Drones, wat zijn het en wat doen ze?
Drones zijn steeds vaker in het nieuws. Maar wat zijn het en wat doen ze? Drones zijn onbemande vliegtuigen die precisieaanvallen kunnen plegen. Kenmerkend is dat ze heel veel herrie maken.
Een onbemand vliegtuig
Een drone is een onbemand vliegtuigje en is karakteristiek voor de 21e eeuw. De bestuurder er van zit achter een computer en bestuurt het vliegtuig alsof hij in een vluchtsimulator zit. Dat gebeurt in een echt oorlogsgebied, terwijl de bestuurder gewoon rustig in een niet-oorlogsituaties verkeert. Ook de natuurkrachten hoeven door de piloot niet getrotseerd worden en gaat het vliegtuig kapot dan vallen daar geen slachtoffers bij die in de kist zaten. De bestuurder stapt dan ongeschonden achter het beeldscherm vandaan.
Unmanned Aerial Vehicle
De drone wordt in jargon ook wel met andere woorden aangeduid. Dit zijn:
- Unmanned Aerial Vehicle of
- Unmanned Combat Aerial Vehicle
Voordelen van drones
Drones zijn kleine vliegtuigen die altijd inzetbaar zijn en gerichte aanvallen kunnen plegen tegen bepaalde doelen of personen zonder risico op colleteral damage en zonder dat eigen mensen in gevaar worden gebracht. Er hoeven dus geen grote groepen aan te pas te komen die een land binnen moeten vallen. Ook beschietingen of grootschalige bombardementen door een luchtvloot kunnen door de drones achterwege blijven. In de realiteit wordt een drone bestuurd door een militair die ergens in Texas of Tennessee zit en oorlogsgebieden bestookt elders in de wereld.
De negatieve uitwerkingen van drones
Eigenlijk lijkt het te mooi om waar te zijn: vliegtuigen die heel efficiënt werken en ook nog op afstand. Met precisie wordt er gemikt en er ontstaat dus geen grote oorlogssituaties. Maar dat lijkt maar zo. Amerika zet bijvoorbeeld ook drones in op plekken waar helemaal geen oorlog wordt gevoerd zoals in Jemen en in Pakistan.
Doden door drones
Inmiddels heeft Amerika in 2013 sinds 2001 ongeveer 3000 mensen gedood in vierhonderd droneaanvallen.
Ongelijke strijd
Met de drones is ook een einde gekomen aan wat wordt beschouwd als een soort eerlijke vorm van oorlogvoeren (voor zover dat al kan). Met de droneaanvallen is het mogelijk om de tegenstander te treffen zonder dat hij ook maar op wat voor manier dan ook in staat is om zichzelf te verdedigen tegen de drones.
Gevaarlijke aanval zonder consequenties
Met de drones ligt misbruik ook voor de hand. Want een gevaarlijke aanval kan zomaar worden gedaan als je eigen leven toch niet in gevaar is. Een vaag poppetje op een scherm (een mens van vlees en bloed maar op zover afstand dat dit niet meer als menselijk wordt ervaren) op een veilige luchtmachtbasis is dan voor veel mensen niet veel anders meer dan een poppetje op een computerspeeltje.
Inzet van drones op twee manieren
Drones kunnen op twee manieren worden ingezet. Dit zijn:
- Als doelgerichte missie, net zoals dat op de conventionele manier gebeurt met jachtvliegtuigen
- Door ze continue boven een gebied te laten cirkelen zodat ze kunnen ingrijpen als dat moet
Constant gebrul van de drone
Als een drone constant rondcirkelt, betekent dit voor de mensen dat ze voortdurend bloot staan aan gevaar. Elk moment kan zo’n machine opduiken en dat is een raar idee, maar het is ook niet leuk om te weten dat er voortdurend potentiële moordmachines boven je hoofd cirkelen. Daar komt nog bij dat de onbemande vliegtuigen ook nog eens een enorme herrie maken.
Drones in soorten en maten: ook als spionage of beveiliging
Je hoeft overigens niet in een oorlogsgebied te leven om omringd te zijn door drones, want drones zijn er in soorten en maten. Zo zijn er onbewapende drones die worden ingezet als spionage- of veiligheidsvliegtuig. Wie denkt dat dit enorme machines zijn, heeft het mis. Het kunnen apparaten zijn van 10 centimeter.