Tien vragen over het E-Ticket

Wie een vlucht boekt op internet, heeft buiten een e-mail en een boekingsnummer niet veel in de hand. Eigenlijk is dit een praktische zaak. De papieren tickets van vroeger kon men vergeten of verliezen, men moest de tickets afhalen of laten opsturen. Het E-Ticket ligt daarentegen zeker als gegevensbestand in de computer. Toch wat gebeurd er als de computer een keer niet functioneert of als bij het inchecken de gegevens niet vindbaar zijn? Of als er in het buitenland moeilijkheden optreden?

Hoe werkt een E-Ticket?

Er zijn bijna geen verschillen met het papieren ticket. U gaat naar de check-in balie, laat u paspoort en boekingsbevestiging zien en u ontvangt een boardingskaart. Wie met een creditcard betaald heeft of lid is van een programma, geeft bij de check-in balie zijn kaart. Met een E-Ticket kunt u ook uw boardingskaart aan de ticketautomaten of online laten uitdrukken.

Wat gebeurt er als er bij de check-in een probleem is en de boeking niet te vinden is?

Voor de zekerheid dient de passagier steeds een afdruk van de boekingsbevestiging bij zich te hebben, de zogenoemde ’Itinerary Receipt’. Met het daarop vermelde ticketnummer kan de luchtvaartmaatschappij het ticket in het systeem vinden.

Wat gebeurt er bij een uitval van het reserveringssysteem? Moet er dan een nieuw ticket gekocht worden?

Na inlichting bij Lufthansa komt het uitvallen van het systeem zelden voor en mocht dit gebeuren, is het zo kort, dat bijna altijd nog de mogelijkheid bestaat op het E-Ticket terug te grijpen. Voor de extreme noodgevallen hebben de luchtvaartmaatschappijen een procedure. Het biedt de mogelijkheid dat de passagier kan vliegen, zonder een nieuw ticket te moeten kopen.

Zijn met een E-Ticket vluchten met verschillende luchtvaartmaatschappijen mogelijk?

Meer dan 290 luchtvaartmaatschappijen hebben hun computersysteem al op het E-Ticket omgesteld. Vlot functioneert de uitwisseling van gegevens echter alleen binnen de Airline-Alliances. Buiten deze samenhang is het E-Interlining nog niet overal mogelijk.

Is met een E-Ticket een wissel van luchtvaartmaatschappijen mogelijk?

Ja, aangenomen dat tussen de luchtvaartmaatschappijen een akkoord aanwezig is, dat de combinatie/ wissel mogelijk maakt. Is dit niet het geval, kan aan een ticketbalie door de luchtvaartmaatschappij het E-Ticket in een papieren ticket omgezet worden. Natuurlijk is een wissel alleen mogelijk, als het betaalde tarief het toelaat.

Sommige landen, bijvoorbeeld Thailand, verlangen bij aankomst een bewijs van een geboekte terugvlucht. Hoe bewijs ik dit zonder een papieren ticket?

In de reisdocumenten dient u altijd een afdruk van de boeking te hebben, de Itinerary Receipt. Deze wordt zonder problemen in landen zoals Thailand, als terugvluchtbevestiging accepteert.

Kan ik met een E-Ticket in alle landen reizen?

Nee. In de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) zijn er alleen maar bij één vijfde van alle vluchten E-Tickets. In Rusland was het E-Ticket tot voor kort volgens de wet nog verboden. Ook in Noord-Afrika liggen de aantallen niet veel hoger. Vooral kleine luchtvaartmaatschappijen blijven bij hun procedures, daar de overstap op E-Tickets complex en duur is. In deze gevallen worden nog papieren tickets uitgesteld.

Kan ik in plaats van een E-Ticket een papieren ticket ontvangen?

Tegen een toeslag bieden bijna alle luchtvaartmaatschappijen deze mogelijkheid aan. Een uitzondering zijn de goedkope luchtvaartmaatschappijen. Hun werkwijze biedt geen papieren tickets aan. Uiteindelijk veroorzaken deze kosten, ter hoogte van $8.

Is met een E-Ticket ook Rail&Fly mogelijk?

Voor Rail&Fly is op het moment bij de meeste luchtvaartmaatschappijen nog een apart ticket nodig, dat naar de passagiers wordt opgestuurd. Ook dit krijgt u via online boeking. Echter moet dit direct in aansluiting op de boeking van de vlucht plaatsvinden.

Krijgen baby’s en kleine kinderen ook een E-Ticket?

Op vluchten van Lufthansa is dit mogelijk. Er zijn ook talrijke andere luchtvaartmaatschappijen die E-Tickets voor baby’s en kleine kinderen aanbieden.
© 2008 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergoeding bij annulering vlucht door stakingVergoeding bij annulering vlucht door stakingWanneer je een vliegticket geboekt hebt bestaat de mogelijkheid dat je vlucht geannuleerd wordt als gevolg van een staki…
Luchtvaartmaatschappij failliet: wat te doen als klant?Luchtvaartmaatschappij failliet: wat te doen als klant?Als je een vliegticket gekocht hebt en de betreffende luchtvaartmaatschappij gaat vervolgens failliet, wat zijn dan je o…

Vliegangst: tips om toch ontspannen op reis te gaanVliegangst: tips om toch ontspannen op reis te gaanVeel mensen moeten het ieder jaar weer overwinnen. Anderen zullen nooit het vliegtuig in stappen, voor nog geen goud. We…
Geen papieren vliegtickets meerHerkenbaar? Voordat de vakantie begint behoorlijk wat stress? Inpakken van de spullen, huisdieren wegbrengen, deuren goe…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 23-07-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.