ook enkele post- en pakketbezorgers zoals DHL en UPS hebben hun eigen cargotak om op die manier hun vracht op zo economisch gunstig mogelijke wijze te vervoeren.

's Werelds grootste cargo maatschappijen


Over cargo maatschappijen

Cargo Airlines vervoeren van alles, van post tot voedsel en van auto's tot grote onderdelen bedoeld voor de bouw. Er zijn grote maatschappijen die alleen aan vrachtvervoer door de lucht doen, maar er zijn ook maatschappijen die aan pakketbezorging doen en daarnaast hun eigen luchtvaarttak hebben, zoals bijvoorbeeld DHL en UPS. Ook zijn er grote passagiersmaatschappijen die naast hun reguliere vluchten ook een speciaal departement hebben voor het vervoer van vracht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij KLM, Lufthansa, Pan Am en Northwest.

De grootste cargo airlines op het gebied van cargo

In dit overzicht zie je het aantal ton dat per maatschappij jaarlijks vervoerd wordt (in miljoenen). De gegevens zijn van 2019.
 1. United States FedEx Express 16,020
 2. United Arab Emirates Emirates SkyCargo 11,240
 3. United States UPS Airlines 10,936
 4. Hong Kong Cathay Pacific Cargo 9,464
 5. South Korea Korean Air Cargo 8,079
 6. Germany Lufthansa Cargo 7,054
 7. Singapore Singapore Airlines Cargo 6,019
 8. Qatar Qatar Airways Cargo 5,997
 9. Luxembourg Cargolux 5,753
 10. Taiwan China Airlines Cargo 5,266

Het betreft hier een totaal aan vervoerde kilo's (dus exclusief het gewicht van het toestel zelf). Het is een optelsom van alle internationale en binnenlandse transport. Kijkend naar enkel internationaal transport, dan komt Korean Air op de eerste plaats. FedEx Express is de grootste op de binnenlandse markt, maar dat komt natuurlijk omdat de Verenigde Staten een wereld op zich is wanneer het gaat om transport, en dit is het land waar de maatschappij zich op richt. Ruim de helft van hun transport is voor de Amerikaanse binnenlandse markt.

Meer over een selectie aan grote cargo maatschappijen

United States FedEx Express

FedEx Express is gevestigd in Memphis, Tennessee, Verenigde Staten van Amerika. Dit is dus de grootste cargo airline van de wereld. Het is een onderdeel van FedEx Corporation en ze bezorgen dagelijks pakketten op circa honderden bestemmingen wereldwijd. Ze zijn niet alleen een luchtvaartmaatschappij, maar hebben ook hub eigen bezorgdienst voor pakketten aan zowel bedrijven als particulieren.

Lufthansa Cargo

Ook Lufthansa is bij de meeste mensen met name bekend als een van 's werelds grootsten wanneer het gaat om passagiersvervoer. Maar ook binnen de cargowereld is het een van de grote jongens. Ze zijn gevestigd in Frankfurt, maar hebben ook een grote afdeling op Leipzig Halle Airport, die uitsluitend werk doet voor DHL. Ze bedienen landen in vijf continenten.

United Parcel Service

UPS kennen we van de bruine busjes en de bezorgers in keurige bruine uniformen, getuigen ook de bijnaam 'The Big Brown Machine'. UPS, dat is gevestigd in Sandy Springs, Georgia, is de grootste pakketbezorger ter wereld: ze leveren dagelijks zo'n 15 miljoen pakketten af! Ze verzorgen hun luchttransport zelf met UPS Airlines, dat is gevestigd in Louisville, Kentucky. Hun Worldport is met 20.000 werknemers de belangrijkste werkverschaffer in de stad. 75% van hen zijn studenten, omdat het meeste werk parttime is, en ook vaak 's nachts wordt uitgevoerd.

Singapore Airlines Cargo

Singapore Airlines Cargo is een onderdeel van Singapore Airlines, die op zijn beurt weer deel uit maakt van de WOW Alliance. Ze hebben wereldwijd drie grote hubs. Naast Singapore Changi Airport, staan er ook grote kantoren op Brussels Airport en Sharjah International Airport in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze vliegen op tientallen bestemmingen in circa twintig landen.

Cathay Pacific

Cathay Pacific pakt het vrachtvervoer ook groots aan. Op Hong Kong Airport hebben zij een eigen terminal die nog steeds aan het uitbreiden is tot het uiteindelijke formaat van 10 hectare.

China Airlines

China Airlines verzorgd het vrachtvervoer ook naast het passagiersvervoer. Zij zijn geen Chinese, maar een Taiwanese maatschappij. Zij hebben hun hubs op Bangkok Suvarnabhumi Airport, Hong Kong International Airport en Kaohsiung International Airport (Taiwan) en richten zich hoofdzakelijk op de Aziatische markt.

Eva Airways

EVA heeft zich naast gewoon vrachtvervoer ook nog gespecialiseerd in bijzonder vervoer van high tech apparatuur, kunststukken en dieren. Ze verzorgen tientallen malen per week vluchten naar onder meer Londen, Wenen, Brussel, Los Angeles, Dallas, Chicago, Atlanta en New York. Sinds 2003 staat hun Europese hoofdkantoor in Brussel.

Air France

Air France Cargo is verantwoordelijk voor vrachtvluchten naar ruim 150 bestemmingen in meer dan tachtig landen, waaronder ook veel Franse overzeese gebiedsdelen. Hun hoofdkantoor is gevestigd op Roissy-Charles de Gaulle, ten noorden van Parijs.

Cargolux

Deze in Luxembourg gevestigde maatschappij die ook nog net in de top 10 staat is een van de grootste all-cargo maatschappijen van Europa. Sinds eind jaren 70 zijn ze gaan uitbreiden naar de Verenigde Staten, en inmiddels hebben ze diverse bestemmingen op zes continenten.
© 2009 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De cargo cults in het Pacifische gebiedDe cargo cults in het Pacifische gebiedVan alle religies op de wereld zijn de zogenaamde cargo cults wel de meest bijzondere. Deze religies kenden een grote op…
Recht van consument bij vliegvakantieRecht van consument bij vliegvakantieNederland gaat massaal op vakantie. Lekker met het vliegtuig naar uw vakantiebestemming. Maar stel dat er op het vliegve…
Tres Hombres duurzaam transport over zeeTres Hombres duurzaam transport over zeeDe Tres Hombres is een schoenerbrik die op duurzame wijze, op zeil, vrachten over de oceanen vervoert. Stichting Atlanti…
Emigreren en reizen met je huisdier per vliegtuigEmigreren en reizen met je huisdier per vliegtuigWelke papieren, inentingen en paspoorten hebben dieren nodig als ze gaan reizen of vliegen? Moeten huisdieren een vliegt…

Blusvliegtuig: de brand meester vanuit de luchtBlusvliegtuig: de brand meester vanuit de luchtBosbranden tarten regelmatig diverse beboste gebieden. Vanwege de droge ondergrond en het brandbare materiaal moet de br…
F-16 Fighting FalconDe F-16 Fighting Falcon is het standaard gevechtsvliegtuig van de Nederlandse Luchtmacht. De F-16's zijn sinds 1979 oper…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Patrick Feller, Flickr (CC BY-2.0)
 • International Air Transport Association
 • http://www.chapman-freeborn.com/cargo/cargospecs.aspx
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_airline
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-08-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.