Zwarte zaterdag op de Franse snelwegen: de file ontwijken

Zwarte zaterdag op de Franse snelwegen: de file ontwijken Zwarte zaterdag is de beruchte dag waarop iedereen tegelijk op vakantie lijkt te gaan naar het zuiden waardoor de autoroute du soleil en andere doorgaande wegen in Frankrijk totaal verstopt raken, met urenlange files als gevolg. Hoe kun je de files omzeilen? Door een vlotte route over de route national te kiezen, aangeduid met Itinerarie Bis. De goed bewegwijzerde route over de lokale wegen is een ontspannen manier om door Frankrijk te rijden en is vaak nog sneller dan de snelweg die verstopt is door files.

Zwarte zaterdag in de file

De route via de A2 in Nederland naar Luxemburg en vervolgens door Frankrijk richting Middellandse zee wordt erg veel gebruikt door toeristen om hun vakantiebestemming te bereiken. Op de drukste dag, zwarte zaterdag, kan de hele autoroute du Soleil veranderen in één enorme file. Ook de rustplaatsen, aires, zijn overvol en vaak is er voor de vermoeide automobilist niet eens een plekje om even te kunnen parkeren. De reis naar het zuiden van Frankrijk of naar Spanje duurt vele uren langer. Het grootste deel van deze file kan echter omzeild worden. Daarvoor moet de snelweg verlaten worden en nemen we de Itineraire Bis, de omleidingsroutes die een beetje in de vergetelheid aan het raken zijn. Ze zijn echter uitstekend bewegwijzerd en, ook al leiden ze over de route national, de reistijd is korter dan die via de file op de autoroute. Het geeft tevens de gelegenheid om te genieten van het fraaie Franse landschap, meer dan vanaf de snelweg.

Route

Afhankelijk van de drukte kan het beginpunt van de alternatieve route gekozen worden. Zo lang er nog met een redelijke snelheid over de autoroute gereden kan worden is dit de beste optie. Bij vertragingen gaan we van de snelweg af.
Volg de snelweg totdat je in de file komt, of nog beter net voordat je in de file terecht komt. wie de Franse taal machtig is kan de actuele file-informatie op de radio volgen. Stem de autoradio af op FM 107,7 voor de zender die door het hele land te ontvangen is op de autoroute en gericht is op het informeren van automobilisten. De onderstaande beschrijvingen sluiten op elkaar aan. Lees vanaf je gekozen startpunt (dus waar je wil beginnen met de file te vermijden) steeds gewoon door onder het volgende kopje.

Startpunt Toul A31

De eerste mogelijkheid dient zich aan op de A31 een stukje voorbij Toul. Hier kan de D674 genomen worden richting Colombey-les-Belles, en vervolgens naar Neufchateau. Daar nemen we de D74 richting Val-de-Meuse naar Langres. Vanaf daar de D974 naar Dyon. Volg de N274 richting het vliegveld.

Startpunt Dyon A31

Vanaf hier kunnen we weer een stuk snelweg nemen, de A 39 richting Bourg-en-Bresse. Dit zal als omrijroute aangegeven worden op de informatieborden op de A31, echter niet veel mensen geven gehoor aan dit advies. Bij Bourg-en-bresse nemen we de snelweg a42 richting Lyon. Let op, niet helemaal tot bij Lyon rijden, dan kom je weer in de file.

Startpunt Villefranche-sur-Saone A31

Neem de A432 richting het vliegveld. Vervolgens de A43 richting Bourgoin-Jallieu en Vif. Hier gaan we naar Monestier-de-Clermont waar de bewegwijzerde BIS-route oppikken. Deze leidt langs Clelles - Aspres-sur-Buëch - Serres - Laragne-Montéglin - Sisteron - Digne-les-Bains - Barrême en komt uiteindelijk in Nice.

