Hoeveel bagage mag ik meenemen in het vliegtuig?

Hoeveel bagage mag ik meenemen in het vliegtuig? Hoeveel bagage je mee mag nemen in het vliegtuig is afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Sommige vragen altijd geld voor extra bagage naast je handbagage, terwijl dat bij andere maatschappijen zit inbegrepen in de prijs. Ryanair, KLM, EasyJet, Arke hanteren allemaal andere prijzen en voorwaarden.

Bagage

Je kunt bagage wat betreft vliegreizen in twee categorieën opdelen. De handbagage is de bagage die je zelf meeneemt het vliegtuig in. Dat is vaak een kleine tas of koffer, die je zelf in de bagageruimte boven de stoelen plaatst. Naast handbagage is er ook nog ruimbagage. Dit is de bagage die je inlevert voordat je door de beveiligingspoortjes gaat en die onderin het ruim van het vliegtuig gaat. Voor de verschillende vliegtuigmaatschappijen gelden er andere regels en prijzen omtrent deze twee soorten bagage.

Koffers

Vaak zijn de kleine trolleys geschikt om mee te nemen als handbagage. Het dan wel belangrijk dat je ze even na meet voordat je op vakantie gaat en dat je rekening houdt met het eventuele maximale gewicht dat de handbagage mag hebben. Let op dat je nooit te grote koffers meeneemt wanneer je met het vliegtuig reist. Vrijwel alle vluchtmaatschappijen rekenen absurd hoge prijzen voor extra bagage. Het is ook belangrijk dat je van te voren al je bagage aangeeft. De prijzen die in de onderstaande tabel staan vernoemd, zijn enkel van kracht wanneer je dit doet. Wanneer je op het vliegveld aankomt en dan nog je bagage aan moet geven betaal je vaak minimaal twee à drie keer zoveel voor je bagage.

Vloeistoffen

Het is verboden om vloeistoffen van meer dan 100ml mee te nemen in je handbagage. Dit is uit veiligheidsoverwegingen gedaan en wordt streng gecontroleerd. Je mag dus ook geen flesje water nemen door de beveiligingspoortjes. Je kunt uiteraard wel je flesje weer vullen met water als je in de gate bent. Wat betreft de ruimbagage zit er geen limiet op de hoeveelheid vloeistoffen die je meeneemt, zolang het niet gaat om gevaarlijke stoffen.

Vliegtuigmaatschappijen: ruim- en handbagage

VliegtuigmaatschappijHandbagageAfmetingen handbagageKosten ruimbagage per enkele vluchtGewicht ruimbagage
RyanairGratis tot 10kg55x40x20cm15 - 3515 - 20kg
ArkeflyGratis geen max. gewicht55x40x25cm5 - 2520 - 40kg
easyJetGratis geen max. gewicht56x45x25cm24,6020kg*
KLMGratis tot 12kg55x25x35cmGratis voor intercontinentale vluchten & 15 voor overige vluchten23kg
TransaviaGratis tot 5kg55x35x25cm10 - 2515 - 25kg*
WizzairGratis geen max. gewicht42x32x25cm15 - 25 20kg
VuelingGratis tot 10kg55x40x20cm1323kg
LufthansaGratis tot 8kg55x40x23cmgratis23kg
*bij deze aanbieders is het mogelijk om je bagage te verdelen, wanneer je met twee personen reist en de ene heeft 5 kilo minder mee, dan mag de ander 5 kilo meer meenemen.

Bijzondere voorwerpen

De regels omtrent het meenemen van bijzondere voorwerpen zoals een babywagen of een muziekinstrument verschillen per luchtvaartmaatschappij. Je kunt het best de site van de luchtvaartmaatschappij raadplegen om na te gaan of hier extra kosten aan verbonden zitten en of deze mee mogen als handbagage.

Bagage meenemen

Wanneer je op vakantie gaat met het vliegtuig is het dus aan te raden je aan de bovenstaande regels wat betreft bagage en handbagage van jouw luchtvaartmaatschappij te houden, om niet met stress aan je welverdiende vakantie te beginnen.
© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel bagage mag ik meenemen op reis?Op reis gaan doen de meeste mensen met plezier, u wilt dan ook niet voor onverwachte verrassingen op het vliegveld komen…
Maastricht Aachen Airport: check-inMaastricht Aachen Airport: check-inVoordat u in het vliegtuig stapt zult u altijd moeten inchecken. Het verschilt per vliegtuig, maatschappij en het land w…
Op de luchthaven en verderOp de luchthaven en verderTegenwoordig ontdekken steeds meer mensen het gemak van het vliegtuig. Verre bestemmingen die met de trein, bus of auto…

Vliegramp Malaysia Airlines (17 juli 2014): alle detailsVliegramp Malaysia Airlines (17 juli 2014): alle detailsOp 17 juli 2014 rond 17:00 werd door het Russische persbureau Interfax het nieuws wereldkundig gemaakt dat nabij de Oekr…
Veiligheidssystemen en protocollen in het vliegtuigVeiligheidssystemen en protocollen in het vliegtuigHet vliegtuig is het veiligste vervoersmiddel, toch stappen veel mensen niet zonder angst in het vliegtuig. Misschien be…
Bronnen en referenties
  • http://www.ryanair.com/en/terms-and-conditions/#regulations-cabinbaggage
  • http://www.arkefly.nl/services/bagage/
  • http://www.easyjet.com/nl/uw/baggage
  • http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/baggage/baggage_allowance/index.htm
  • http://www.vueling.com/en/vueling-services/prepare-your-trip/luggage
  • http://www.lufthansa.com/nl/en/Carry-on-baggage
  • http://www.transavia.com/hv/main/service?id=ruimbagage
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.