Tien vragen over het E-Ticket

Wie een vlucht boekt op internet, heeft buiten een e-mail en een boekingsnummer niet veel in de hand. Eigenlijk is dit een praktische zaak. De papieren tickets van vroeger kon men vergeten of verliezen, men moest de tickets afhalen of laten opsturen. Het E-Ticket ligt daarentegen zeker als gegevensbestand in de computer. Toch wat gebeurd er als de computer een keer niet functioneert of als bij het inchecken de gegevens niet vindbaar zijn? Of als er in het buitenland moeilijkheden optreden?

Hoe werkt een E-Ticket?

Er zijn bijna geen verschillen met het papieren ticket. U gaat naar de check-in balie, laat u paspoort en boekingsbevestiging zien en u ontvangt een boardingskaart. Wie met een creditcard betaald heeft of lid is van een programma, geeft bij de check-in balie zijn kaart. Met een E-Ticket kunt u ook uw boardingskaart aan de ticketautomaten of online laten uitdrukken.

Wat gebeurt er als er bij de check-in een probleem is en de boeking niet te vinden is?

Voor de zekerheid dient de passagier steeds een afdruk van de boekingsbevestiging bij zich te hebben, de zogenoemde ’Itinerary Receipt’. Met het daarop vermelde ticketnummer kan de luchtvaartmaatschappij het ticket in het systeem vinden.

Wat gebeurt er bij een uitval van het reserveringssysteem? Moet er dan een nieuw ticket gekocht worden?

Na inlichting bij Lufthansa komt het uitvallen van het systeem zelden voor en mocht dit gebeuren, is het zo kort, dat bijna altijd nog de mogelijkheid bestaat op het E-Ticket terug te grijpen. Voor de extreme noodgevallen hebben de luchtvaartmaatschappijen een procedure. Het biedt de mogelijkheid dat de passagier kan vliegen, zonder een nieuw ticket te moeten kopen.

Zijn met een E-Ticket vluchten met verschillende luchtvaartmaatschappijen mogelijk?

Meer dan 290 luchtvaartmaatschappijen hebben hun computersysteem al op het E-Ticket omgesteld. Vlot functioneert de uitwisseling van gegevens echter alleen binnen de Airline-Alliances. Buiten deze samenhang is het E-Interlining nog niet overal mogelijk.

Is met een E-Ticket een wissel van luchtvaartmaatschappijen mogelijk?

Ja, aangenomen dat tussen de luchtvaartmaatschappijen een akkoord aanwezig is, dat de combinatie/ wissel mogelijk maakt. Is dit niet het geval, kan aan een ticketbalie door de luchtvaartmaatschappij het E-Ticket in een papieren ticket omgezet worden. Natuurlijk is een wissel alleen mogelijk, als het betaalde tarief het toelaat.

Sommige landen, bijvoorbeeld Thailand, verlangen bij aankomst een bewijs van een geboekte terugvlucht. Hoe bewijs ik dit zonder een papieren ticket?

In de reisdocumenten dient u altijd een afdruk van de boeking te hebben, de Itinerary Receipt. Deze wordt zonder problemen in landen zoals Thailand, als terugvluchtbevestiging accepteert.

Kan ik met een E-Ticket in alle landen reizen?

Nee. In de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) zijn er alleen maar bij één vijfde van alle vluchten E-Tickets. In Rusland was het E-Ticket tot voor kort volgens de wet nog verboden. Ook in Noord-Afrika liggen de aantallen niet veel hoger. Vooral kleine luchtvaartmaatschappijen blijven bij hun procedures, daar de overstap op E-Tickets complex en duur is. In deze gevallen worden nog papieren tickets uitgesteld.

Kan ik in plaats van een E-Ticket een papieren ticket ontvangen?

Tegen een toeslag bieden bijna alle luchtvaartmaatschappijen deze mogelijkheid aan. Een uitzondering zijn de goedkope luchtvaartmaatschappijen. Hun werkwijze biedt geen papieren tickets aan. Uiteindelijk veroorzaken deze kosten, ter hoogte van $8.

Is met een E-Ticket ook Rail&Fly mogelijk?

Voor Rail&Fly is op het moment bij de meeste luchtvaartmaatschappijen nog een apart ticket nodig, dat naar de passagiers wordt opgestuurd. Ook dit krijgt u via online boeking. Echter moet dit direct in aansluiting op de boeking van de vlucht plaatsvinden.

Krijgen baby’s en kleine kinderen ook een E-Ticket?

Op vluchten van Lufthansa is dit mogelijk. Er zijn ook talrijke andere luchtvaartmaatschappijen die E-Tickets voor baby’s en kleine kinderen aanbieden.
© 2008 - 2020 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waar is een vliegticket uit opgebouwd?Waar is een vliegticket uit opgebouwd?Vliegen is een snelle maar ook dure manier van reizen. Een ticket is tegenwoordig snel betaald, maar veel mensen weten e…
Vliegen: de goedkoopste vliegtickets zoeken via SkyscannerVliegen: de goedkoopste vliegtickets zoeken via SkyscannerAls je op het internet op zoek wilt naar goedkope vliegtickets, dan kan je terecht op verschillende websites. Maar het p…
Geen papieren vliegtickets meerHerkenbaar? Voordat de vakantie begint behoorlijk wat stress? Inpakken van de spullen, huisdieren wegbrengen, deuren goe…
Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets: goedkoopste vliegvakanties boeken. Vliegen kan steeds goedkoper. Via internet zijn er diverse aan…

Goedkoop vliegen met Middle East AirlinesGoedkoop vliegen met Middle East AirlinesMiddle East Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Libanon en behoort tot de luchtvaartalliantie SkyTeam. A…
Air Zimbabwe tickets: goedkoop vliegen naar ZimbabweAir Zimbabwe tickets: goedkoop vliegen naar ZimbabweNaar Zimbabwe ga je als toerist meestal voor de Victoriawatervallen. Air Zimbabwe is een luchtvaartmaatschappij die je e…

Reageer op het artikel "Tien vragen over het E-Ticket"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jootje
Laatste update: Juli 2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Schrijf mee!