Heathrow Terminal 5

Heathrow Terminal 5 Na de opening van de nieuwe terminal in Heathrow was het chaos. Een week lang waren er vertragingen, problemen met bagage en zelfs annuleringen. Slechte publiciteit voor het begin dus. Wie nog steeds deze verhalen gelooft, doet zichzelf tekort, want Heathrow Terminal 5 werkt goed en is een verademing voor de overstappende reiziger. Heathrow heeft een slechte naam onder vliegreizigers, maar wie van terminal 5 gebruik mag maken, ziet daar niets van.

Feiten

Op 14 maart 2008 opende koningin Elizabeth Terminal 5, ontworpen door Mike Davies van Richard Rogers Partnership. Op 27 maart ging de Terminal in gebruik met passagiers. De bouw heeft 5,5 jaar geduurd en heeft 4,3 miljard pond gekost, een slordige 5,6 miljard euro. In totaal hebben 7500 mensen aan de bouw gewerkt. Er moeten jaarlijks zo'n 30 miljoen passagiers verwerkt kunnen worden.

Terminal 5 is het grootste vrijstaande gebouw in het Verenigd Koninkrijk. Het bestaat uit twee verdiepingen en is 40 meter hoog. Het dak is vijf voetbalvelden groot. Terminal 5 is gebouwd op een gebied van 260 hectare tussen twee landingsbanen. Er zijn momenteel drie gate-gebieden, A, B en C, maar de nummering overlapt niet. Gate-gebied A loopt van A1 tot A23, B gaat van B33 tot B48 en C van C52 tot C62.

Groen gebouw

Terminal 5 is zeer milieuvriendelijk; zo wordt 85% van het regenwater opgevangen en gebruikt als niet-drinkbaar water. Door het vele glaswerk zijn er minder lampen nodig en de warmte is overtollige hitte van Heathrow's eigen stroomstation wat met pijpleidingen aangevoerd wordt. Het design van de landingsbaan is zodanig dat vliegtuigen minder lang hoeven taxiën. Passagiers wachten dus korter en de vliegtuigen verbruiken minder brandstof. Rondom het gebouw zijn verder bomen en planten geplaatst.

Winkelen

Heathrow Terminal 5 biedt legio winkelmogelijkheden. Er zijn 38 verschillende winkels die al het mogelijke bieden wat je op vliegvelden tegenkomt: elektronica, kleding, accessoires, koffers, souvenirs, alcohol, parfum, cosmetica, etc. Neus rond bij Harrods, Prada, Gucci, Tiffany & Co., Bulgari en Dior. Ligt je bestedingslimiet lager, loop dan eens binnen bij Dixons, Hughes and Hughes, Boots of WHSmith. Nokia, Sony en Vodafone zijn ook vertegenwoordigd.

Eten en drinken

Terminal 5 heeft allerlei restaurants en bars, 25 in totaal. Er zijn vier gelegenheden voor Security en 21 erna, waarvan drie ook een plekje hebben bij de B-gates. De Krispy Kreme zit alleen bij aankomst. Gordon Ramsey heeft er een restaurant genaamd "Plane Food", een woordspeling op vliegtuig (plane) wat hetzelfde klinkt als eenvoudig (plain). In Giraffe kun je worldfood bestellen en in de pub wordt typisch Engels eten geserveerd. Enkele andere eet- en drinkgelegenheden bieden snacks, kaviaar of sushi. Er zijn ook boekwinkels en drogisterijen waar je wat snacks en gekoeld drinken kunt krijgen.

Andere activiteiten

De EXPO Area laat Britse kunst en cultuur zien. Op binnenpleinen zijn veel comfortabele stoelen opgesteld voor een moment van rust.

Inchecken

Met de self-service of internet check-in hoeft je niet meer in de rij bij de balie. Je moet nog wel je bagage afleveren bij de Fast-Bag drop. Voor elke vlucht moet je minstens 35 minuten voor vertrek bij de gate zijn. Dat betekent dat je dan dus al ingecheckt moet zijn en Security (paspoort- en handbagagecontrole) gepasseerd bent.

Naar de gate gaan

Niet alle vluchten vertrekken vanaf de gates bij het eet- en winkelgedeelte van Terminal 5 (dit zijn de A-gates). Als je naar de B of C-gates moet, volg je de bordjes naar beneden en stap je in een shuttle die je daarheen brengt. Ga daar pas heen als je zeker weet dat je vlucht daar is, want de route terug duurt 15 minuten voor B-gates en 20 minuten voor C-gates. De vluchtinformatie verschijnt pas 45 minuten voor vertrek op de borden, tot die tijd kun je door de terminal lopen.

Van terminal wisselen

Van terminal wisselen op Heathrow is erg simpel. Na je vlucht volg je de bordjes met jouw terminalnummer. Als je in dezelfde terminal blijft, volg je dus dat nummer. Verander je van terminal, dan word je met die bordjes naar buiten geleid. Hier neem je een bus naar de andere terminal. Het nummer staat op de bus en er is een assistent aanwezig voor hulp. De bus komt aan bij de terminal, waarna je eenvoudig in de vertrekhal terecht komt.

