Overstappen op Madrid Barajas Airport: faciliteiten

Overstappen op Madrid Barajas Airport: faciliteiten Het vliegveld Barajas in Madrid wordt door Nederlanders veel gebruikt, niet alleen voor een stedentrip Madrid maar ook om over te stappen op een vliegtuig naar bijvoorbeeld Argentinië, Brazilië, Ecuador of een van de Spaanse eilanden. Wanneer je moet overstappen kan het nog wel eens gebeuren dat je lang moet wachten op je aansluitende vlucht. Je treft daarom hier alle informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden.

Algemene informatie

De luchthaven Barajas Airport is gelegen op 12 kilometer afstand van het centrum van Madrid. Het ligt in een mooie omgeving. Wanneer je naar buiten kijkt kun je een mooi berglandschap zien. Maar wanneer je uren moet wachten op je aansluitende vlucht dan ben je hier op een gegeven moment natuurlijk wel op uitgekeken. Madrid heeft niet zoals bijvoorbeeld Parijs en Berlijn meerdere vliegvelden waarbij de ene gebruikt wordt voor regionale vluchten en de andere voor internationale vluchten. Alle vluchten naar Madrid komen aan op Barajas Airport. Houd er daarom rekening mee dat het erg druk kan zijn. Dit is vooral van belang wanneer je van de ene naar de andere terminal moet om je aansluiting te halen. Barajas heeft vier terminals:

Terminal 1

Vanaf deze terminal vertrekken vluchten van en naar Europese en intercontinentale bestemmingen.

Terminal 2

Vanaf deze terminal vertrekken alleen vluchten naar Europese bestemmingen. Wie met KLM terug naar Amsterdam vliegt vertrekt vanaf deze terminal. Inchecken doe je dan bij balie 419 tot 423.

Terminal 3

Vanaf deze (kleine) terminal vertrekken alleen binnenlandse vluchten, inclusief vluchten naar de Spaanse eilanden.

Terminal 4

Vanaf deze terminal vertrekken diverse internationale vluchten. Vertrekgates M, R, S en U bevinden zich in terminal T4S welke je kunt bereiken via kelderniveau 2 met de Automatic People Mover (APM), een snelle ondergrondse trein die er ongeveer 3 minuten over doet. De trein is vergelijkbaar met die op Charles de Gaulle Airport in Parijs.

Naar het centrum van Madrid reizen bij lang wachten

Soms zit er wel een halve dag tussen je vlucht vanuit Nederland en je aansluitende vlucht naar bijvoorbeeld Buenos Aires. Dan wordt het moeilijk je zo lang te vermaken op de luchthaven en je kunt er voor kiezen om dan een uitstapje te maken naar het centrum van Madrid. Dit kan alleen wanneer je een EU-paspoort of een geldig visum hebt, maar dat is voor Nederlanders natuurlijk geen probleem.

Je kunt via de ringweg M40 en de A2 richting Barcelona buiten de spits in 20 minuten met de auto naar Madrid rijden maar het is veel makkelijker om het openbaar vervoer te nemen. De metro is daarbij het snelste vervoersmiddel. Met lijn 8 ben je binnen een kwartier in Madrid. Een kaartje kost 1 euro maar voor de vliegveldlijn geldt een toeslag van nog eens 1 euro. Dit is voor één rit, voor de terugweg moet je een nieuw kaartje kopen. Het voordeligst is echter de bus. Vanaf de terminals 1, 2 en 3 kun je lijn 101 of 200 nemen en vanaf terminal 4 lijn 204. Deze brengen je dan naar Avenida de América of Canillejas. De rit duurt ongeveer 40 minuten en een kaartje kost maar 1 euro.

Faciliteiten op de luchthaven van Madrid

Heb je wat korter de tijd, niet de behoefte om het vliegveld te verlaten of heb je de bekende angst dat er onderweg iets mis gaat en je je vlucht mist, dan kun je natuurlijk ook gewoon op Barajas blijven en proberen je daar te vermaken.

Winkelen

Vooral in terminal 4 vind je diverse accessoire- en kledingwinkels zoals Loewe, Mango, Rolex, Tascón, Zara, El Corte Ingles en Adidas. Bij de winkels van Aldeasa, die je in alle terminals vindt, kun je ook drank en tabaksproducten kopen. Typische Spaanse producten als chorizo, manchegokaas of ham kun je kopen en zo in laten pakken dat je ze ook aan boord van het vliegtuig in je handbagage mee mag nemen.

Eten en drinken

Je hoeft op Barajas niet bang te zijn dat je omkomt van de honger want er is een groot aanbod aan restaurants, bars en cafés waar je terecht kunt voor Spaanse specialiteiten en internationale schotels. In terminal 4 kun je zelf terecht bij een goede wijnbar en hier vind je eveneens een McDonalds en een Starbucks. Tapas kun je in bijna alle terminals krijgen.

Internet gebruiken

Wanneer je me je eigen laptop of smartphone gebruik wilt maken van Wifi dan kost dit 6 euro per 30 minuten. Codes hiervoor kun je kopen via aanbieder ISP Kubi. Heb je toegang tot een vip-lounge dan is het internet gratis. Je kunt ook gebruik maken van 'internetterminals' en dan betaal je maar 1 euro per half uur maar die computers worden vaak niet als erg handig ervaren.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubai International Airport: Informatie over het vliegveldDubai International Airport: Informatie over het vliegveldDe ligging van Dubai maakt het een belangrijke tussenstop voor wereldwijde vluchten. Bovendien heeft de groei van Dubai…
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…
Top 5 gevaarlijkste vliegveldenTop 5 gevaarlijkste vliegveldenWereldwijd zijn er vele gevaarlijke vliegvelden; te korte landingsbanen of gevaarlijke ligging. De 5 gevaarlijkste zijn…
Goedkoop naar Azië vliegen met FinnairGoedkoop naar Azië vliegen met FinnairEr is een wijd aanbod aan vliegmaatschappijen die reizen richting Azië aanbieden. De prijzen variëren echter en de kwali…
Bronnen en referenties
  • www.aena-aeropuertos.es
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.