Drones, wat zijn het en wat doen ze?

Drones zijn steeds vaker in het nieuws. Maar wat zijn het en wat doen ze? Drones zijn onbemande vliegtuigen die precisieaanvallen kunnen plegen. Kenmerkend is dat ze heel veel herrie maken.

Een onbemand vliegtuig

Een drone is een onbemand vliegtuigje en is karakteristiek voor de 21e eeuw. De bestuurder er van zit achter een computer en bestuurt het vliegtuig alsof hij in een vluchtsimulator zit. Dat gebeurt in een echt oorlogsgebied, terwijl de bestuurder gewoon rustig in een niet-oorlogsituaties verkeert. Ook de natuurkrachten hoeven door de piloot niet getrotseerd worden en gaat het vliegtuig kapot dan vallen daar geen slachtoffers bij die in de kist zaten. De bestuurder stapt dan ongeschonden achter het beeldscherm vandaan.

Unmanned Aerial Vehicle

De drone wordt in jargon ook wel met andere woorden aangeduid. Dit zijn:
  • Unmanned Aerial Vehicle of
  • Unmanned Combat Aerial Vehicle

Voordelen van drones

Drones zijn kleine vliegtuigen die altijd inzetbaar zijn en gerichte aanvallen kunnen plegen tegen bepaalde doelen of personen zonder risico op colleteral damage en zonder dat eigen mensen in gevaar worden gebracht. Er hoeven dus geen grote groepen aan te pas te komen die een land binnen moeten vallen. Ook beschietingen of grootschalige bombardementen door een luchtvloot kunnen door de drones achterwege blijven. In de realiteit wordt een drone bestuurd door een militair die ergens in Texas of Tennessee zit en oorlogsgebieden bestookt elders in de wereld.

De negatieve uitwerkingen van drones

Eigenlijk lijkt het te mooi om waar te zijn: vliegtuigen die heel efficiënt werken en ook nog op afstand. Met precisie wordt er gemikt en er ontstaat dus geen grote oorlogssituaties. Maar dat lijkt maar zo. Amerika zet bijvoorbeeld ook drones in op plekken waar helemaal geen oorlog wordt gevoerd zoals in Jemen en in Pakistan.

Doden door drones

Inmiddels heeft Amerika in 2013 sinds 2001 ongeveer 3000 mensen gedood in vierhonderd droneaanvallen.

Ongelijke strijd

Met de drones is ook een einde gekomen aan wat wordt beschouwd als een soort eerlijke vorm van oorlogvoeren (voor zover dat al kan). Met de droneaanvallen is het mogelijk om de tegenstander te treffen zonder dat hij ook maar op wat voor manier dan ook in staat is om zichzelf te verdedigen tegen de drones.

Gevaarlijke aanval zonder consequenties

Met de drones ligt misbruik ook voor de hand. Want een gevaarlijke aanval kan zomaar worden gedaan als je eigen leven toch niet in gevaar is. Een vaag poppetje op een scherm (een mens van vlees en bloed maar op zover afstand dat dit niet meer als menselijk wordt ervaren) op een veilige luchtmachtbasis is dan voor veel mensen niet veel anders meer dan een poppetje op een computerspeeltje.

Inzet van drones op twee manieren

Drones kunnen op twee manieren worden ingezet. Dit zijn:
  • Als doelgerichte missie, net zoals dat op de conventionele manier gebeurt met jachtvliegtuigen
  • Door ze continue boven een gebied te laten cirkelen zodat ze kunnen ingrijpen als dat moet

Constant gebrul van de drone

Als een drone constant rondcirkelt, betekent dit voor de mensen dat ze voortdurend bloot staan aan gevaar. Elk moment kan zo’n machine opduiken en dat is een raar idee, maar het is ook niet leuk om te weten dat er voortdurend potentiële moordmachines boven je hoofd cirkelen. Daar komt nog bij dat de onbemande vliegtuigen ook nog eens een enorme herrie maken.

Drones in soorten en maten: ook als spionage of beveiliging

Je hoeft overigens niet in een oorlogsgebied te leven om omringd te zijn door drones, want drones zijn er in soorten en maten. Zo zijn er onbewapende drones die worden ingezet als spionage- of veiligheidsvliegtuig. Wie denkt dat dit enorme machines zijn, heeft het mis. Het kunnen apparaten zijn van 10 centimeter.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toepassingen van dronesToepassingen van dronesDrones komen de laatste jaren steeds vaker in het nieuws, vooral op een negatieve manier. Het woord drone wordt daarbij…
Drones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones, ook wel bekend als onbemande luchtvaartuigen, zijn op afstand bestuurbaar en kunnen voor verschillende doeleinde…
Darpa - Defense Advanced Research Projects AgencyDarpa - Defense Advanced Research Projects AgencyDarpa is een agentschap van het Amerikaanse defensieministerie, dat huist in het Pentagon. Darpa heeft als opdracht om d…

Een upgrade van economy naar business class bemachtigenEen upgrade van economy naar business class bemachtigenIedereen kent de verhalen wel. Door overboeking van het vliegtuig krijg je zomaar een upgrade van economy class naar bus…
Vliegramp Tripoli – de oorzaak en het gevolgVliegramp Tripoli – de oorzaak en het gevolgHet is het ergste dat je kan overkomen: een vliegtuigcrash op weg naar je vakantiebestemming of van je vakantieland op w…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.