voorzieningen

De snelwegen zijn allemaal voorzien van parkeerplaatsen en tankstations. Op de minder drukke snelwegen zijn de voorzieningen vaak wat kleiner dan op de Autoroute du soleil. Ook op de route national vind je regelmatig een eenvoudige rustplaats. In de dorpjes is gelegenheid om te tanken en wat te eten bij een plaatselijk restaurant of om heerlijke broodjes te kopen bij het plaatselijke bakkertje. Een bijkomend voordeel is dat de prijzen aanzienlijk lager liggen dan langs de snelweg. een groot voordeel is ook dat je op elk moment kunt beslissen om even te stoppen. In elk dorpje is wel een bakker of een 'tabac' om wat te eten te kopen en verrassend veel kleine dorpjes hebben een eenvoudig maar betaalbaar hotelletje. Zelfs onder de meest extreme omstandigheden zal het op de route national dus niet nodig zijn om de nacht in de auto door te brengen.

Bison Futé (BIS)

Een alternatief is om de Bison Futé (letterlijk vertaald: slimme bison) te gebruiken. Op de borden langs de snelweg wordt de bestemming dan aangeduid met daarbij de vermelding 'BIS'. Dit geeft een alternatieve route naar de bestemming die op het bord is aangegeven. De route leidt altijd over wat grotere, prima begaanbare wegen. Voor het grootste deel zullen dit geen snelwegen zijn. De BIS-routes zijn ook prima te gebruiken als toeristische route want ze voeren vaak langs mooie landschappen. Als het echter echt heel druk is op de reguliere doorgaande routes dan zal het op de BIS-routes ook snel vollopen. Op deze drukke dagen is het gebruik van BIS-routes geen garantie dat je je eindbestemming sneller bereikt. De BIS-routes hebben ook alle voorzieningen, maar ze zijn minder uitgebreid dan die langs de autoroute.

Pechhulp

Voor pechhulp op de BIS-route kan contact opgenomen worden met het ANWB-steunpunt of met de plaatselijke garage. Praatpalen zoals langs de autoroute zijn niet aanwezig.

Kaarten

Neem voor de zekerheid goede kaarten mee, want de Fransen kunnen wat nonchalant zijn met de wegwijzers. Een gratis routekaart van de ANWB volstaat voor het volgen van de Bison Futé en voor oplettende automobilisten volstaat deze kaart ook voor de Itineraire Bis. De Michelin-atlas van Frankrijk toont alle wegen die er in Frankrijk zijn en hiermee kom je altijd waar je moet zijn, ook al ben je hopeloos verdwaald.

Navigatie

Een navigatie-app waarop je zelf routes kunt laden is in dit geval ideaal. Zet de juiste route er van te voren op en rijd ontspannen door Frankrijk.

Op deze wijze begint je vakantie ontspannen, zelfs op zwarte zaterdag.
© 2013 - 2024 Serve, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Provence  van Luik via Metz en Nancy naar DijonProvence van Luik via Metz en Nancy naar DijonDe reis naar de Provence gaat via Valkenburg in het puntje van Limburg naar Luik in België. Daarna wordt de tocht vervol…
5 Tips om het fileleed te verminderen5 Tips om het fileleed te verminderenVeel automobilisten ergeren zich aan hun dagelijkse files. Files nemen veel tijd in beslag en tijd is nou eenmaal kostba…
Zwarte zaterdag in Frankrijk en ander fileleedZwarte zaterdag in Frankrijk en ander fileleedVoor Fransen is 14 juli een nationale feestdag. Op 'le quatorze juillet wordt de Franse revolutie herdacht en alle Frans…
U-borden, de weg naar uit uitwijkroutesU-borden! Steeds vaker zie je deze borden langs de weg verschijnen. Al deze borden worden bevestigd aan reeds bestaande…
Heeft een dakkoffer op de auto invloed op het verbruik?In tijden van crisis waarop iedereen zoveel mogelijk wil bezuinigen en beknibbelt op allerlei uitgaven, kan je je de vra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://routes.wikia.com/wiki/Cat%C3%A9gorie:Itin%C3%A9raire_Bis
Serve (17 artikelen)
Laatste update: 13-02-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.