Wachten op een vliegveld: maak het leuk!
Voor een vliegreis moet je ver van tevoren aanwezig zijn. Het advies is drie uur voor een intercontinentale vlucht en twee uur binnen Europa. Meestal zul je nog eerder aankomen, omdat je rekening houdt met files, vertragingen, etc. Daar sta je dan na de paspoortcontrole met nog drie uur op de klok: hoe kom je die wachttijd door?
Wachten leuk maken
Ga niet met de stroom mee
Mensen op een vliegveld lijken altijd haast te hebben. Natuurlijk, sommige mensen rennen om hun vlucht te halen, maar verder lijkt iedereen erg gehaast ondanks de lange wachttijd. Ga niet met die stroom mee, loop langzaam. Loop half zo snel als je normaal loopt en probeer tot rust te komen. Vergeet dat je op een vliegveld bent. Meestal hebben we geen tijd voor onszelf, maar dit is de ideale gelegenheid voor wat ik-tijd.
Kijken, kijken, niet kopen
Hoewel duty-free winkelen aantrekkelijk lijkt, zijn de prijzen niet veel beter dan buiten het vliegveld. De reden daarvoor is simpel: de huur op een vliegveld is dusdanig hoog dat de prijzen wel omhoog moeten. De verkochte producten zijn zelden nuttig; het is vooral elektronica, cosmetica, souvenirs, kleding, alcohol en snacks. Weinig hiervan behoort tot de categorie impulsaankopen. Maar niemand verplicht je om iets te kopen, dus struin gerust de winkels af. Lach om de oubollige souvenirs, lees de titels van boeken die je nooit zal lezen, pas kleding die je niet kan betalen, probeer de camera van je dromen uit, snuif de geuren van de parfums en sta versteld om de grootverpakkingen chocolade.
Lang leve de boekwinkel!
De boekwinkel is de beste winkel van het vliegveld. Lees hier gerust het eerste hoofdstuk van dat boek, blader door interessante magazines, bekijk de reisgidsen, bewonder de foto’s in fotoboeken en probeer de talen van de kranten te raden. Meestal verkopen de boekwinkels ook snacks en drinken, maar dit keer in normale verpakkingen.
Verken de terminals
Naast winkels zijn er allerlei andere interessante zaken op vliegvelden, zoals stilteruimtes, douches, casino’s, massagestoelen of exposities. Telkens als ik op Schiphol ben, neem ik minstens een half uur de tijd voor de dependance van het Rijksmuseum. De entree is gratis en je kunt er allerlei Hollandse meesters bewonderen. Door de museumambiance is het er erg rustig, dus ideaal om de drukte te ontsnappen, ook als je normaal geen museumganger bent. Niemand jaagt je weg van de zachte bankjes.
Bekijk aankomsten
Meestal blijf je als vertrekkende reiziger steken in de vertrekhal, maar de aankomsthal kan erg interessant zijn. Wie
Love Actually gezien heeft, weet waar het om gaat: niets is mooier dan gelukkige mensen zien die herenigd worden met hun geliefden, vrienden, familie, etc.
Neem de tour
Bij een lange reis zul je te maken krijgen met een transfer, een overstap. Dit kan dichtbij zijn in Europa, bijvoorbeeld Londen of Frankfurt, maar ook verder weg: Dubai, Singapore, Hong Kong, New York, etc. Het kan de moeite waard zijn om juist niet de kortste transfertijd te kiezen, maar eentje van acht tot tien uur zodat je tijd hebt voor een stadstoer. Op verschillende vliegvelden (waaronder Schiphol) zijn er organisaties die een tour aanbieden tijdens deze lay-over. Ga uiteraard wel na of er tours zijn op het vliegveld voordat je met opzet een dergelijk ticket boekt. Natuurlijk kun je ook op eigen houtje de stad ingaan, maar het risico dat je problemen krijgt is groter dan met de tour aangezien zij garanderen dat je op tijd terug bent. Bij sommige vliegmaatschappijen kun je deze vertraging inbouwen met een overnachting, soms zelfs twee of drie. Dit kan fijn zijn om alvast een deel van de jetlag weg te werken en om een nieuwe stad te verkennen.
Breng entertainment
Hoewel je tegenwoordig wel entertainment hebt in het vliegtuig, zoals films, radio, tv series en spelletjes, heb je dat op het vliegveld niet. Dus neem dat boek mee wat je al jarenlang onderin de la hebt liggen of lees de reisgids. Zet je mp3 speler vol met je favoriete muziek en zing gerust mee want niemand hier kent je. Ook een idee is om een audioboek te kopen of downloaden. Als je je laptop meeneemt, bedenk dan dat steeds meer vliegvelden wifi hebben (al dan niet gratis) dus je kunt op het internet surfen of spelletjes spelen. Geen laptop? Geen probleem! Breng een varia puzzelboekje en een potlood.
Bel, nu het nog kan
Vertel een vriend of vriendin die je een tijdje niet meer hebt gezien dat je hem/haar gaat bellen en praten maar! In eigen land is dat natuurlijk goedkoper dan in het buitenland...
Knoop gesprekken aan
We zijn vaak erg terughoudend in het praten met vreemden. Onze moeders hebben ons goed onderwezen, maar op een vliegveld kun je die regel best laten gaan. De meeste mensen om je heen vervelen zich net zo hard als jij en zijn ook op zoek naar vertier. Het is ideaal om je talen te oefenen.