Vervoer van en naar Terminal 5

Alle gebruikelijke vervoerswegen leiden ook naar Terminal 5. Genoemde prijzen zijn van mei 2017.
  • De Heathrow Express rijdt iedere 15 minuten en de reis van/naar het centrum duurt 21 minuten. De prijzen hangen sterk af van wanneer je het kaartje koopt. Als je meer dan drie maanden vooruit denkt, kun je al vanaf 5,50 pond reizen (weekend of feestdagen). Bij latere boeking wordt het steeds duurder. Koop je minder dan 14 dagen van tevoren, dan kost een enkeltje 22 pond buiten de spits en 25 pond tijdens de spits. De spits is doordeweeks van 7:00-10:00 uur en 16:00-19:00 uur. Een kaartje kopen aan boord kost 27 pond. Kinderen onder 15 jaar reizen gratis als ze onder begeleiding van een betalende volwassene reizen.
  • Heathrow Connect tussen Heathrow en London Paddington stopt ook op bestemmingen in West London en duurt dus langer dan de Heathrow Express (maar 4 minuten langer). Deze trein vertrekt ieder half uur. Een enkeltje van/naar Paddington kost 10,30 pond. Een open retourtje kost 20,70 pond. Je moet overstappen bij Terminals 1/2/3.
  • Rail Air biedt bussen naar het vliegveld vanaf Reading, Watford, Woking en Feltham treinstations.
  • De metro gaat iedere 10 minuten van/naar het centrum voor een reis van 40-50 minuten. Een enkeltje van/naar Paddington is 6 pond. Kinderen tot 15 jaar krijgen 50% korting.
  • Gewone treinverbindingen gaan direct naar Terminal 5. Een enkeltje van/naar Paddington kost 22 pond buiten de spits, 25 pond tijdens de spits.
  • Met de bus kun je naar vele bestemmingen in Engeland. Een bus naar Victoria station duurt 40 minuten en is te koop vanaf 5 pond.
  • Uiteraard zijn er autohuur en taxi-opties. Een taxi naar het centrum kost tussen 40 en 70 pond, afhankelijk van de verkeersdrukte. De reis duurt tussen een half uur en een uur.

Persoonlijke ervaring

Tijdens mijn eigen bezoeken aan Terminal 5 viel me vooral op hoeveel personeel er rond loopt om je te helpen met vragen en de rust die het gebouw uitstraalt. Hier geen gehaaste reizigers die moeten rennen om hun vlucht te halen. De controles gingen allemaal heel soepel en snel. Na verschillende Terminals in Europa, Amerika en Azië te hebben meegemaakt moet ik zeggen dat dit een van de beste is.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubai International Airport: Informatie over het vliegveldDubai International Airport: Informatie over het vliegveldDe ligging van Dubai maakt het een belangrijke tussenstop voor wereldwijde vluchten. Bovendien heeft de groei van Dubai…
Overstappen op Madrid Barajas Airport: faciliteitenOverstappen op Madrid Barajas Airport: faciliteitenHet vliegveld Barajas in Madrid wordt door Nederlanders veel gebruikt, niet alleen voor een stedentrip Madrid maar ook o…
Tips bij overstappen in DubaiHet vliegveld van Dubai is het grootste vliegveld ter wereld. Grote kans dus dat je er een paar uur door moet brengen, o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markhillary, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.terminal5.ba.com/en/default.aspx
  • http://www.bloggen.be/passion_for_traveling/archief.php?ID=345
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Heathrow_Terminal_5_building
  • http://en.wikipedia.org/wiki/London_Heathrow_Airport
  • http://www.heathrow.com/file_source/Heathrow/Static/PDF/Maps/Heathrow_T5_Map.pdf
  • https://www.heathrowexpress.com/tickets-deals/prices-fares
  • https://www.heathrowconnect.com/tickets
  • https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares
  • http://ojp.nationalrail.co.uk/service/planjourney/search
  • http://www.nationalexpress.com/routes/heathrow-to-london.aspx
Reactie

Guinevere, 01-12-2008
Wat ik mis is reisinformatie over de metro van gate 5 naar het centrum. Als ik kaartjes opzoek op het internet krijg ik standaard het metro net te zien met gate 1,2,3 en 4, maar 5 mist. Ik wil graag weten of de Picadillyline ook stopt bij de Towerbridge. Ik kan het nergens vinden. Reactie infoteur, 03-12-2008
Guinevere,

Het antwoord op je vragen is te vinden op de website van Heathrow Airport: http://www.heathrowairport.com/assets/Internet/Heathrow/Heathrow%20downloads/Static%20files/rail_routes_at_Heathrow.pdf.

Vanaf Terminal 5 kun je Heathrow Connect of Heathrow Express nemen naar Paddington. De metro is inderdaad de Piccadilly Line. Terminal 5 is nog erg nieuw en niet toegevoegd aan vele plattegronden, vandaar dat het niet te vinden is. De Piccadilly lijn stopt niet bij de Tower Bridge, daarvoor is een overstap nodig op de groene (District) of gele (Circle) lijn (zie: http://www.tourstolondon.co.uk/london-underground-map.gif).

Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 20-05-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.