De langste tunnels van de wereld

De langste tunnels van de wereld In de hele wereld zijn er duizenden tunnels. Tunnels voor fietsen, tunnels voor treinen, tunnels voor auto's enzovoort. Maar in dit artikel worden alleen de langste tunnels voor de auto bedoelt. Soms zijn er tunnels die onder het water doorgaan, maar de meeste zijn vaak degene die door een berg heen gaan. De reden is eigenlijk simpel: je komt daardoor sneller van A naar B. Lees hier de langste tunnels van de wereld!

Tunnels van de wereld

Over de gehele wereld zijn enorm veel tunnels te vinden. Al deze tunnels hebben verschillende doeleinden, maar het doel van een tunnel over het algemeen is toch om sneller van A naar B te komen. Mensen kunnen hierdoor sneller reizen, maar ook producten en diensten kunnen sneller geleverd worden. Dit levert uiteindelijk met als doel meer winst op in de vorm van tijd, maar ook in de vorm van geld.

In Nederland is de langste tunnel voor wegverkeer op dit moment de Westerscheldetunnel. Deze heeft een lengte van maar liefst 6,6 kilometer. Op het moment van schrijven (02-02-2012) is de top 10 hieronder de lijst met de langste autotunnels ter wereld. Er zijn in de wereld nog wel langere tunnels, maar dan gaat het ook om tunnels die voor treinen bedoelt zijn. Deze tunnels worden in dit artikel niet meegenomen.

10. Boajiashan

Deze tunnel is de nummer 10 in de lijst. De tunnel voor wegverkeer heeft een lengte namelijk van ruim 11 kilometer. Om precies te zijn 11,2 kilometer. De tunnel bevindt zich in de oosterse wereld, namelijk in China. Hij ligt in de provincie Shaanxi en is geopend in mei 2009. Er zijn nog 2 tunnels die langer zijn in het land, maar die staan uiteraard hoger in deze lijst.

9. Gudvangen

228 meter langer is de tunnel die zich in Noorwegen bevindt, namelijk de Gudvangen-tunnel. De naam is afkomstig van het nabij gelegen dorpje Gudvangen. Zijn totale lengte bedraagt dus 11.428 meter en is hierdoor de nummer 2 van het land. Noorwegen kent nog een tunnel die nog wat langer is. Deze Gudvangen-tunnel bestaat al wat langer en is geopend in december 1991.

8. Mont-Blanc

De Mont-Blanctunnel is voor vele mensen een stuk bekender dan voorgaande twee. Deze tunnel verbindt het land Frankrijk met Italië dwars door de hoogste berg van Europa. Met een lengte van 11.611 meter en als oudste tunnel staat hij mooi op de 8e plek. Deze tunnel is al geopend in juli 1965.

7. Maijishan

De 2e tunnel van China staat dus op de 7e plaats en heeft de officiële naam maijishan Baoji. Ten opzichte van de Boajiashan-tunnel is hij ruim een kilometer langer, namelijk 12.290 meter. Ook dit is net als de andere Aziatische tunnels een tunnel met een dubbele buis. In Europa zijn deze tunnels nog niet te vinden. Hier zijn het allemaal nog tunnels met een enkele buis. Deze tunnel, die ligt in Gansu, is geopend in het jaar 2009 en is dus nog niet zo'n oude tunnel.

6. Fréjus

De langste tunnel voor Frankrijk is de Fréjus-tunnel. Ook deze tunnel is een verbinding tussen Frankrijk en Italië. Hij begint namelijk bij Modane in Frankrijk en eindigt bij Bardonecchia in Italië. Geopend in het juli 1980 met een lengte van 12.898 meter is hij de nummer 6 van de wereld. Deze tunnel wordt voor het grootste gedeelte gebruikt door het commerciële verkeer.

5. Hsuehshan

Deze tunnel met een lengte van 12.942 meter ligt in Taiwan. In juni 2006 is hij geopend voor het wegverkeer en heeft als grootste voordeel dat de reis van Taipei naar Yilan met anderhalf uur is gekort. Nu duurt deze reis namelijk nog maar een half uurtje. Vrij vertaald betekent deze moeilijk uit te spreken naam "besneeuwde berg".

4. Arlberg

Ook deze tunnel is een van de oudste tunnels. Hij is namelijk geopend in het jaar 1978 en ligt in het Oostenrijkse Tirol. Voor deze tunnel wordt wel tol gevraagd als je hier gebruik van wilt maken. Per uur kunnen er zo'n 1800 voertuigen door heen. O ja…, zijn lengte is 13.972 meter en staat net niet in de top 3 van de langste tunnels.

3. St. Gotthard

De St. Gotthard-tunnel in Zwitserland. Zo goed als de bekendste tunnel van de wereld en zeker de bekendste voor de meeste Europeanen. Het is de verbindingstunnel tussen het noorden van Europa en het zuiden richting Italië. Een tunnel met een lengte van maar liefst 16.942 meter (bijna 3 kilometer langer dan de Oostenrijkse voorganger) en een bouwjaar van september 1980 maakt deze tunnel tot de nu netnummer 3 van de langste tunnels ter wereld.

2. Zhongnanshan

Niet de nummer 1 van deze lijst, maar wel van het land China. De lengte van deze tunnel is maar liefst 18.040 meter lang en kostte net iets meer dan 300 miljoen euro. Een goedkope prijs voor zo'n tunnel. Geopend in januari 2007 maakt deze jonge tunnel tot één van de langste van de wereld. Deze tunnel loopt onder de Zhongnan-berg en ligt tussen Changan en Zhashui.

1. Laerdal

De absolute winnaar is de Laerdal-tunnel en behoort bij Noorwegen. Met (letterlijke) afstand is hij de nummer 1, want hij is bijna 7,5 kilometer langer dan zijn voorganger in China. De langste tunnel is 24.510 meter lang! Het verbindt Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, en Bergen met elkaar. Hij is geopend in november van het jaar 2000 en biedt nu als grootste voordeel dat men nu niet meer hoeft te reizen via bergpassen of een pont. Opmerkelijk en leuk feitje is dat er in de tunnel nog 3 grotten te vinden zijn.
© 2012 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Via Verde CataloniëVia Verde CataloniëDe letterlijke betekenis van de Via Verde is groene weg. In heel Spanje zijn er enkele gebieden met een Via Verde en een…
Het graven van tunnelsHet graven van tunnelsHet waren de Babyloniërs die de eerste bekende tunnel aanlegden – onder de rivier de Eufraat. We weten dat deze tunnel m…
Tunnels, kunstwerken in het wegennetEen tunnel is een onderaardse gang die dient voor verkeer of transport en kunstmatig is aangelegd. Het verkeer kan besta…
Engeland: De gigantische kanaaltunnelNa jarenlang het plan te hebben tegen, ging Groot Brittannië na de toetreding tot de huidige Europese Unie, overstag voo…

Autosnelwegen - Rijden en regels op de autosnelwegAutosnelwegen - Rijden en regels op de autosnelwegWat zijn de regels bij het rijden op een autosnelweg? De autosnelweg behoort tot de veiligste categorie wegen. Kruisende…
Leren theorie rijbewijs B of AM: alle afmetingen, getallenLeren theorie rijbewijs B of AM: alle afmetingen, getallenLeren van je theorie voor het rijbewijs B of AM; alle getallen in één overzicht! In de verkeers-theorie-boeken voor het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.autoblog.nl
Martinq79 (62 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.