Een upgrade van economy naar business class bemachtigen

Een upgrade van economy naar business class bemachtigen Iedereen kent de verhalen wel. Door overboeking van het vliegtuig krijg je zomaar een upgrade van economy class naar business class. Zo reis je met je goedkope ticket voor de tweede klasse zonder bij te betalen ineens in de eerste klasse. Vaak worden passagiers geselecteerd op uiterlijk. Zie je er netjes en verzorgd uit en reis je alleen dan is de kans het grootst dat dit geluk jou ten deel valt. Tegenwoordig worden dergelijke upgrades bij sommige luchtvaartmaatschappijen echter ook op een andere manier verdeeld, namelijk door middel van een veiling.

Gratis upgrade naar business class

Iedereen kent de voordelen van reizen in business class: bredere stoelen, meer beenruimte, meer ruimte tot de persoon naast je, een stoel die verder naar achteren kan, beter eten en drinken, meer entertainment mogelijkheden, boarden met voorrang, koffers die met voorrang op de lopende band komen. Kortom, je reis wordt er een stuk aangenamer en relaxter dan in de economy class waar je meer op de lip van je medepassagiers zit en het eten en entertainment vaak nogal onder de maat is.

Velen hopen bij aanvang van hun vliegreis op een gelukje, een overboekte vlucht waardoor de luchtvaartmaatschappij zich genoodzaakt ziet extra ruimte te creëren in de economy class door wat mensen door te schuiven naar het aangenamere voorste gedeelte van het vliegtuig. Een gratis upgrade lijkt vanaf heden niet meer uitsluitend voorbehouden aan geluksvogels en hen met goede connecties. Diverse luchtvaartmaatschappijen gaan over op een nieuwe manier om de lege stoelen in de eerste klasse te vullen. Zij doen dit door zogeheten 'upgrade veilingen'.

Maatschappijen die dit type veilingen al aanbiedt aan haar passagiers zijn:
 • Air New Zealand
 • El Al
 • Etihad
 • Virgin Atlantic
 • Austrian Airlines

De ontwikkelaar van het systeem heeft aangegeven dat nog veel meer luchtvaartmaatschappijen interesse tonen in het gebruik van dit systeem om hun zitplaatsen te vullen. Mogelijk kan bovenstaande lijst dus in de toekomst worden uitgebreid met maatschappijen als KLM en Air France.

Wat houdt een upgrade veiling in?

Plusgrade, een Amerikaanse software bedrijf, heeft een systeem ontwikkeld van 'blind bidding'. Het probleem constaterende dat er altijd diverse stoelen onbezet blijven in de eerste klasse heeft het een manier bedacht om deze stoelen toch gevuld te krijgen tegen een voor de luchtvaartmaatschappij zo gunstig mogelijk tarief. Door dit systeem in de vorm van een veiling te gieten levert het de maatschappij extra inkomsten op en kan de gewone man tegen een geringe extra bijdrage ook eens een luxe vlucht ervaren. De wetenschap dat de maatschappij waar jij je ticket geboekt dit systeem gebruikt kan voor een reiziger ook een reden te zijn om juist deze maatschappij te verkiezen boven een andere, alsof je bij je ticket een gratis lot uit de loterij ontvangt. Zij kwamen daarnaast ook met de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief de stoel naast je te reserveren zodat je op je vlucht geen buur naast je hebt zitten waardoor je rustiger kunt slapen of werken.

Op een vlucht waarbij lege business class stoelen verwacht worden kan een willekeurig geselecteerde passagier uit de economy class een upgrade aangeboden krijgen tegen een bepaald tarief. Dit tarief wordt niet publiek gecommuniceerd. Men is bang dat wanneer het tarief zou worden vrijgegeven er prijslijsten gaan circuleren waardoor mensen die normaal standaard een ticket in de hoogste klasse kopen ervoor kiezen zelf een economy ticket gaan kopen met de bedoeling tegen een veel lager tarief een upgrade te bemachtigen.

De passagiers die een dergelijk aanbod krijgen hoeven overigens niet verplicht geheel willekeurig geselecteerd te worden. Door middel van één of meerdere in een computermodel ingegeven vereisten kan ervoor zorgen dat alleen passagiers die aan bepaalde criteria voldoen een aanbod ontvangen. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om passagiers vanaf een bepaalde leeftijd, mensen die alleen reizen, frequent flyers die men een extra voordeeltje gunt om hen nog meer te binden of mensen die geen specifieke dieetwensen hebben opgegeven.

Hoe gaat de veiling in zijn werk?

Bij maatschappijen die dergelijke veilingen aanbieden verlopen deze via de volgende stappen:
 1. Nadat je een economy ticket geboekt hebt krijg je mogelijk een aanbod om je ticket te upgraden.
 2. Je wordt doorgestuurd naar de website van de luchtvaartmaatschappij waar je kunt aangegeven hoeveel je bereid bent extra te betalen voor een upgrade.
 3. Sommige websites tonen een gekleurde meter die aangeeft hoe groot de kans is dat jouw actuele bod succesvol zal zijn.
 4. Ben je de hoogste bieder, dan krijg je hiervan tijdig bericht, zo niet dan gebeurt er niets.

Wanneer er weinig gegadigden zijn dan kun je je jouw upgrade weleens tegen een zeer laag tarief bemachtigen. Is er veel animo voor dan ligt de prijs mogelijk dicht tegen de reguliere kosten aan.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegen: business class, first class of economy classVliegen: business class, first class of economy classDe meeste mensen vliegen altijd economy class als ze met een vliegtuig reizen. In de meeste gevallen is dat gewoon omdat…
CSS - werken met pseudo classCSS - werken met pseudo classNaast de Class mogelijkheden heeft CSS ook de mogelijkheid nog een aantal Pseudo Class te definiëren. Daarmee kun je de…
Meer beenruimte in het vliegtuigMeer beenruimte in het vliegtuig“Een beetje beenruimte in een vliegtuig is best belangrijk”. Eigenlijk is iedere reiziger het hier wel mee eens. Krap zi…
Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?In het vooruitzicht van een deugddoende vakantie is iedereen op zoek naar een goedkope vakantie zonder al teveel aan com…

Luchtvaartpioniers: Louis BlériotLuchtvaartpioniers: Louis BlériotDe geschiedenis van de luchtvaart zit vol met onverschrokken helden, pioniers die hun leven waagden in toestellen, die g…
Drones, wat zijn het en wat doen ze?Drones zijn steeds vaker in het nieuws. Maar wat zijn het en wat doen ze? Drones zijn onbemande vliegtuigen die precisie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
 • http://www.dailymail.co.uk/news/article-2317079/Airlines-launch-online-upgrade-auctions-spare-seats-business-class.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 19-06-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.